Keskustelut Metsänhoito Ruotsi huolissaan puulajeista

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)
  • Ruotsi huolissaan puulajeista

    Yle fem pääosin lähettää suoraan SVTn värld kanavaa Omaa ohjelmatuotantoa ei yle femmalla juuri enää ole.

    Siellä vilahti myrskyvaroitusten yhteydessä huoli puulajien yksipuolistumisesta. 97% istutetaan kuuselle riippumatta kuusen sopivuudesta istutusalueille.

    Gudrun myrskyn jälkeen istutetusta 100 000 ha:sta
    vain 3000 ha tuhojen jälkeen istutetaan lehtipuulle.

    Syyksi ilmoitettiin metsänomistajien pelko hirvivahigoista.

  • mehänpoika

    Ammatti Raivooja”
    ””Mikä kuusettumisongelma? Viimeksi kun tarkistin niin männyn ja kuusen viljely pinta-ala melkein samoja.””

    – Ei ole Ammatti Raivooja tainnut kuullakkaan metsiemme kuusettumisesta? Tilastot eivät anna selvää kuvaa ongelmasta, koska karumpi osa Suomesta (pohjois-Suomi) on valtakunnallisesti yleensä tilastoitu samaan keskimäärin viljavamman etelä-Suomen kanssa.

    Etelä-Suomen metsäkeskusten tilastoissa kuusenistutusten osuus kaikista istutuksista on ollut jo yli 2 vuosikymmentä hälyttävän korkealla tasolla. Kuusen luontainen taimettuminen koivikoiden ja männiköiden alle on ollut nopeuttamassa kuusettumiskehitystä.

    Jääkauden jälkeen metsittyminen oli tapahtunut pioneeripuulajeilla, eli lehtuipuilla ja männyllä. Kuusi tuli alikasvuksena hitaasti myöhemmin. Nykyisin lähes kaikki avohakkuualat on istutettu etelä-Suomessa melkein poikkeuksetta suoraan kuuselle. Vaikka hirviongelma näin on taimiasteella pienempi, on keväthallasta ollut monin paikoin suuri riesa ja lisäkustannus.

    Rauduskoivun luontainen tulo männyn tai kuusen taimikoihin ei ole taloudellisuuden kannalta hyvä asia, koska ra-koivu hyvin kasvaakseen tarvitsee lehtomaisen maapohjan tai lehtopohjan.

    Kuusentaimikoiden mahdollinen ”hoitamattomuus” voi monessa tapauksessa johtua siitä, että kuusentaimet ovat kärsineet keväthalloista sen vuoksi, kun alueille ei ole hirvituhojen pelossa uskallettu istuttaa keväthallaa paremmin kestäviä rauduksen tai männyn taimia.

    Kyllä minä olen tosi surullinen yhteiskuntatalouden ja monimuotoisuuden heikkenemisen vuoksi nykyisestä nopeasta kuusettumisesta, mitä tapahtuu myös Ruotsissa. Siellä siihen ongelmaan uskalletaan kiinnittää jopa tiedotusvälineiden kauttakin huomiota.

    Ammatti Raivooja

    Ai tuo kuusiongelma. Oisit heti sanonut, että vertaat vain istutettavia taimia. Jätät siis kaikki muut tilanteet pois.

    Musta ra koivun tulo kuusentaimikkoon lehtomaiset me kankaalle on hyvä mahdollisuus kasvattaa koivua kuusen kanssa. Mut mitäpä tästäkään väittelemään enempää kun et usko kuitenkaan koivun hyvään kykyyn uudistua myös lehtomaiset kankaalle.

    mehänpoika

    Ammatti Raivoojalle:
    Kyllä ra-koivu voi uudistua luontaiseti myös lehtomaiselle kankaalle, JOS avohakattu puusto on ollut melko tiheää kuusikkoa ja ra-ko siemenpuut riittävällä etäisyydellä, sekä itävää siementä tulee riittävästi tuoreeseen ja laajaan muokkausjälkeen. Riittävän pitkä kostea jakso siemenen varisemisen aikoihin varmistaisi ensin siemenen itämisen.

