Nähtäväksi jää ,mitä tapahtuu ,kun tuet loppuu. Veikkaan ,että niitä energialaitoksia ruokitaan venäläisellä hakkeella ,jota tehdään järeämmästä puusta. Energialaitokset ovat kovasti moittineet risuista tehdyn hakkeen laatua. Toinen vaihtoehto on ,että käytetään kuitupuuta. Siihen saattaa joillakin muilla tahoilla olla olemassa poikkeava näkemys.
On myös niitä e-puun ostajia jotka ostavat puutavaraa laidasta laitaan kuten aiemmin mainitsin. Ja aivan kilpailukykyiseen hintaankin. On se kyllä vaikea käsittää yksinkertaisia asioita, näämmä. Tuo suorittavan höpötys nyt aivan pohjanoteeraus. Täällä ei lämpölaitokset kylmene vaan poltettavaa ostetaan ja välitetään edelleenkin. Valtava massamäärä ja monipuolinen metsäosaaminen antaa aivan ylivoimaisen markkinaraon. Suorastaan markkinayltäkylläisyyden. Siis noista tuistakin olen maininnut että esim. Kemeran saa metsänomistaja, ei puunostaja kuten esim. Metsä-Group ja muut isot toimijat vie nekin.
Tuet on tarkoitettu kohonneiden työkustannusten kattamiseen. Ei toimettoman metsänomistajan taskuun. Kun tuet lähivuosina loppuu , päästään tästäkin epäkohdasta kivuttomasti eroon.
Suorittavalta on näköjään jäänyt perehtymättä uusien suurten biovoimaloiden tekniikkaan. Esim. Lahti Energian uusi suurvoimala ei ole lainkaan ronkeli siitä, minkä kokoisesta puuta käytetään. Keneratukihan on tähän asti maksettu myös venäläiselle hakkeelle, joten tuen poistuminen ei muuttaisi tilannetta mitenkään.
Miten se työkustannus siittä nousee jos kuusikuidut menee sille ostajalle joka sitä tunnetusti haluaa. Mäntykuidut lämpölaitokselle ja koivukuidut klapikauppiaalle?
Meilläpäin kotimaisen energiapuun hankintamäärät ovat satojatuhansia motteja vuodessa, eli aivan merkityksettömästä asiasta ei puhuta. Suorittavan kannattaisi joskus tulla sieltä omasta kuplastaan ulos katsomaan, mitä muualla Suomessa tehdään.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään