Keskustelut Metsänhoito Ristiin rastiin jätetyt puut raivauksessa

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 372)
  • Ristiin rastiin jätetyt puut raivauksessa

    Metsäkeskuksen lehdestä poimittua:

    ”Minulla on se kokemus että ammattilaiste tekemän raivauksen jälkeen metsä on kulkukelvotonta. Puut on jätetty ristiin rastiin nojaamaan toisiinsa. Katkaisu on tehty korkeaan kantoon niin että kulkeminen on todella hankalaa. Tavoite ammattilaisella on tehdä mahdollisimman nopeasti mahdollisimman suuri pinta-ala. Jos haluaa siistiä raivuujälkeä kannattaa tehdä työt itse vaikka se kestääkin huomattavast kauemmin.”

    Vastaus:

    ”raivaus taksat on painuneet niin alas että jälki on tuonlaista mutta jäävän puuston kasvuun se ei vaikuta, kosmeettinen haitta jonkun vuoden.”

    Kysymys raadille:

    Onko haitta todella pelkästään kosmeettinen? Kai ne ristiin jääneet puut hinkkaa pystyyn jääviä, tulee vaurioita, lumen tullessa kaataa ja katkoo alleen jne jne? Itse en jätä ristiin nojailemaan…

  • jees h-valta

    Eli Jätkältä selvä viesti että turvavarusteet aiheuttavat onnettomia niiden tärväämisiä. Pitäisi mennä kontti aina poikki niin oppisivat per…een luuserit!

    MIISU4F MIISU4F

    Saappaita ja kenkiä on eri merkkejä ja malleja raivuutyöhönkin. Työturvallisuus on 1. ja mukavuus 2. Jalat muuttuu iänkin myötä ja lestit sen mukaisesti. Raivaussahatöissä ei käytetä moottorisahavarusteita, vaan keveämpiä. Kypäriäkin on monenmallista, kun päitäkin on erilaisia =D

    Hyvä työnantaja tämän  ymmärtää ja TES-listan mukaiset varusteet hoidetaan kullekin tietystä paikkaa.  Jos ei oikein sopivaa varustetta löydy, voidaan hankkia toiseltakin hankkijalta. Esim. isoja hanskoja tai vaivaisenluusta kärsivälle toiset kengät jne.. Tehtaissa on nollatoleranssi työvarusteiden käyttämättömyydelle/toimimattomuudelle. On se kumma, että metsuri, jonka työ on vaaroja täynnä, ei asetettaisi työturvallisuuden kannalta parhaita varusteita ja käyttöpakkoa.  Yksintyöskentely kaupan päälle, niin mielellään sitä laittaa käyvät varusteet.

    Kuulostaa Jätkä vanhalta kunnon PölläsJussilta… Raha edellä mennään ; työturvallisuus ja muut seikat ei niin tärkeitä.  En laita koko ja täydellistä nimeä mutta Lahden suunnalta ylöspäin vaikutusalue. Moni tuntee ja tietää. Eläkkeellä päivätyöstään pitänee nykyään omaa metsäpaveluyritystä, työntekijät ulkolaisia. Milloin puuttui raivaissahureilta sektorisuoja ja milloin mitäkin työturvallisuuspoikkeamaa. Tuskin on ääni kellossa muuttunut vuosien jälkeen, kuten ei Jätkänkään selitykset työturvallisuudesta. Nämä samat keskustelut käyty ennenkin, tälläkin palstalla Jätkän kanssa. Ihan kuullostaa edelleen samalta kuin em. ukkeli!! Viimeksi kun olen PölläsJussista maininnut, sain ikäviä häirikkösoittoja mutta antaa virkavallan hoitaa, jos ei kaunis puhe auta.

    Sitä se on, kun kalikka kalahtaa, ei vanha mies kestä kolautuksia.

    Asia on tärkeä ja aiheellinen, kerta Jätkän vanhan kaartin neuvot ovat tuollaisia, ilmeisen kaukaa 1900-luvulta. Metsäalan perustutkinnon suoritin 2000 luvun alussa 3 vuotinen, eikä vuoden jatkokoulutus v 2010 tuonut poikkeuksia varusteasiaan.

