Keskustelut Puukauppa Runkohinnoittelu tulee harvennuspuulle! Oletko valmis?

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 535)
  • Runkohinnoittelu tulee harvennuspuulle! Oletko valmis?

    Merkitty: 

    Onko uudistus toivottu ,vai pelätty? Metsänsä asiallisesti hoitaneet tekevät tilin ja muut nuolevat näppejään.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    on perusteetonta vaatia mittoihin käymättömille ”tukinosille” tukin hintaa

    Entä jos kyseinen tukinosa olisi sopinut toisen ostajan mittoihin, onko se myyjän vika? Rungonosamenetelmässä ostaja saa optimoida katkontansa täysin vapaasti. Win-win?

    Minkä vuoksi tukiksi mitattavasta rungonosasta ei voisi tehdä käsiohjauksella välivähennystä jos laatuvika (vaikka mutka) sitä edellyttäisi? Moton ohjelmisto tietää rungon strategiset mitat, ja paljonko tilavuudesta on tukin mitat täyttävä osa, ja lopuksi raakkia olevat pätkät voidaan vähentää pois rungon tukkiosan tilavuudesta rungoittain. Vai eikö onnistu.

    mehtäukko

    Siis onko havupuissa koivutukkiin verrattavaa välivähennystä..? Onko AJ:lla tiedossa 3.1:stä lyhyempi tukin vienti- tai rakennusmitta?

    ”…tukiksi mitattavasta rungonosasta”… voisi siten jäädä puolen metrin-kahden mittainen pulikka (ei mikään tukki).Kuka ne ostaa tukin hinnalla?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei tarvitse ostaa tukin hinnalla raakkiosaa: se pätkästään pois, jää joko kuiduksi tai lumpiksi. Mutta taitaa olla sekä henkisesti että teknisesti liian vaikea toteuttaa tämä minun ja Jätkän ihanne, rungonosahinnoittelu.

    mehtäukko

    ”…Rungonosamenetelmässä ostaja saa optimoida katkontansa täysin vapaasti…” on tietysti utopiaa, sillä onhan heillä tilaukset joiden mukaan tilitkin tulevat.

    ”…Ei tarvitse ostaa tukin hinnalla raakkiosaa: se pätkästään pois, jää joko kuiduksi tai lumpiksi..”  No kuinka ne laadun täyttävät pätkät käsitellään, kuljetetaan ja mihin käyttöön myydään??

    e-salo

    Pitäis ottaa uudelleen käyttöön metsähallituksen Lapissa käyttämä natsamenetelmä. Siinä tukin tyveen sai jäädä tukin laatua täyttämätön pätkä puuta. Metsurin piti sahalla merkitä natsan ja tukin rajakohta.

    Hakkuukoneellahan natsat sais mitattuakin ja menis sitten polttopuuksi tms. sahalla. Tulis myös juurikäävän saastuttamat lumpit paremmin pois metsästä.

    Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia….

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Joku ongelma rungonosahinnoittelussa mehtäukon mielessä selvästi on. Ehkä ollaan selitetty puutteellisesti se seikka että samasta rungosta tulisi kaksi mittausta ts. puun ostajaa varten ja myyjää varten erikseen. Minun teoreetikon ajatus ei kanna metsään saakka enkä pysty hahmottamaan miten käytännön ongelmat poistuisivat. Pahoittelen ja luovutan. Jätkä voi jatkaa jos haluaa.

    mehtäukko

    ”Siinä tukin tyveen sai jäädä…” Ötökälle pitää olla purtavaa, ei sitä lumppia mittailla ja kuljetella ilmaiseksi minnekään.

    Eipä vaikuta pahoitella ja Jätkän kiihdytys sammuu telineisiin. Ei mahda taikapussista löytyä kaluja.

    Jätkä

    Ranskalaiset metsäammattilaiset olivat ratkaisseet nuo meidän metsäammattilaisina itseään pitävien ongelmat – ja hyvin!

    Oli pitkää kuusitukkimetsää, rungot vedettiin tienvarteen yhtenä tukkipuupätkänä = jopa nelikymmenmetrisinä.  Siis tukin minimivahvuudesta poikki.  Ne tuotiin pylväsautolla sahalle, jossa oli katkontapöytä, siinä mittalaitteiden kanssa yksi henkilö palasteli rungon sahaan sopiviksi paloiksi, ottaen huomioon suoruuden ja mahdolliset viat. (Tietenkin huomioiden asiakkaiden vaatimukset)

    Rungosta ei mennyt hukkaan edes katkaisusahan puru, joka poistui puruimurin matkaan.

    Natsamenetelmä toimisi ihan täydellisesti, kunhan vaan mopokuskit tajuaisivat sen. Metsähallituksen Natsatkin kulkivat sahalle asti, eikä niitä katkaistu pois ennenkuin sahauksen jälkeen valmiista saheesta, jos oli tarpeen. Natsat olivat pisimmillään 120 cm, ja mitattiin kuitupuuna.

    Vaikka onkin päässyt moton ohjaamoon, ei kannattaisi leikkiä Ukko – Ylijumalaa, taikka esiintyä niin kovapäisenä, ettei kalloon uppoa muu kuin kirves – tai kiväärin luoti.

    Nostokoukku

    Sille, että ostetaan koko rungon tukkiosa tukkina, ei ole nykyisen tietotekniikan aikana mitään estettä. Jos menen rautakauppaan ja ostan terassilautaa ja pyydän myyjää katkomaan ne määrämittaan, joudun maksamaan sekä jäävät hukkapalat terassilaudan hinnalla, ei polttopuun hinnalla, että katkontatyön. Jos ostan laatikon mansikoita ja vaadin lajittelemaan laatikosta pois kaikki kolmea senttiä pienemmät, se luultavasti myyjälle käy, mutta joudun maksamaan koko laatikon hinnan. Puukauppa on ainoita kauppoja jossa ostaja saa päättää miten se kauppatavaraa käsittelee, mitä siitä huolii täydellä hinnalla ja miten paljon siirtää halvempaan tavaraan. Seurasin viime keväänä isohkoa kakkosharvennusta josta kaikki tukki meni kuidun kanssa samaan kasaan, selluksi. Mikähän oli konemiehen motiivi ja hänen saamansa ohjeistus ottaa tukki mahdollisimman tarkkaan talteen?

    Jalmari Kolu

    ”Puukauppa on ainoita kauppoja jossa ostaja saa päättää miten se kauppatavaraa käsittelee, mitä siitä huolii täydellä hinnalla ja miten paljon siirtää halvempaan tavaraan. ”

    Tuo on valitettavan totta. Ja jos runkohinnoittelu vakiintuu niin myyjä ei tiedä sitäkään vähää miten homma meni. Kyllä se vaan on totuus että myyjällä olisi oikeus tietää laadutuksen ja hinnoittelun tarkemmat perusteet juurikin  erottelu tukkiin ja kuituun jne.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 535)