Keskustelut Metsänhoito Robotit tulevat metsiin

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)
  • tamperelainen tamperelainen

    Koneet varmasti kehittyvät ,mutta ne ei ole kustannustehokkaita.Työn jälki heikko,tulee paljon ylimääräistä tuhoa.Norsu on hyvä tukkien kiskonnassa,mutta lasikaupassa tulee sirpaleita.Istutuskoneet ovat hitaita ja sellaiseksi jäävät.Nopealiikkeinen pottiputkimies hakkaa ne mennen tullen.Tekniikka on mahtavaa,mutta ei se kuitenkaa sovi joka paikkaan.Jesselläkin tekniikkahurmosta?

    jees h-valta

    Onko tamperelainen kymmenen vuoden päästä nopealiikkeinen pottimies?

    Puun takaa

    Kyllähän nopealiikkeinen pottiputkimies laittaa taimia maahan ihan laadukkkaasti ja kustannustehokkaastikin, mutta kysymys onkin siitä, mistä näitä kavereita riittää jatkossa. Ainakin meilläpäin suurimmat metsänomistajat, eli metsäyhtiöt, yhteismetsät ja suuremmat yksityiset ovat siirtyneet koneistutukseen jo vuosia sitten. Nyt varhaisperattuna ei voi kuin ihastella näitä nuoria taimikoita.

    Gla Gla

    Puun takaa: ”Tämä robottikeskustelu muistuttaa yli 30-vuoden takaista keskustelua motoista. Silloin sanottiin, ettei motoilla voi, eikä kannata tehdä kuin kaikkein suurimpia aukkoja. Meni kymmenen vuotta ja puusta korjattiin jo 90% motoilla.”

    Ketjun alussa esität kovin optimistisia näkemyksiä aiheesta. Niissä kaikissa on erona vain se, että joko toimintaolosuhteet ovat huomattavasti taimikkoa vakiintuneemmat tai yksinkertaisemmat tai sitten robotti ei tee massatuotantoa. Lentokoneetkin käsittääkseni nousevat ja laskevat edelleen ihmisen ohjaamana, vaikka automatiikkaa siinäkin on mukana. Mutta kun taivaalle päästään, napsauttaa lentäjä autopilotin päälle. Samoin laivat ohjataan käsin satamaan, mikä on vaikein vaihe koko hommassa. Taimikon hoito on jatkuvasti näihin verrattavaa työtä, joten itse en 10 vuoden perspektiiviin usko, vaikka se motojen kohdalla niin menikin.

    Motonkin tehokkuus perustuu siihen, että kone ihmisen ohjaamana pystyy tekemään raskasta työtä. Taimikonhoidossa ei työn raskaus ole päälimäinen ongelma, vaan vaatimus nopeudesta ilman, että tuhoaa säästettäviä taimia. Lisäksi vieläkään ei ole opittu tekemään hakkuita taimikon seassa (kaksijakoinen metsä tai harsinta), joten pitkä matka motoillakin on vielä edessä, ennenkuin ne soveltuvat oikeasti monimuotoiseen työhön. Kehitys kehittyy, mutta koneellisen taimikon hoidon läpimurrosta ei ole vielä merkkiäkään. Vastahan on jätetty raivurista kaasarin säätöruuvit pois.

    Gla Gla

    Alussa heitin ennusteen siitä, että koneiden käyttö edellyttää koneiden ehdoilla tehtyä taimikkoa. VTT kehitteli jokin aika sitten sirua, jolla tukkien alkuperä voidaan tunnistaa. En tiedä, mitä projektille kuuluu, mutta mahtaako homma mennä siihen, että tulevaisuudessa siru laitetaan jo taimeen ja josta raivuri paikantaa säästettävän taimen. Luonnontaimien ennuste on sitten heikompi.

    Tulevaisuutta arvuutellessa on hauska joskus löysätä pipoa ja oksentaa ajatukset ulos ilman turhaa itsekriittisyyttä…

    Gla Gla

    Puun takaa: ”Kyllähän nopealiikkeinen pottiputkimies laittaa taimia maahan ihan laadukkkaasti ja kustannustehokkaastikin, mutta kysymys onkin siitä, mistä näitä kavereita riittää jatkossa. Ainakin meilläpäin suurimmat metsänomistajat, eli metsäyhtiöt, yhteismetsät ja suuremmat yksityiset ovat siirtyneet koneistutukseen jo vuosia sitten. Nyt varhaisperattuna ei voi kuin ihastella näitä nuoria taimikoita.”

    Istutus onkin huomattavasti helpompi ympäristö kuin raivaus ja siksi siinä koneellistumisen näkymät ovat lupaavammat. Mutta kun otit tekijän roolin esiin, voisi sitäkin koneellistumiseen uskomisen lomassa pohtia.

    Otetaan esimerkki urheilusta. Tavallinen riviharrastaja juoksee maratonin 5 tuntiin suhteellisen vähällä harjoittelulla. Maailman huiput tarvitsee puolet ajasta. Kaikki ei maailman huippuja voi olla, mutta mikä on potentiaali tavallisella ammattimiehellä tai -naisella työtehon kehittämisessä. Ei välttämättä niin, että hikipäässä repiä pitäisi kuten ennätystä maratonissa, vaan ihan samalla rasitustasolla kuin nykyäänkin työtä tehdään. Veikkaan, että aiheeseen paneutumalla tuloksiakin syntyisi. Ainakin nopeammin kuin konetta odottaessa. Samalla tietysti tuska koneiden kehittäjien puolella kasvaisi.

    Puun takaa

    Juuri näin Gla! Aina pitää keskustella ja tuulettaa ”kamareita”. Kun katselin suomalaisten kehittämää jätteenlajittelurobottia toiminnassa, tulin vakuuttuneeksi, että jonakin päivänä jonkinlainen härveli istuttaa ja / tai tekee varhaisperkaustakin.

    hemputtaja

    Kaipa nuo joskus tulevat.

    Hakkuun robotointi ei välttämättä ole kovinkaan kaukana. Tuossa Gla puhui siruista.

    Halvempi konstikin löytyy eli vanhan kunnon leimatöpsy. Luultavasti kone oppii äkkiä löytämään jollain värillä leimatun rungon. Varsinkin jos värissä on uraania mukana.

    Väistely (pystyrungot) onnistuu jo leluiltakin, ruohonleikkureilta ja pölynimureilta.

    Että robo-imurista vain piuhat traktorin servoihin ja menoksi.

    jees h-valta

    Maataloustraktorinhan saa jo kulkemaan saralla ilman ohjaajaa.
    Joten sama sateliittiohjaus on varmasti aika helppo kehittää motoihinkin. Kuten edellä mainittiin väistely on hallinnassa.
    Tunnistetekniikka vielä pelaamaan niin sitten….

    Gla Gla

    Vielä kun osaisi olla sahaamatta kiveen.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)