    Myös luontaisesti syntyneillä ra-ko-taimilla on alkukehityksen aikana melkoinen hirvituhoriski kauempana asutuksesta tai vilkkaista teistä. Männyntaimilla hirvituhoriski kestää paljon pitempään kuorivaurioriskin vuoksi.

    Vaikka ”kaikki muut tilanteet” otetaan huomioon, on etelä-Suomen metsien kuusettuminen kaikilla mittareilla mitaten suuri ongelma nyt ja tulevaisuudessa.

    Ammatti Raivooja

    No katsoppa sieltä Metlan tilastoista ensinnäkin avohakattu pinta-ala ja sen jälkeen kaikki uudistustavat. Vaikka viime vuodelta. Saatat ihmetellä montakin asiaa.

    Tuosta kuusia liian karulla asiasta sanoisin, että täälläpäin suurempi ongelma on se, että mänty on arvottu liian rehevään enkä tarkoita nyt räkämänniköitä.

    mehänpoika

    Ammatti Raivoojalle:
    Ei sieltä metlan tilastosta löytynyt mitään ihmettelemistä. Tietysti sinä puolustelet kuusettumisen merkityksen vähättelevää kantaasi männyn kylvön suhteellisen suurella osuudella, eli kun oli männyn istutuksen kanssa melkein yhtä paljon kuin kuusen istutus. Ilmeisesti näistä mäntyaloista huomattava osa vaurioituu tai tuhoutuu hirvien syönnösten jäljiltä. Vastaavasti kuuselle istutetuista aloista osa tuhoutuu tai vaurioituu, koska oli istutettu kuuselle hirvituhoriskin eliminoimisen vuoksi, mutta kituvat keväthallojen seurauksena.

    Kyllä puulajivalinta pitäisi pystyä tekemään turvallisesti maapohjan ja puulajin vaatimusten perusteella eikä hirvitalouden asettamilla ehdoilla.

    abietis

    Vai että rahakkaat vierasmaalaiset rahaa kassilla kantaisivat.
    Siinä on yksi kanto kaskessa, metsänomistajat.

    Sitä ei Pohjois-Karjalassakaan hyvällä katsota jos lihapurkilla vuokratulla metsästysmaalla aletaan pisnestä tehdä.
    Siinä ei vitosen purkilla pitkään metsästellä.

    Metsän omistajana valtiohan rahastaa samoin yhtion metsissä metsästäviltä otetää rahaa vuokraksi, mutta että yksityiset hyväntekeväisyydestä rahaa….

    mehänpoika

    Kestävästi kehittyvä Pohjois-Karjala. PK:n biosfäärialueen talviliite 2015. 30.12.2014:
    Sivulla 8, Tuloja muustakin kuin puusta: ”PTT:n tutkimuksen mukaan (Pellervon taloustutkimus) ekosysteemipalvelujen myyminen kiinnostaisikin metsänomistajia. METSO-yhteitoimintaverkostoihin, maisemanhoitoalueisiin tai yhteismetsiin kuuluville metsänomistajille lähetetyssä kyselyssä noin puolet vastaajista ilmaisi kiinnostuksensa hiilensidontapalvelujen myymiseen. Luonto- ja maisema-arvokauppa kiinnosti noin 40 prosenttia.”

    – Ilmeisesti hirvestysmatkailua pidettäisiin ”hiilensidontapalveluna”, koska tuloa tulisi metsästä, mutta puuta ei poistuisi (ainakaan myytävää puuta). Matkustajalentokoneet ja päästöt kuitenkin tupruttavat hiiltä, vai miten se menee?

    ”METSO-ohjelmassa valtio maksaa korvausta siitä, että metsänomistaja ei hakkaa metsäänsä vaan pitää sen koskemattomana luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Suomen valtio on asiakas ja ostaja.”

    – Oliskohan sekin monimuotoisuutta, kun säästettäisiin metsässä sakemanneille metsästettäväksi hirviä? Ilmeisesti näin arvokkaaseen toimintaan valtion rahat riittävät. Vielähän velkaa saa edulliseen hintaan ulkomailta.

