Keskustelut Puukauppa Runkohinnoittelu helpottaa kilpailutusta

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)
  • Runkohinnoittelu helpottaa kilpailutusta

    Jari Yli-Talonen kirjoitti Maaseudun Tulevaisuudessa 22.4.2016 ja toi esille ajankohtaisia puukauppaan liittyviä asioita.

    Tällä hetkellä sahapuun markkinat ja hinnat junnaa lähes paikoillaan, teollisuus on esittänyt, uusia kaupan arvoa heikentäviä läpimitta ja katkonta vaatimuksia.

    Metsänhoitoyhdistyksen johtajat Jari Yli-Talonen ja Markku Vaario toivat yksinkertaisilla laskelmilla esille runkohinnoittelun edut ja perinteisen tavaralali menetelmän katkonnan vaikutukset kuutiota kohti.

    Tässä markkinatilanteesa huolenaihe on suuri, se erotus on myyjälle sitä pudasta rahaa, jonka saa tarkalla tukin talteen otolla!

    Jäikö artikkelista rahanarvoisia- tai varoittavia esimerkkejä mieleen ?

  • Burl

    Metsuri motokuski kirjoitti: ”Jotenkin tuntuu siltä että yhtiöt ostavat runkokaupalla suhteellisen edullista tukkia vastineena sille ettei isännän mielenrauha järky katkonnan vuoksi. Meistä motokuskeista on melkein sama millä kaupalla se puu on ostettu samat laatukriteerit ne ovat runkokaupassakin.”

    Laatukriteerit ovat varmasti samat paperilla. Omien kokemusten mukaan eri metsäfirmoilla ja korjuuyrityksillä on eroja apteerauskulttuurissa. Toiset pelaavat varman päälle, toisilla ei ole niin tarkkaa. Rajatapauksissa apteeraus on viime kädessä subjektiivinen valinta, kun vaikkapa rungon lenkoutta hytistä käsin arvioidaan.

    Vertailun teko metsänomistajan roolissa edellyttää sitä, että puuta myy aktiivisesti, eri firmoille ja että samojen firmojen ostamia leimikoita hakkaa useampi korjuuyrittäjä.

    Kaiken kaikkiaan runkohinnoittelu helpottaisi kilpailutusta, kun mitta- ja laatuvaatimukset eri ostajien välillä vaihtelevat ja niitä käytännössä tulkitaan vaihtelevasti. Riski väärästä apteerauksesta siirtyisi ostajalle, minkä pitäisi mielestäni olla oikeastaan perusvaatimus silloin, kun leimikko myydään pystyyn.

    Esimerkiksi kerran kävi niin, että ilmeisesti moton kouran sahamoottorissa oli jotain hämminkiä ja kaatosahauksen yhteydessä tyvet lohkeili. Tyviltä oli sitten tehty metrin lumppeja avohakkuuleimikolla. Kyllähän niistä tietysti yhden talven polttopuut sai, mutta leimikon ostaneen firman tulkinnan mukaan reklamaatio oli aiheeton; täysin normaalia ”hävikkiä”. Toki päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy myyjälle edullisista tapauksista.

    Varsinkin lahokuuset tietysti ovat problemaattisia, mutta ehkä tähän joku riskiä jakava kompromissi olisi löydettävissä?!

    Pete

    Paljon tyvilahoa sisältään leimikkoon runkohinta sopii hyvin varsinkin metsänomistajalle. Käytännössähän se tarkoittaa järeyden ja tukkiosuuden pienenemistä, mutta ostaja maksaa silti saman hinnan terveestä puusta. Laho menee lahon hinnalla oli hinnoittelu mikä tahansa.

    Rungonosa hinnoittelu olisi se kaikkein läpinäkyvin malli, paljon parempi kuin runkohinta. Se sopisi kaikkiin leimikoihin. Tarjousten vertailussa täytyisi enää pohtia mikä se tukin ja kuidun osuus siellä on. Sekin selviää jo lähi vuosina laserkeilaamalla maasta käsin tai UAVlla.

    oksapuu

    Burl: lille…

    Tympeää on jos motokuski ei viitsi vaihtaa terävää teräketjua ja turhaan tulee noita tyvilohkeamia…

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)