     

     

    MIISU4F MIISU4F

    PS. Jätkälle vielä istutustyö: Istutustöissä kevytkumisaappaat kärkivahvikkeella tai  tukeva nahkakenkäkin, jos pohja kelvollinen, eikä sellainen, että tiivistettäessä taimen ympäri saattaa vaurioittaa taimen tyven kuorta. Tiedän ihmisiä, jotka ovat painaneet kiireessä pottiputken kärjellä jalkapöytään tai varpaille. Itsekin…onneksi ei vaurioita. En usko, etteikö jokainen ammattilainen satojatuhansia istuttanut ole tökännyt pottiputkella jalkapöytään, vaikkei edes lujaa Se on nopeaa touhua. Sitä kun jo katseella suuntaa seuraavaa istutuskohtaa ja ajatus kulkee hitaammin kuin liike.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kotimaisella merkillä oli ainakin aiemmin hyväpohjaiset nahkakengät -istutuksille ja kuivan maan raivauksille ihanteelliset. Harmitti kun ne menivät rikki.

    rööri roope

    Yli miljoona tainta  tullu tökittyä maahan en kertaakaan jalkaterääni pottiputkella kolhinut.

    Ei raivuulla kypärää tarvitse.Hyvät kengät kokovartalopuku hanskat suojalasit

    Jätkä

    Miisu-Miisu, moninaisista sinä huolehdit, mutta et ole puuttunut oleelliseen, eli siihen, kuinka monikin täällä rehvasteleva sahaa ehdottomasti raivurilla ilman sektorisuojaa. Minusta sellaisen sahailijan ei pitäisi puhua työturvallisuudesta yhtään sanaa.

    Sille, että olen jossain määrin perehtynyt aiheeseen työturvallisuus, muistuttaisin, että olen toiminut työsuojeluvaltuutettuna monen monta vuotta organisaatiossa, jossa oli vakituisessa työsuhteessa lähes 200 metsuria ja kausityöntekijät lisäksi.

    Kukaan – Siis EI KUKAAN loukannut itseään pottiputkella! Jokainen tapaturma, josta tuli enemmän kuin yksi poissaolopäivä tutkittiin.

    Kuinka voi joku ajatella noin alhaisesti, että muka väheksyn turvavarusteen tehoa esim siinä pohkeeseen sahauksessa? Vaikka olisi minkälaiset metsurin turvajalkineet, niin säären takaosa on lähes täysin ilman suojaa, koska sinne sahaaminen on täysin väärää tekniikkaa.

    Monet Metsuritkin käyttävät RS-hommissa suunnistusjalkineita, enkä pidä sitä mitenkään vääränä. Joillakin on pari numeroa liian suuret kumiturvasaappaat ja minä väitän, että ne lisäävät tapaturmariskiä, koska sellainen metsuri kompastelee paljon enemmän kuin oikeilla jalkineilla kulkeva. Videolla ”Kuningasmetsuri Pessisen” kävely näytti jo olevan sitä luokkaa, että saappaat (Ei turvasaappaat) -olivat neljä numeroa liian suuret  hänen jalkoihinsa.

    pihkatappi pihkatappi

    Työturvallisuus kärsii metsurinsaappailla raivatessa senkin takia, että jalat väsyy nopeammin ja ketteryys häviää. Ja tietysti liian isothan ne turvasaappaat on, niitä ei valmisteta sopivan kokoisia. Minusta raivuuta pitäisi tehdä ripeästi niin kauan kuin hyvin jaksaa ja sitten syömään ja lepäämään, 6 tuntia tehokasta työaikaa on ainakin omalle kunnolle maksimi, jos haluaa normaaleja työviikkoja tehdä ja useiimmiten saha käy alle 6 tuntia päivässä.

