Keskustelut Puukauppa Runkohinnoittelu tulee harvennuspuulle! Oletko valmis?

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 535)
  • Runkohinnoittelu tulee harvennuspuulle! Oletko valmis?

    Merkitty: 

    Onko uudistus toivottu ,vai pelätty? Metsänsä asiallisesti hoitaneet tekevät tilin ja muut nuolevat näppejään.

  • Metsuri motokuski

    Se on totta. Sen takia arviolle ei kannata liian suurta painoarvoa laittaa. Tarjouksesta on löydyttävä paremmat kriteerit vertailuun kuin joku arvio. Yleensä arvio hakattavasta puumäärästä on se johonka moni asiaa vähemmän tunteva haksahtaa ja myös pettyy.

    Ola_Pallonivel

    Siksi tuota tukkiprosenttia voi haarukoida esim. 80-90% välissä, niin näkee missä vaiheessa kääntyy runkohinnoittelu edukseen.

    Ostomies ei metsään enää vaivaudu, jos on sähköinen työkalu käytössä.

    Tolopainen

    Jopas Jätkä on alkanut sini silmäiseksi. Eihän se tietenkään niin mene, että runkohinnoittelussa, mopokuski mittaa ensin koko puun ja sen jälkeen alkaa katkoa. Siis laadusta välittämättä, älkää nyt satuja uskoko. Motokuski toimii aivan samalla tavalla laadunvalvonnassa ja tukkien katkonnassa olipa kauppatapa mikä tahansa.

    mehtäukko

    Jalmari, runkohinta on ratkaisu niille tälläkin voorumilla, jotka alati epäilevät katkonnan oikeellisuutta. Sen lähtökohtahan on sovitut mitta- ja laatuvaatimukset.

    Rungonosahinnoittelu ei vain voi toimia, sillä havupuussa ei ole välivähennysmenetelmää. Tai niitä lyhyitä tumppeja täytyisi jonkun alkaa liimailla sahan katkonta-aseman jälkeen pötköön…

    Jalmari Kolu

    No mielestäni katkonnan oikeellisuudesta jankutus on ollut turhaa. Runkohinnoittelu hämärtää myyjän hintatietoisuuden, varsinkin jos kohteen arvosta ei ole mitään tuntumaa.

     

    mehtäukko

    Kun ”kohteen arvosta ei ole mitään tuntumaa” = puustotiedoista ei ole tietoa eikä ymmärrystä, runkohinnalla on nimenomaan paras menettelytapa tehdä ja ”seurata” kauppaa…

    suorittava porras

    Kun kohteen arvosta ei ole mitään tietoa, törmätään helposti liian suuriin odotuksiin ,joita ostotoimihenkilö luonnollisesti eri kikoilla voitelee saadakseen kaupat aikaan. Monesti metsänomistaja tuijottaa vain isoa yksikköhintaa. Ostaja puolestaan pyrkii maksamaan mahdollisimman vähän tavaralajista ,jota tulee paljon mutta hieman enemmän tavaralajista ,jota kertyy vain vähän. Kauppasumma saadaan kuitenkin kiinnostavaksi arvioimalla tavaralajisuhteet sopivasti pieleen.

    Mitä enemmän muuttujia ,sitä enemmän asiaan perehtymätöntä myyjää on mahdollista vedättää. Runkohinnoittelussa muuttujia on vain keskitilavuus ja kokonaismäärä. Ne on huomattavasti helpompi arvioida oikein verrattuna siihen ,että sotketaan pakkaa sekoittamaan mahdollisimman monta tavaralajia ,joiden mitta-ja laatuvaatimukset poikkeavat toisistaan.

    …mutta avauksessa keskustellaan harvennuspuusta . Harvennuksilla tukin merkitys on vähäinen, mutta leimikon arvoa alentava alhainen keskitilavuus on merkitykseltään suuri. Tässä tapauksessa parempi runkohinta kookkaammalle puulle tarjoaa kannustimen hoitaa metsiä paremmin eikä tilanne ainakaan huonone seuraavissakaan hakkuissa, kun perusasiat ovat kunnossa.

    mehtäukko

    Suorittava, kuten aiemmista teksteistä paistaa, aloituksen aihe ei voi kovin kaukana tässä mistään. On vaan niin käsityskyvyt kortilla osallisilla, kun mörkö löytyy joka nurkan takaa! Metsänomistajina kunkin kuuluu itse ottaa asioista oikea selko. Vain epäluulottelut ja kohta syyttäminen ovat kummallista kulttuuria.

    Jalmari Kolu

    No esim. itseltäni on kysytty neuvoa tyyliin: ”Paljonko saa rahaa yhdestä isosta puusta?” tai ”Haluaisin myydä tukkeja, kukahan niitä ostaa?”.

    Tuon tietomäärän omaavalle myyjälle voidaan myydä mitä vaan ja ostaa mitä vaan.

    Jos tietomäärä olisi tasolla, tukkeja tästä kuviosta ehkä 30% ja kuitua 30%. Mäntypylvästä 10%, Koivukuitua 20%. Ptl-hinnoittelu toisi edes jotain näkökulmaa asiaan. Mutta runkohintakaupassa tuokin vähä näkökulma katoaa.

    Luulen että runkohintakauppa on tehty juuri näille asiakkaille. Niille jotka myyvät pelkkää puuta.

    Jätkä

    Metsuri motokuski:”Sen jälkeen ei ole merkitystä minkä laatuista tukkiosuus on. Voi vain arvailla kuinka tukkiosuuden hinnan käy kun kaikki tukkimitan täyttävä kampurat on ostettava tukin hinnalla. Sen jälkeen ei ole sitä vähäisintäkään halua kasvattaa laatua. Onhan sekin yksi ratkaisu.”

    Luetun ymmärtämättömyys on joko tyhmyyttä tai haluttomuutta!  Taitaa olla tuossa tapauksessa molempia?

    Olen aina sanonut, että läheskään kaikki mopokuskit eivät ymmärrä sahatukin laatuvaatimuksia. Tohloimmat heistä pyrkivät tekemään 100 % :sen täydellisiä tukkaja, jolloin rungonosa, jossa on pienen pieni kauneusvirhe, pannaan sumeilematta kuituun. Myös välivähennys, jossa puolen metrin lumpilla tehtäisiin kunnon tukki, pilataan usein pätkäisemällä siitä kuitupölli.

    Mopokuskeille pitää järjestää oppijakso sahalle, jossa joutuvat ammattitaitoisen tukkien lajittelijan opastuksella lajittelemaan muutaman tuhat tukkia.

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 535)