Keskustelut Puukauppa Runkohinnoittelu helpottaa kilpailutusta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Runkohinnoittelu helpottaa kilpailutusta

    Jari Yli-Talonen kirjoitti Maaseudun Tulevaisuudessa 22.4.2016 ja toi esille ajankohtaisia puukauppaan liittyviä asioita.

    Tällä hetkellä sahapuun markkinat ja hinnat junnaa lähes paikoillaan, teollisuus on esittänyt, uusia kaupan arvoa heikentäviä läpimitta ja katkonta vaatimuksia.

    Metsänhoitoyhdistyksen johtajat Jari Yli-Talonen ja Markku Vaario toivat yksinkertaisilla laskelmilla esille runkohinnoittelun edut ja perinteisen tavaralali menetelmän katkonnan vaikutukset kuutiota kohti.

    Tässä markkinatilanteesa huolenaihe on suuri, se erotus on myyjälle sitä pudasta rahaa, jonka saa tarkalla tukin talteen otolla!

    Jäikö artikkelista rahanarvoisia- tai varoittavia esimerkkejä mieleen ?

  • Timppa

    Selvähän on, että runkohinnoittelu helpottaa kilpailutusta. Yhtä selvä on myös se, ettei kaikista kohteista saada runkohintatatarjousta. Omien havaintojen perusteella tulee vähintäänkin kahden ehdon täyttyä: leimikko on tosi hyvä ja ostaja tarvitsee juuri silloin sellaista puuta.

    rööri roope

    Runkokauppa on päätehakkuissa ainut järkevä kauppa.Ei tarvii myyjän pohtia ja itkee katkontaa.Se on ostajan asia tekeekö hellapuuta vai pylvästä.

    Rane

    Runkohinnoittelua voisi kehittää niin että siinä olisi eri hinta tukkipaksuiselle puulle ja kuitupuulle.
    Etu tässä olisi se että hintoja voisi verrata näihin tavanomaisiin tarjouksiin.Kaikki ostajat kun eivät varmaankaan tule siirtymään runkohinnoitteluun.
    Runkohinnoitellusta tarjouksesta tietäisi sen että tukkiosa tulee otetuksi tarkkaan.Nykyaikaisella mittalaitteella taitaa jo nyt saada eriteltyä kuutiot yli ja alle tietyn läpimitan,riippumatta katkonnasta.

    jees h-valta

    Rane visoioi mutta vain turhaa. Kyllä se tukkikin on niin halpaa että sitä tarvittaessa menee sellukattilaan aivan yhtähyvin runko kuin jollain muullakin hinnoittelulla. Kysyntä ja sen ostajan tapulitavaran mitat ratkaisee ja se on aivan hyvä. Ei tämä ole systeemin vika vaan yksinkertaisesti kokoajan huononevan pystyvarannon hinta. Minulle on aivan sama miten ostetaan kunhan hinta alkaa parantua.

    Rane

    Toki turhaa jos ei kilpailuta.

    jees h-valta

    Kyllä on kilpailtu niin. Puutavaran hinta kumma kyllä senkun laskee. Tuntuu vähän heikolta tulokselta noin kokonaisuudessa mitaten. Eipä taida kisailu auttaa ylitarjonnassa.

    A.Jalkanen

    ”Nykyaikaisella mittalaitteella taitaa jo nyt saada eriteltyä kuutiot yli ja alle tietyn läpimitan,riippumatta katkonnasta.” Rane osuu naulan kantaan.

    torppari

    just reilu peli sama hinta tukkirungosta ja luutavitaksesta..eipä toenna ennee ennakkoraevata

    metsä-masa

    Väl-Suomessakin runkohinnoittelu on vain päätehakkuu leimikoisa, harvennuksia oli kokeilumielessa 4-5 vuotta sitten, mutta ne ei yleistyneet.

    Runkohinnoittelu on käytössä vain laadullisesti hyvässä, tai erittäin hyvässä leimikossa, jonka ostajat käy leimikolla arvioimassa koealoilla. Tukkiprosentti näissä muutenkin olisi 80-90 %:a.

    Tarjouksen loppusumma kyllä näyttää hyvältä verrattuna sitä tavaralaji hinnoitteluun, jossa motit on metsätaloussuunnitelmasta nopeasti palstan reunassa käyden, tai jopa leimikolla käymättä arvioitu.

    Tukin markkinatilanne on nyt hankala ja lisääntyvä sellunkäyttö vain lisää vaikeuksia, eikä tuontipuukaan taida olla pois suljettu vaihtoehto,ainakin Itä-Suomen sahoilta.

    Jätkä

    Jotkut pyrkivät vesittämään koko ajatuksen ”runkohinnoittelusta.”
    Kuitenkin se olisi merkittävä lähtökohta oikeudenmukaiselle hinnoittelulle.
    Otetaan esimerkkitapaukseksi ns. puolentoista tukin runko, jossa tukin järeyden ja laadun täyttävää puuta on sen verran, että se kaikki ei mahdu yhteen tukkiin, mutta kahta tukkia ei tule.
    Vaikka siitä tehtäisiin pikkutukki, niin siinä menisi halvalla hinnalla oikeaakin tukkia kymmeniä litroja.
    Eli ostaja saisi katkoa rungon kuten tahtoo, mutta tukin minimimittaan asti kone laskisi tukiksi, siitä eteenpäin pikkutukiksi ja lopuksi kuitupuuksi.
    Mikä vaikeus on ymmärtää tätä?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)