Kyllä metsässäkin käytetään ihmisen kallista aikaa siihen, että puomin kanssa viedään puu sen tyveltä kasaan.
Tiettävästi ne risut (puolet vettä) viedään nykyisin tuoreena sinne tien varteen ja kuivataan vasta siellä. Pari viestiä aiemmin olit sitä mieltä, että risua ei voi kuivata metsässäkään. Laitetaanko sitten tolpan nokkaan vai kuumailmapalloon?
Kumpaa muuten pitäisit itse haastavampana, jonkun idean suoraa tyrmäämistä jollain yksinkertaisella argumentoinnilla vai sen edelleenkehittelyä kohti toteuttamiskelpoisuutta?
Tietenkin tuossa pitäis olla metsäkärry vieressä johon energiakouralla kerätyt puut laitetaan ja viedään isompaan energiapuupinoon tienlaitaan haketettavaksi. Säästyy paljon aikaa kun kuormat tehdään hakkuun yhteydessä.
Onhan tuo kaivinkone peruskoneena monelle metsätilalle paljon järkevämpi investointi kuin oma moto, jolla kuitenkin hakataan pääasiassa energiapuuta. Mittalaitetta eikä karsintaa ei voi kuitenkaan hyödyntää, kun ostajat ostavat puut omilla mitoillaan.
Kohtuullisen toimiva keräävä kaatopää löytyy linkistä ”Timberjack 730” . Videolla esiintyvä kaveri ei vain vielä ole päässyt oikein sisälle hommaan. Itse aloitin kerämään rungot kokonaisina ja rouhaisin 5 metrin pituuden ylittävän nipun osan poikki kertapuristuksella ja nostin samaan kasaan. Max 30cm läpimittaiset rungot koura katkoi vaivattomasti .Koivutkin ,kun terä oli kunnossa. Yleensä nippuun kerättiin 3-6 runkoa läpimitaltaan 10cm kahden puolen.
Aika nopeasti tämäkin ”lupaava” laitehanke haudattiin. Itse kerkesin touhuta laitteen eri versioilla kolmisen vuotta harvennuksilla ,teiden varsilla ja peltojen reunoilla. Alustana oli huomattavasti telavehkeitä maastokelpoisempi metsäkone . Timberjack 1270,870 ja 1070.
Lienee aika yleistä tietoa, että tukkipuun arvo on pinossa noin 60 euroa/kuutio, kuitupuun arvo noin 30 euroa/kuutio ja risun arvo käsittääkseni noin 19-25 euroa/kuutio riippuen alueellisesta kysynnästä.
Koska metsän raivaus raivaussahalla tuottaa pelkkää taloudellista tappiota nykyhinnoilla noin 350-700 euroa/ha, aika moni meistä on todennäköisesti valmis antamaan risut risunkerääjälle vaikkapa ilmaiseksi.
Kyse ei ole siitä, että puulla on eri arvo kuin risulla, vaan siitä, miten toimien tämä risu saadaan kerätyksi niin, että risun keruu tuottaa vähemmän tappiota kuin raivaussahan ulkoiluttaminen + ravinnehävikki.
Ei noita laitteita ole mihinkään haudattu, energiapuukouria myydään jatkuvasti ja vieläpä vientiäkin on ympäri palloa. Mitä olen yhden valmistajan liiketoimintaa seurannut.
Kaivinkone menee pahemmasta louhikosta kuin mikään metsäkone.
Risun arvo 19-25 euro… Suorittava tuolla aiemmin mainitsi että 5litraisia meni 200 kiintoon. Entäpä ne sentin paksuiset risut? Montako tuhatta.? Kuinka laajoja liikkeitä siihen on tehtävä ja tiiviissä heinähäkissä kiikutettava vähin kuluin laaniin…?
Niin no 5 x 200=1000 dm3 eli 1 kuutio. Muistuttaisin, että palstalla opetetaan, että tietyn ravinteisuusluokan hehtaari kasvaa joka tapauksessa saman määrän puuta, se vaan jakautuu eri tavoin hoidetuissa metsässä eri lailla runkoihin. Liikkeiden siis nimenomaan ei pidä olla laajoja niinkuin siinä pellonreunan risunkorjuussa. Eli risun (ja muutenkin harvennuspuun) korjuussa ongelma on nimenomaan se, että niitä poimitaan kuten kukkia äidille, ja että niitä kapuloita nostellaan ja lajitellaan moneen kertaan.
Melkein poikkeuksetta noissa videoisaa tehdään turhia liikkeitä ,mutta vaikka tehtäisiin vähemmänkin ,kuution keräilemiseennkuluu ihan liian kauan aikaa. Läpimitaltaan alle 8 sentin runkoja ei millään vehkeellä ole taloudellista keräillä. Taloudellisin vaihtoehto tuota pienemmissä rungoissa on raivaussaha. Tosin mikään pakko ei ole odotella joutopuuston kasvua 8cm:n läpimittaan ja talonkorkuiseksi. Homma ei ole työlästä ,kun ei laske risukkoa silmänkorkeutta pidemmäksi.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään