Keskustelut Puukauppa Runkohinnoittelu helpottaa kilpailutusta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Runkohinnoittelu helpottaa kilpailutusta

    Jari Yli-Talonen kirjoitti Maaseudun Tulevaisuudessa 22.4.2016 ja toi esille ajankohtaisia puukauppaan liittyviä asioita.

    Tällä hetkellä sahapuun markkinat ja hinnat junnaa lähes paikoillaan, teollisuus on esittänyt, uusia kaupan arvoa heikentäviä läpimitta ja katkonta vaatimuksia.

    Metsänhoitoyhdistyksen johtajat Jari Yli-Talonen ja Markku Vaario toivat yksinkertaisilla laskelmilla esille runkohinnoittelun edut ja perinteisen tavaralali menetelmän katkonnan vaikutukset kuutiota kohti.

    Tässä markkinatilanteesa huolenaihe on suuri, se erotus on myyjälle sitä pudasta rahaa, jonka saa tarkalla tukin talteen otolla!

    Jäikö artikkelista rahanarvoisia- tai varoittavia esimerkkejä mieleen ?

  • Visakallo

    Runkohinnoittelutarjousten vertailu olisi myyjälle helppoa, ja voittaja olisi se joka tarjoaa eniten.
    Mitenköhän selluyhtiöt mahaisivat pärjätä siinä kisassa?

    jees h-valta

    Aika helposti koska ne ostavat varmaan reilusti yli puolet suomen puun tarjonnasta. Jos ei tarjontaa ole on tuonti selvää ja silloin kotimaan puumarkkinat kutistuu lähinnä microtaloudeksi, voisi sanoa jopa nysväämiseksi. Toki saman tein myös koko puumarkkinat olisi loppuun taputeltu. Kuituhan on suomen tukijalka ja tukki lähinnä sivutuote jota on pakko tehdä mutta ei tienata sillä.

    Visakallo

    Jostain syystä kehitys on kuitenkin nyt aivan päinvastaista, vai mitä Jesse?

    jees h-valta

    Jaa että minkähänsortin kehitystä puuntakunen meinaa?
    Mielestäni nyt kotimaassa ei mikään kehity mihinkään ja seuraavaa hallitustakin vartoillessa tulee aika vielä pitkäksi muilla varsinkin kuin Stubbilla.
    Runkohinnoittelua ei tule laajemmassa skaalassa, se on varma.

    Visakallo

    Tarkoitin Jesse tuota puukauppaa.
    Aikas lailla kuusitukkivetoistahan se on ollut jo hyvän aikaa niin määrällisesti kuin hinnankin suhteen, jos et jostain syyystä ole sitä sattunut huomaamaan.
    Kuusisahatavara on nyt kysyttyä maailmalla ja sellun hinta laskee.
    Runkohinnoittelu tulee Suomeen, jos kolme isoa selluyhtiötä sitä haluaa, mutta eivät taida sitä oikein haluta.

    jees h-valta

    Hyvä kun puuntakunenkin on huomannut että Kiina on yhtä kuin maailma. Kuusta tosiaan menee Kiinaan nyt mutta aivan normaalihkolla meiningillä. Jos satuit huomaamaan kuustakin enemmän kantohinta nousee kuitenkin koivutukilla.

    Burl

    Noheva puuntuottaja tuntee myyntiin laittamansa leimikon perinteisen apteeraustavan mukaisen tukkiprosentin melko tarkasti. Jos runkohintatarjouksia tulee, niin tukkipuun hinta on laskettavissa varsin yksinkertaisella laskelmalla, painotettuna keskiarvona käänteisesti.

    Tilanne on vaikeampi, jos runkohintaan ja puutavaralajien erilliseen hintaan perustuvia tarjouksia ei osaa verrata. Toisaalta jos kaikki tarjoukset tukkipuuta sisältävissä leimikoissa olisivat runkohinnalla, niin vähemmänkin asioihin perehtyneen myyjän olisi helppo kilpailuttaa. Näkisin, että kaiken kaikkiaan runkohinnoittelu on metsänomistajan kannalta erinomainen juttu.

    Timppa

    Tehtiin juuri kuusikon kauppa runkohinnoittelulla. Tietysti myyjän kannalta mukava, kun pystyi entisten hakkuiden perusteella arvioimaan olevan tukkiprosentin ja sitä laskemaan tukin hinnan.

    Ostaja kertoi, että tällaisissa kaupoissa jännitys säilyy hakkuun loppuun saakka, jolloin vasta selviää miten hänen laskelmansa osui kohdalleen.

    Oma käsitys on edelleen se, että menetelmää tullevat jatkossakin käyttämään etupäässä sahat, jotka haluavat hyvälaatuisia tasarakenteisia leimikoita

    Metsuri motokuski

    Sahayhtiöt niitä runkohinnoitteluja pääosin käyttää. Hyvälaatuinen leimikko on suhteellisen turvallinen ostaa runkokauppana mutta kyllä siinä myös tukkiprosentti on korkea normikaupallakin.

    Jotenkin tuntuu siltä että yhtiöt ostavat runkokaupalla suhteellisen edullista tukkia vastineena sille ettei isännän mielenrauha järky katkonnan vuoksi. Meistä motokuskeista on melkein sama millä kaupalla se puu on ostettu samat laatukriteerit ne ovat runkokaupassakin.

    Ainoa jolla sitä ”persnettoa” voi tulla on lahon normaalia suurempi määrä. Mutta sitähän kompensoidaan sitten yksikköhinnalla. Olette varmaan huomanneet ettei huonolaatuisista leimikoista ei edes tarjota runkohintakaupaa, jossa se olisi myyjälle parhain vaihtoehto.

    metsä-masa

    Runkohinta kaupoissa, joissa kuusen osuus on merkittävä käytetään lahokuuselle tavaralaji hintaa.

    Koska kuusi voi olla päällepäin jopa hyvin hyötevän näköinen, mutta sisältää silti lahoa vaihtelevasti, se riski saadaan pois tavaralajihinnalla.

    ” Tavaralajikaupassa kaikki riski katkonnasta kun on metsänomistajalla, vaikka vain ostaja voi siihen vaikutta ”

    Runkohinta kauppoja ei voi kilpailuttaa kunnolla, koska tarjouksen saa vain sahafirmalta ja senkin hyvään kohteeseen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)