Keskustelut Puukauppa Runkohinnoittelu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
  • Runkohinnoittelu

    Yritin etsiä juttua asiasta palstalta, mutta ei sattunut silmään. Joten.

    Jos tukin latvaläpimitta on todella nousussa 18-20 cm, niin kuinka tämä runkohinnoittelu silloin toimisi?

    Kenellä ja millaisia kokemuksia runkohinnoittelusta? Tästä on aika ajoin puhetta, mutta miten käytäntö?

  • Visakallo

    70-80-luvulla oli jonkin aikaa käytössä pystymittaus, ja muutaman sellaisen leimikon myinkin.
    Se muistutti runkohinnoittelua.

    rööri roope

    Monasti miettiny oonko palstan hölmöin.
    Selvis nyt en oo.
    Suurin osa palstalaisista ei tajuu mikä on runkohinta.

    Terv urpo p karjala tohmajärvi
    kauppaa teen yleensä juvalla

    jees h-valta

    Kummallista kyllä täällä ainakin eniten katkonnasta vatvovat ne sahurien asiakkaat joiden kyllä pitäisi kait olla tyytyväisiä katkontaan. Esim. itse en juuri vaivaudu koska olen tyytyväinen ostajan tekemään tukkikasaan. En vaadi kuitua tukkikasaan vaan että kuitukasa on tosiaan kuitukasa. Sen kyllä näkee silmällä. Ovatkohan nämä kuitenkin vähän kauppaa ja satunnaisesti niitä tekeviä jotka täällä omaa epävarmuuttaan märehtivät?
    En myös kaipaa mitään hinnoittelutavan muutoksia vaan tämä on hyvä näin.

    kepa

    Jessellä tuntuu luetun ymmärtämisessä olevan pahoja puutteita.Juuri sahojen katkontaan tässä tyytyväisiä ollaan kuten mainihin.Siinähän sitä vertauspohjaa kertyy kun myy puita monille toimijoille.Nythän kohdallani puhutaan käytännön tiedosta eikä mistään musta tuntuu tiedosta.
    Eihän jessellä tähänkään asiaan ole mitään vertailupohjaa kun et ole myynyt puutakaan muille kun yhdelle firmalle.Toki keskusteluun voi aina osallistua mutta en tiedä onko se aina uskottavaa.

    jees h-valta

    Jep, kepa ei kyllä keskusteluani rajoita vaikka mieli varmasti tekisikin. Mutta on sitä tullut puita myytyä umpille ja yksityiselle sahallekkin. Tosin en enää viime vuosina koska keskittämisen edut ovat olleet senverran kiistattomia. Minullahan kaupan tilitykset eivät katkea siihen kuukauden päästä tulevaan vaan edut jatkuvat vuosikausia perään ja nostavat pitkässä juoksussa puukuution hintaa aivan omille luvuilleen. Asia josta tuntuu olevan jatkuvaa käsitysvajetta metsäväen piirissä. Ja onhan tämä selvästi jaottunut. Eli on sopimusasiakkaiden kauppa ja sitten satunnaismuut. Myös UPM ja Stora yleensä saavat väkensä aika nopeaan vakiinnuttamaan kauppatapansa. Nämä sopimuskaupat näkyvät selvänä piikkinä puunostoissa myös mhy:n tilastoinneissa joten siitä ei liene epäselvyyttä että paljon kuutioita kulkee näissä. Saahan myös Metsä-Group lähes kaiken puunsa sopimusasiakkaiden metsistä.

    Rane

    ”Selvis nyt en oo”
    OK Rööri.

    kepa

    Minun puolesta jokainen saa kirjoittaa niin paljon kun haluaa.Ei se minua haittaa.Siinähän sitä keskustelua syntyy kun on erillaisia näkemyksiä.
    Jesse voi puolestani kommentoida asioita ihan vapaasti.

    Visakallo

    Näinhän se on. Jesse on aina Jesse vaikka japanilaiseen autoon vaihtaisi!
    Minuakin väittänyt milloin miksikin, joskus jopa valehtelijaksi, kun oma kokemus ja tietämys ei ole johonkin asiaan riittänyt, mutta mitäpä noista.

    jees h-valta

    En takuulla ketään valehtelijaksi syyttele. Korkeintaan hiukan ”kotiinpäin” muistavaksi. Ja siitä muistista taisi lähiaikoina ollakkin jotain elämää. Kun en millään jaksa uskoa että joku pudottelee tänne viisi-kuusikymmentävuotishistoriikkia päästään aivan oikein muistaen metsätaloudestaan. Uskon toki että asiat saattavat olla mapeissa kuin antonilla ikään aikanaan mutta en usko että joka kertoman oikeellisuus on ensin tarkistettu vaan niitä vedetään muistista ja siinä saattaa hiukan lipsua. Itsekkin tunnustan muutaman vuoden heittoja alkutaipaleen touhuista vaikka aloitinkin vasta 90-luvun puolivälistä metsätalouden. Nyt jo tiedän että joudun myös jossain kohtaa tarkastamaan h-haavikoiden oikeaa istutusvuosijärjestystä. Niin uskomattomasti sitä vain ihminen nollaa vaikka silloin tuntuu ettei näitä mitenkään ikinä voi unohtaa. Mutta tosiaan mapeista kyllä löytyy omaakin koska alkuvuosina piti jopa ilmoittaa paikat mihin mitäkin kloonia istuttelin. Toki varmaan tänäpäivänä ketään sellaista tietoa löytäisi Metsäliiton arkistoinneistakaan välttämättä.

    Visakallo

    Jos asiat on kerran kirjattu muistiin, niin eipä ne silloin muuttu, mutta nykyinen tietokoneaikapa muuttaa!
    Metsäkeskuksen metsaan.fi tiedoissa meikäläisen vuonna 1990 istutetut koivikot ja kuusikot ovatkin nyt 56 vuotiaita!
    Minun käytössäni olevan laskukoneen mukaan vuosien väli 26 vuotta ja jos siihen lisätään pari vuotta taimen ikää, ollaan vielä aika reilusti alle 30 vuodessa.
    Hieman ihmetyttää tämä, sillä metsäkeskus on aikoinaan kirjannut omiin tietoihinsa istutusvuodet aivan oikein.
    Ymmärtäisin, jos kysymyksessä olisi vain joku yksittäinen kuvio, mutta yhteensä kymmenien kuvioiden tiedot ovat metsässä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)