    Ennakkoraivuuta olen joskus tehnyt ilman kypärää, kun kypärä jäi kotia. Todennäköisesti olisi ollut viimeinen työpäivä, jos firman työnjohtoa olisi saapunut palstalle. Kypärän käyttö hakkuutyömaalla on pakollista. Ennakkoraivuulla putoaa välillä tavaraa päälle, lahoja latvoja tai oksia. Joskus poistetaan tosi isoja leppiä tai mitä sattuu olemaan ja saattaa tulla pitkäkin laho latva päähän, kokemusta on. Ja moto ja ajokonekin ovat usein jo töissään kun vielä raivataan, ohjelmat vaihtuvat tiuhaan ja ei tuolla seassa sarkatakissa karvalakki päässä tohdi touhuta, vaikka kuinka haluaisi olla vanhanajan jätkä.

    Metsänmies

    Kypärä, kuulosujaimet , visiiri ja näkyvä vaatetus ovat pakollisia raivaustyössä. Olen itse pitänyt aina kypärää ja kuulosuojaimia. Visiiri on ollut ja ei ole ollut silmien edessä. Joskus se on jopa turvallisuusriski(häikäisy, jäätyminen mm.). Enimmäkseen olen sahannut ilman visiiriä, ja kaivellut roskia silmistä päivän päätteeksi.  Varhaisperkauksella tulisi kyllä toimeen ilman kypärääkin, mutta kun en pidä sen käyttöä ongelmana , pottu on pysynyt päässä sielläkin. Kengät on makuasia. Minä käytän turvakenkiä, vaikka ovatkin hieman raskaammat. Ovat tukevat nilkoille. Onhan se työturvallisuuskin mennyt metsissä vähän yliampuvaksi, kun eräässä yhtiössä ei saisi enää metsään mennä ilman suojalaseja.

    MIISU4F MIISU4F

    Juu, sivusin sektorisuoja-asiaa puolessa välissä tekstiäni.

    Sektorisuoja-asiakin on käsitelty täällä muutamaan otteeseen. Kerranhan  laitoin videolinkin kauan aikaa sitten metsuriurakoinnista ja pyysin etsimään työturvallisuusseikkoja valtakunnankin verkossa esitetyssä ko. yritystä koskevassa video-uutisjutussa. Olisiko ollut 2010 -2012 välissä. (?)

    Sen pohjalta  ko. yritykseen tehtiin tarkastus. Ei tarvinnut kuin lähettää videolinkki silloiseen Puuliittoon ja homma lähti etenemään.  Puutteita oli mm. sektorisuojien puuttuminen, visiirittömyys, tapaturmatilanteissa yhteydenoton heikkoudet–lue puuttuminen, eivät tienneet mitä tehdä, kelle soittaa, kuka vastaa, työterveyden laiminlyönti ym.

    Se,että on jokun organisaation työsuojeluvaltuutettu ei kerro yhtikäs mitään siitä, mitä todellisuus työpaikalla on. Ettei Jätkä vaan itse ollut PölläsJussin kanssa samassa firmassa heidän työsuojeluhenkilö. Paperillehan voi kirjoittaa mitä vain, kun urakoita myydään. Harvoin isot yhtiöt lähtee maastoon katsomaan, missä oloissa alialiurakoitsijoiden ulkomaalais -topparoikat siellä työskentelee.

    Ei ne muutama metsäpalveluyritys hulluina vuosina ihan pienestä olleet saarrossa.

    Kumikettu

    Suojainpakko on työntekijän parhaaksi ja työnantajan kustannusriskihallintaan sekä oikeusturvaksi. Fiksu asia. Monesti tulee puutavaraa niskaan. Lisäksi, metsässä kulkiessa vain vapaa-ajalla voi huonotuuriselle käydä pahasti, kun tuulella tippuu oksankarahka päähän.

    Suojalasit toimivat harvoin vaihtuvilla sillä ja hikisissä töissä. Näkyvyysongelmia syntyy.

    Suomalaiselle kehittäjälle vinkki: ideoi verkkolasit. Verkko kuten visiirissä, muoto kuin turvalaseissa.

     

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 372)