    Gla

    AR: ”No katsoppa sieltä Metlan tilastoista ensinnäkin avohakattu pinta-ala ja sen jälkeen kaikki uudistustavat. Vaikka viime vuodelta. Saatat ihmetellä montakin asiaa.”

    Ihmetellään. Jaetaan Suomi kahteen osaan. Pohjoisessa (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu) mäntyä käytetään runsaasti, eikä kuusettuminen ole ajankohtainen keskustelunaihe. Sen sijaan etelässä luvut (osuus pinta-alasta) näyttävät seuraavilta:

    Mänty 30%, kuusi 66%, muut 4%.

    Kuusen ja muiden (käytännössä koivu) osuus vastaa melko tarkasti rehevien kasvupaikkojen osuutta metsätalouden käytössä olevasta maaperästä. Kun kuitenkin 2/3 alasta uudistetaan kuuselle, tarkoittaa se kuusta kuusen perään-ilmiötä eli metsän terveydelle vahingollista toimintaa.

    AR: ”Tuosta kuusia liian karulla asiasta sanoisin, että täälläpäin suurempi ongelma on se, että mänty on arvottu liian rehevään enkä tarkoita nyt räkämänniköitä.”

    Noin on tosiaan takavuosina tehty, mutta se tuskin on enää merkittävä ongelma. Toisaalta, mitä merkitystä asialla on tarkasteltavan asian kanssa? Jos löydetään isompi ongelma kuin kuusen istutus hirvivaaran takia männyn maalle, poistuuko hirviongelma tällä tavoin?

    mehänpoika

    Paperin kysynnän rajun vähentymisen jälkeen hieman hataralta pohjalta aloitettu laaja tutkimustoiminta ja niiden pohjalta aloitettu enemmän arvoituksiin perustuva tiedotus on lähestymässä kliimaksia. Esimerkiksi Karjalainen kertoo jo melko suoraan metsästysmatkailun käyttämättömistä mahdollisuuksista. Myös kyläyhdistysten aktivointi metsästysyhdistyksiin päin kuulunee alkuperäiseen MMM:n strategiaan. Sieltäkö olisi ministeriön mielestä tulossa rahasampo ja työtilaisuuksia maaseutukylien vähenevälle väestölle?

    Tällaisia ”hiilensidontapalveluja” voisi tietysti vapaasti kehitellä, kunhan hirvikannat ajetaan ensin alas tai huolehditaan elukoiden tarhaamisesta. Onhan meillä muutakin metsästettävää. Näin pitäisi ajatella ministeriössäkin, jos aiotaan kehittää Suomea tasapuolisesti ja yhteiskunnan kokonaisetua ajatellen.

    Mielestäni kuusettumisongelma ei poistu hirvestysmatkailua kehittämällä. Ei myöskään tuottavia työpaikkoja sillä lailla muodostu, eikä valtiontalouden tila kohennu, päinvastoin. Hiilensidonnassakin voi käydä toisin päin ellei salakuljetuksia ryhdytä kehittelemään.

    Ilmeisesti hyväpalkkaiset virkamiehet haluavat turvata eläkepäivilleen hyvät hirvestysmahdollisuudet. Sitten makkaratulilla voisi suppealle piirille kerskua valtiovallan harhauttamisesta ”hiilensidontapalvelulla” tai muun oudon termin avulla. Ilmeisesti Eduskunnassakin vain vajaa 10 % edustajista tietää, mihin Eduskunnassa vähän aikaa sitten esitelty ”Valtioneuvoston metsäpoliittinen selonteko 2050” on Suomea todellisuudessa viemässä. Liekkö ko. selonteko jopa virallisesti hyväksytty?

    mehänpoika

    Lisään vielä edelliseen:
    Ulkomaille suunnatujen hirvenmetsästysjahtien markkinointi Suomen hirvirikkaaseen metsäluontoon ja jahtiporukoiden vieraiksi perustuu ajatukseen, että kun jahtiporukat ovat pahasti päässeet ukkoutumaan, tulisivat rikkaat sakemannit tänne avuksi hirvikantoja harventamaan. Muussa tapauksessa tulisi meille entistä pahempi katastrofi liikahirvistä!?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)