Keskustelut Puukauppa Runkohinnoittelu

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
  • Runkohinnoittelu

    Yritin etsiä juttua asiasta palstalta, mutta ei sattunut silmään. Joten.

    Jos tukin latvaläpimitta on todella nousussa 18-20 cm, niin kuinka tämä runkohinnoittelu silloin toimisi?

    Kenellä ja millaisia kokemuksia runkohinnoittelusta? Tästä on aika ajoin puhetta, mutta miten käytäntö?

  • Timppa

    Puuntakunen ole iloinen. Sinun metsäsi ovat kasvaneet liki 100 % enemmän kuin muiden koivikot. Minä nimittäin luulisin, että kone ”arpoo” metsän iän niiden tietojen perusteella, mitä satelliitti näkee. En usko, että vanhoja ilmoituksia on edes tallella.

    Meikäläisellä on sama havainto joskin vähän vaatimattomampi. 50 vuotta sitten istutetun kuusikon iäksi tuli 67 vuotta. Totta kyllä onkin, että se kuusikko vastaa puumäärältään monia 67-vuotiaita kuusikoita.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Runkohinnoitteluun varmaan kannattaisi mennä, niin loppuisi iänikuinen katkonnan vatvominen.

    Lisäys 6.3.: Vähänkään enemmän puuta myyvälle ns. vakiintunut kauppatapa, eli myyminen aina samalle sopimusostajalle, ei ole pitemmän päälle kannattavaa. Toki sitä voi silloin tällöin harrastaa mukavuussyistä. Palstan kirjoittajista suuri osa on kokeneita puukaupan tekijöitä, jotka tietävät että tukkipuuta paljon sisältävät leimikot kannattaa kilpailuttaa, koska jakauma tukki- ja kuitupuun välillä on tärkeä käteen jäävän tilin kannalta.

    Visakallo Visakallo

    Tämä on edelleen ohi aiheesta, mutta kerron vielä tämän:
    Laskin kaikkien tilojeni metsaan.fi kuvioiden puustojen ikäpoikkeaman keskiarvon.
    Se oli yli 15 vuotta enemmän kuin puustojen todellinen ikä.
    Vain vuoden 2004 jälkeen perustettujen taimikoiden ikä oli lähes oikein.

    jees h-valta

    Kyllä tuo varmaan juuri niin on että arvotaan koska omissanikin on aika paljon heittoa. Tuoreemmat taimetukset alkavat tosiaan olla aika lähellä oikeaa mutta sitten taas tuntuu sekoittavan muutaman vuoden kasvaneet hybridihaavikot. Niistä ne ovat täysin pihalla. Milloin mitäkin ylispuuta jne.

    Nimetön

    Eräs metsäkeskuksen työntekiä arveli että hyvinki tuoreita tietoja on tuhoutunut näissä Metsäkeskusten fuusioissa, esim. kemerahakemuksia.

    Jätkä pätkät

    Meillä on perinteisesti järjestetty METSÄAMMATTILAISILLE, eli Metsäkeskusten ja Metsänhoitoyhdistysten neuvojille ja metsäsuunnitelmien tekijöille vähintään kahdet metsätaitokisat.
    Niissä tehtävät ovat juuri niissä aiheissa, joita tarvitaan metsäsuunnittelussa.
    Mukana joka kisoissa on valtakunnallisten SM – kilpailujen käkiporukkaakin, mutta lähes kaikki ovat työssään metsäsuunnittelun kanssa tekemisissä.
    Tuloslistoja katsellessa voi kyllä äkkiä tehdä havainnon, että aika mittavat heitot löytyy eri kisailijoiden arvioissa / mittauksissa.
    Kuitenkin tehtävät kaikki on mitattu äärimmäisen tarkasti järjestäjän toimesta. Esim. pohjapinta-alaa varten millimetrin tarkkuudella. Kuutiometrejä varten puiden korkeus on mitattu korkeusmittarilla jne.

    suorittava porras suorittava porras

    ##”Tuloslistoja katsellessa voi kyllä äkkiä tehdä havainnon, että aika mittavat heitot löytyy eri kisailijoiden arvioissa / mittauksissa.”##

    Entäs sitten niiden arvioissa , jotka eivät uskaltaudu kisoihin ?
    Motolistoja katsellessa on tullut vastaan myös mittavia heittoja . Jopa 30% . Kun puhutaan tuhansien kuutioiden leimikosta , eron todella huomaa . Jos kauppa tuonkin verran kutistuu , on hakkuun päätyttyä viisainta lykätä vehkeet äkkiä lavetille ja poistua kiirenvilkkaa paikalta . Motokuskihan on perinteisesti ensimmäisenä liipasimella , kun mittis ja arvio eivät täsmää .

    Epämiellyttävät yllätykset tulevat lisääntymään , kun organisaatioita ohennetaan ja luotetaan liikaa tekniikkaan . Metsässä ei tunnu käyvän enää kukaan ennen hakkuuta . Jos runkohinnoitteluun mentäisiin , edes jonkun olisi pakko käydä vilkaisemassa leimikkoa tarkemmin .
    Ostotoiminnan liian niukat resurssit taitavatkin olla suurin este runkohinnoittelun yleistymiselle .

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)