Ketjussa puhutaan 50-150 motin ha-saannoista, 1-10 sentin lpm-luokista, maan ravinteiden pois kuskaamisesta ja siitä että se vältetään. Telavehkeen maastokykyisyys rinteissä ja möykkyisissä kivikoissa on onnetonta, eikä rehevillä upottavilla maisemilla pelkkä risun katkaisu ole kuin 1 osa ketjua.
luken laskelmat ovat tietenkin tehty siihen tarkoitukseen että tulisi lisää velkaantuneita kone yrittäjiä jotta turvattaisiin rikkaitten etu energian tuotannossa
risupeto…” punnitseminen suoraan kaadon yhteydessä, jonka jälkeen kasat kuivaisivat metsässä. Puiden ajo tien penkalle voitaisiin viivästyttää jonkin verran…”
Ketä tuo puntarointi hyödyttäisi ja kuinka risukasat heinikon ja metsän sisässä yleensäkään kuivuvat? Ja risun haketus tienpenkoilta ei ole kummoisessa maineessa kun koko tienoo on kuin kaatopaikka…
No metsänhoidon kannalta on tietysti olennaista että se risu katkaistaan. Sen jälkeen se lakkaa kasvamasta ja haittaamasta niitä kasvatettavia puita.
Mulla on 5 ha leimikko Siikalatvalla, jonka saa kyllä käydä risupedolla tekemässä koska haluaa. Haluaisin itselle tuet 430 €/ha sekä lisäksi kantohintaa 1 €/m3.
Mun on nyt hankala kuvitella, että Luken tavoite olisi koneyrittäjien kurjistaminen. Epäilen että se tavoite on ihan eräällä muulla taholla.
Ketä puntarointi hyödyttäisi? Nii-in. Miksi puut ylipäätään mitataan metsässä motomitalla, ketä sekään hyödyttää?
Siis p u i t a mitataan motomitalla,- ylipäätään. Sillä ei ole mitään yhteyttä risujen puntarointiin ja metsässä ”kuivattamiseen”.
”Eräällä muulla taholla” ja kurjistamisella on se yhtäläisyys, että kukaan täysjärkinen ei sortuisi utopistiin luulotteluihin, ja velkaannu kaulaansa myöten.
Näitä sepustuksia lukee taatusti joku työn syrjää miettivä nuori. Sana ”Luke” ei kaikistellen anna reaalikuvaa. Kyseisessä menetelmässä kyllä sen, että rahat uppoavat kankkulan kaivoon.
…ja jos tuleva risuyrityäjä omistaa metsää , puuta tulee varmasti huonon investoinnin kulujen kattamiseksi markkinoille. Tämä on se”tiettyjen tahojen” varsinainen tarkoitus. Yrittäjä koettaa epätoivoisesti saada vehkeet maksettua työllä ,mutta joutuukin myymään metsiään puoli -ilmaiseksi pitääkseen voudin loitolla.
Niin, motomitta on pystykaupan loppumittaus? Tulipa puun takaa, en ollut koskaan moisesta kuullukaan? Jos risut myydään pystykaupalla, mehtäukon mielestä on kuitenkin epäloogista, että nekin mitataan metsässä? En ymmärrä, että mikä tässä on se ongelma.
Ongelma kaikissa näissä erikoisissa koneissa on aina se, että Suomi on sen verran pieni maa, että on vain se yksi tapa toimia, joka on yleisesti käytössä. Käytännössä risuyrittäjän ongelmia ovat aina 1) polttopuun kysyntä vaihtelee voimakkaasti, ei vähiten tukipolitiikan vuoksi ja 2) onko pelkkää risua keräävälle koneelle (lue: risujen kanssa parhaimmillaan olevalle koneelle) tarpeeksi risuleimikoita ja niille risuille kysyntää. Risun pystykauppahintahan voi sinänsä olla jopa negatiivinen, koska raivaussahatyön hinta on sitä joka tapauksessa.
Risupeto voisi sopia eukalyptuksen korjuuseen. Suomessa tuskin löytyy käyttöalaa riittävästi. Hienoa, että Suomessa osataan innovoida. Lähtökohta tuotekehittelylle voisi olla kuitenkin ekonomi-painotteisempi. Näillä kavereilla on kyllä poikkeuksellisen hyvät nettisivut jne. Valitettavasti sekään ei tee härpäkettä urakoitsijoille kannattavaksi.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään