Keskustelut Metsänhoito Ruotsi huolissaan puulajeista

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 34)
  • Ruotsi huolissaan puulajeista

    Yle fem pääosin lähettää suoraan SVTn värld kanavaa Omaa ohjelmatuotantoa ei yle femmalla juuri enää ole.

    Siellä vilahti myrskyvaroitusten yhteydessä huoli puulajien yksipuolistumisesta. 97% istutetaan kuuselle riippumatta kuusen sopivuudesta istutusalueille.

    Gudrun myrskyn jälkeen istutetusta 100 000 ha:sta
    vain 3000 ha tuhojen jälkeen istutetaan lehtipuulle.

    Syyksi ilmoitettiin metsänomistajien pelko hirvivahigoista.

  • jees h-valta

    On varmasti syytäkin olla huolissaan kun tiedetään naapurimaan järjetön Suomenkin kantaa suurempi karjamäärä. Vaikka täällä monet ovat jopa vedonneet Ruotsalaisten metsänomistajien hyvään sietokykyyn hirvien rajuun määrään. Kyllä sama tuntuu siellä meno olevan että vasta sitten aletaan herätä kun ”pökäleet” on jo housuissa.
    Onhan tuo tuttua menoa kotimaasta ja vaikka varoituksia on metsäluonnon yksipuolistumisesta ollut moneltakin taholta ei vain mikään tunnu muuttuvan. Liekö riistahallinto vähän irronnut omaksi valtakunnakseen kun on peräti paksunahkaista ja kovapäistä tuo kantakehys joka vain laadittiin heitin lähinnä oman maun mukaan.

    mehänpoika mehänpoika

    Myös Suomen pitäisi olla huolissaan puulajeista, ja aivan samoista syistä kuin Ruotsinkin. Kuusen kasvatusala lisääntyy joka vuosi männyn, rauduskoivun sekä haavan kustannuksella.

    Se, ja metsien uudistamisen vaikeudet yleensä, on ollut jo pitkään haitta talouselämän kaikille sektoreille. Olisivathan tuottava työ ja kotimainen raaka-aine ylläpitäneet tuotannon kannattavuutta sekä lisänneet kipeästi tarvitsemiamme pääomia. Suomessa ulkomaista velkaa on pääoman puutteessa jouduttu ottamaan jo pitkään.

    Eduskunta nukkuu kuin ”ruususen unta”, koska asian nostamisen esille kuvitellaan heikentävän omaa asemaa seuraavissa Eduskuntavaaleissa.

    Hirvikannan tuntuva leikkaus pitäisi ottaa Eduskunnan ykkösasiaksi jo tämän hallituksen aikaan. Vasta hirviasian hoitamisen jälkeen voisi muilla mahdollisilla leikkauksilla saada pitemmän päälle myönteisiä vaikutuksia. Tästä esityksen teko kuuluisi yhteisen edun nimissä hirven metsästäjille.

    mehänpoika mehänpoika

    Suomen metsien kuusettumisen vaikutuksista tulevaisuuden toimeentuloomme ei tietääkseni ole tehty vielä tutkimuksia. Ne voisivat olla peräti masentavia.

    Sitä vastoin jo vuodesta 2007 tienoilta on pohjustettu tutkimustiedon pohjalta Suomen hyviä mahdollisuuksia metsien hyvinvointimatkailumahdollisuuksien hyödyntämisessä. Nyt viimeksi aiheesta tietoiskuna 30.12.2014 Karjalaisen liitteenä; ”Kestäväsästi kehittyvä Pohjois-Karjala”. Monet tahot on kompattu mukaan ”yhteiselle asialle”.

    Biotalouteen kuuluvat ekosysteemipalvelut antaisivat työtä ja toimeentuloa suurelle joukolle ihmisiä. Tämäkään ei vähennä mitenkään metsien kuusettumisen ongelmaa, Koska metsästysmatkailu tarvitsee toimiakseen ainakin hirvien osalta takuusaaliit. Tällaisia ajatuksia on suurella joukolla haudottu eri hautomoissa, mutta minkäänlaisia laskelmia tällaisten toimintojen mahdollisista haitoista yhteiskunnalle ei ole esitetty.

    kuusessa ollaan

    Älkää nyt liiaksi olko huolissanne Suomen muuttumisesta pelkäksi kuusikoksi. Tosiasiassa lehtipuuta ja mäntyä syntyy aina niin paljon sekaan, että niitäkin riittää tulevaisuudessa. Etekin kun hoitamattomia metsiä on tulevaisuudessa ja niissä on lehtipuu valtapuuna.

    jees h-valta

    Suomessahan on ollut jo pitkään lehtipuun todellinen pula ja onkin käsittämättömän hiljaiselossa tuotu Venäjältä ja Balttian maista mielettömät mottimäärät koivua ja haapaa. Jos haluamme tervehdyttää kansantaloutta on myös tämä tuonnin käsittämätön, vaiettu epäkohta korjattava. Mitä jos Venäjä-konflikti kiristyy vielä entisestään?

    mehänpoika mehänpoika

    Vielä lisää huolia puulajeista ja hirvestysmatkailusta: Joensuussa ilmestyvä Karjalainen aloitti toden teolla tiedotusrumban hirvestysmatkailun käyttämättömistä mahdollisuuksista 20.12.2014 otsikolla, ”METSÄSTYKSELLÄ KÄYTTÄMÄTTÖMIÄ MAHDOLLISUUKSIA. Metsästyksen ja kalastuksen Pohjois-Karjalaan tuoma lisätulo on noin 3,3 miljoonaa euroa vuodessa. Arvio perustuu vain Metsähallituksen mailla tapahtuvaan metsästykseen ja kalastukseen.”

    Samainen lehti 22.12.2014, otsikolla ”YHTEISTYÖN LISÄÄMINEN KIINNOSTAA”, kertoo kyläyhdistyksille suunnatusta tutkimuksesta, jonka mukaan 2/3 kyläyhdistyksistä haluaa lisätä ”yhteistyötä metsästysseurojen kanssa.

    Seuraava tietoisku oli 30.12.2014 Karjalaisen liite, josta jo oli tietoa aiemmin.

    Samaa aihetta käsitteli myös ”Metsätalous” joulukuu 7/2014 huomattavalta osin. Samaa aihetta käsitteli joku aika sitten myös Metsälehden kolumnissa mtk:n metsäjohtaja Hakkarainen.

    Varmaan lehdet ympäri Suomea ovat toitottaneet viime aikoina samaa, mutta varsinaista ”pihviä” ei vielä ole paljastettu. Jotain pyritään saamaan muuttumaan myös yksityismetsien tulonmuodostuksessa. Negatiivinen saldo tulisi jäämään varmaan valtiontaloudelle ja myös metsänomistajalle. Ainakin pohja on rakennettu tosi huteralle pohjalle.

    Mielestäni pitäisi kaikki huomio keskittää entisten tuotteiden kehittämiseen ja odotella rauhassa teollisuuden lupaamien investointien toteutumisia.

    Gla Gla

    Kuusessa ollaan: ”Älkää nyt liiaksi olko huolissanne Suomen muuttumisesta pelkäksi kuusikoksi. Tosiasiassa lehtipuuta ja mäntyä syntyy aina niin paljon sekaan, että niitäkin riittää tulevaisuudessa. Etekin kun hoitamattomia metsiä on tulevaisuudessa ja niissä on lehtipuu valtapuuna.”

    Huoli ei johdu siitä, että metsät muuttuisivat kuusikoiksi. Huoli johtuu siitä, että kuusta istutetaan vääriin paikkoihin. Lahon kuusikon tilalle istutetusta kuusikosta kasvaa laho kuusikko, vaikka hoitorästien takia sekaan kasvaisi muutakin puuta. Metsikkö ei kuitenkaan tuota tukkia, vaan hoitorästien takia kalliisti korjattavaa kuitua. Lisäksi seuraavan uudistamisen yhteydessä tilanne on entistäkin pahempi ja vaihtoehtoja entistäkin vähemmän.

    Toisaalta liian karullekin paikalle istutetusta taimikosta kehittyy hoitorästien myötä sekametsä, mutta sekään ei ole hyvä menetelmä. Tuloksena on heikosti tuottava, arvokasvun turhan aikaisin lopettava metsä, joka on altis stressitekijöille. Huoli ei ole yksin kyseisen metsän omistavan, vaan myös naapurin, jonne tuhot herkästi leviävät.

    Yhteenvetona täytyy siis ymmärtää, että tilastoista luettavat kuutiomäärät ja puulajisuhteet ovat vain pieni osatotuus metsien tilasta.

    kuusessa ollaan

    Noiden väärille maaperille istutettujen kuusikoiden tilan korjaa luonto, on havaittua. Monessa liian karulle maalle istutetussa kuusikossa kituminen jättää istutustaimet luonnontaimien jalkoihin ja mänty ottaa vallan viimeistään ensiharvennuksessa. Omalla kuuselle istutetussa kohteessa on nyt seassa 1/3 mäntyä ja runkoluku sen myötä n. 3000. Kuuset kilpailuttavat mäntyjen laatua ja ensiharvennuksessa tehdään lopullinen valinta. Läheiselle siemenpuualalle (maaperä rajatapaus ja hirviriski) istutan kuusta sekaan keväällä 1000 r/ha, jotta voi tehdä valinnan myöhemmin.
    Lahoriski ja sen aiheuttamat tuholaisleviämiset ovat tietysti riski, mutta sen jäljet korjaa myös luonto…koivulla ja männyllä.

    mehänpoika mehänpoika

    Näihin päiviin asti on kuusileimikot vielä käyneet melko hyvin kaupaksi. Kuitenkin on viitteitä, että tulevaisuudessa voi olla jo toisin. Voi jo kymmenen vuoden kuluttua olla sellainen tilanne, että kuusitukki kelpaa vain jos yli puolet leimikosta on mäntytukkia tai vanerikoivua. Myös kuusitukin ja mäntytukin hintaero voi venähtää männyn hyväksi hyvinkin suureksi.

    Sanomalehti Karjalaisen 30.12.2014 mukana tulleessa ”Kestävästi kehittyvä Pohjois-Karjala Pohjois-Karjalan biosfäärialueen talviliitteessä 2015 PTT:n Kniivilä ennakoi uusia tapoja metsätuloihin:”

    Sivulla 8 Kniivilä ja Olli Saastamoinen esittelevät polttopuupilkkeitä konkreettisena metsän tuomana hyödykkeenä. ”Monilla aineettomilla hyödykkeillä kuten hiilen sidonnalla ei ole vielä markkinahintaa”, he sanovat.

    ”Tuloja muustakin kuin puusta” -otsikon alla on selostettu heidän uutuuskirjansa, ”Metsä – Monikäyttö ja ekosysteemipalvelut”, jonka on toimittanut metlan vanhempi tutkija Kauko Salo. Kirja julkaistaan tämän vuoden alkupuolella. Varmasti hyvä tietokirja, mutta tuskin ratkaisee kuusettumisongelmaa. Voipi käydä jopa päinvastoin. Tarkoitan hirvestysmatkailua.

    Lainaus ko. artikkelista:
    ”Jos metsien aineettomilla palveluilla olisi hinta, ekosysteemipalvelun omistaja, metsänomistaja, voisi harkita metsässään erilaisia tuotantovaihtoehtoja.”

    Voisi olla monen metsänomistajan kannalta mielenkiintoista ja kannattavaa toimintaa. Olisi varmaan olla hyödyllistä myös valtiontalouden kannalta, jos toiminnasta rajataan pois puuntuotantoa haittaava toiminta, eli kaupallisen metsästyksen vuoksi hirvikannan pitäminen liian korkealla. Olisihan vastuutontakin harjoittaa liiketoimintaa ihmisten hengen ja turvallisuuden kustannuksella maanteillämme.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mikä kuusettumisongelma? Viimeksi kun tarkistin niin männyn ja kuusen viljely pinta-ala oli melkein samoja. Ja sitten kun paljon jätetään viljelemättä tai siemenpuiden varaan niin mänty ja koivu sieltä nousee. Ja kun lisätään hoitamattomuus kuusentaimikoissa niin eipä huolta kuusettumisesta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 34)