Keskustelut Metsänhoito Ristiin rastiin jätetyt puut raivauksessa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 372)
  • Ristiin rastiin jätetyt puut raivauksessa

    Metsäkeskuksen lehdestä poimittua:

    ”Minulla on se kokemus että ammattilaiste tekemän raivauksen jälkeen metsä on kulkukelvotonta. Puut on jätetty ristiin rastiin nojaamaan toisiinsa. Katkaisu on tehty korkeaan kantoon niin että kulkeminen on todella hankalaa. Tavoite ammattilaisella on tehdä mahdollisimman nopeasti mahdollisimman suuri pinta-ala. Jos haluaa siistiä raivuujälkeä kannattaa tehdä työt itse vaikka se kestääkin huomattavast kauemmin.”

    Vastaus:

    ”raivaus taksat on painuneet niin alas että jälki on tuonlaista mutta jäävän puuston kasvuun se ei vaikuta, kosmeettinen haitta jonkun vuoden.”

    Kysymys raadille:

    Onko haitta todella pelkästään kosmeettinen? Kai ne ristiin jääneet puut hinkkaa pystyyn jääviä, tulee vaurioita, lumen tullessa kaataa ja katkoo alleen jne jne? Itse en jätä ristiin nojailemaan…

  • Puuki

    Sitä olen ihmetellyt miten 1 euron puuntaimi (uud.+ hoitokuluineen )  tuottaa joka vuosi 1 euron 20 vuoden aikana jonka jälkeen hakkuu 20€/kiinto ?  Kasvaneeko kuution puuksi 20 vuodessa. Vai menikö s e niin , että  1 euro/vuosi tuotto oli ha:a kohti eikä yhtä puuta kohti ??

    pihkatappi

    Jos ollaan riittävän ajoissa risuja poistamassa, risut tulevat helposti alas ja kannotkin ovat lyhyempi. Haluaisin nähdä Arton kaatamassa kaikki suunnattuna kaatona maahan, kun ollaan 8 metrisessä mt-männikössä ensimmäistä kertaa raivaamassa, eihän nuo putoa aina vaikka kaksin käsin repii.

    A.Jalkanen

    Jos laskee, että enskassa poistetaan 1000 kpl 100 litran puita a 1,5 euroa, niin hehtaarille saa tuloa 1500 euroa. Uudistamiskulut sai pois, mutta ei korkoa. Taimikonhoitokulut saa pois vasta toisessa harvennuksessa ja hieman korkoa. Ei se ole ihme, että jatkuva kasvatus ilman kuluja kiinnostaa. Jos tehdään energiaharvennus, laskelma on hieman erilainen: tuloja tulee aikaisemmin ja enskakin on jo tuottoisampi. Tämä tulee yleistymään.

    Jätkä

    Tuota samaa asiaa aloin pohdiskelemaa, mutta Puuki ehti ennen. kyllähän se on jo selvinnyt, että minä en osaa laskea, enkä ymmärrä mitään nykyaikaisesta metsänhoidosta, mutta että on joku toinenkin, joka ei oassa eikä ymmärrä.

    Kyllä meidän pitää lähteä samaan yrittäjäkoulutukseen, kuin Jeessikin, kun siellä kerran noin etevät lakukaavat paljastetaan ja samalla myös puuntuottamisen uudet trendit….

    Visakallo

    Kun ajoittaa hoitotoimet oikein, saa taimikkovaiheessa kahdet kemerat. Se toki parantaa tulosta aika paljon.

    Visakallo

    Hybridihaavikon saa eteläisessä Suomessa kasvamaan 400 mottia hehtaarille reilussa 20 vuodessa, mutta silloin pitää kyllä aivan kaikki palikat olla täysin kohdallaan.

    Tolopainen

    Hiukan liiottelua, meilläpäin männyntaimikko kasvaa ensimäisen 20v aikana 40 kiintoa hehtaari.

    Visakallo

    Eipä siellä Tolopaisen mailla sitten juuri kannata puita kasvattaa. Kyllä täällä männiköt ensiharvennetaan jo kaksikymppisinä, ja niistä tulee vähintään se 40 mottia karsittua energia- tai kuitupuuta. Sen lisäksi tietenkin vielä karsimaton kokopuu.

    arto

    Pihkatapile meillä ei ole noin myöhäisiä hoitoja männikköihin ole. Nehän on jo oksapuolia jäävät ja lumi katkoo ne pois.

    Puuki

    Muitakin konsteja on muuttaa tulosta kuin energiapuun kasvattaminen.   Esim. luontaisen uudistamisen ja viljelyn yhdistäminen.   Erään koneellisen taimikonhoidon tuottotutkimuksen mukaankin  paras kiertoajan tulos saatiin alemmilla taimikon ha-tiheyksillä kuin suositukset ovat.    Suositukset on laadittu silloin , kun kuitupuulla oli parempi hinta kuin nykyään. Kuitupuuta kannattaa pääosin kasvattaa vain luontaisista taimista apuna tukkipuun kasvatuksessa.

    Ap.n juttuun : Raivaustaksojen alaspainuminen ei ole totta ainakaan firmojen hinnastojen mukaan.  Varhaishoidollekin esitetään semmosia min. ha-taksoja että luulisi siitä riittävän työn tekijällekin kohtuullisen hyvä osa.   Suoraan ilman välikäsiä ne raivaushenkilöt kannattaakin palkata jos vain mahdollista.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 372)