Keskustelut Metsänhoito Ristiin rastiin jätetyt puut raivauksessa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 372)
  • Ristiin rastiin jätetyt puut raivauksessa

    Metsäkeskuksen lehdestä poimittua:

    ”Minulla on se kokemus että ammattilaiste tekemän raivauksen jälkeen metsä on kulkukelvotonta. Puut on jätetty ristiin rastiin nojaamaan toisiinsa. Katkaisu on tehty korkeaan kantoon niin että kulkeminen on todella hankalaa. Tavoite ammattilaisella on tehdä mahdollisimman nopeasti mahdollisimman suuri pinta-ala. Jos haluaa siistiä raivuujälkeä kannattaa tehdä työt itse vaikka se kestääkin huomattavast kauemmin.”

    Vastaus:

    ”raivaus taksat on painuneet niin alas että jälki on tuonlaista mutta jäävän puuston kasvuun se ei vaikuta, kosmeettinen haitta jonkun vuoden.”

    Kysymys raadille:

    Onko haitta todella pelkästään kosmeettinen? Kai ne ristiin jääneet puut hinkkaa pystyyn jääviä, tulee vaurioita, lumen tullessa kaataa ja katkoo alleen jne jne? Itse en jätä ristiin nojailemaan…

  • jees h-valta

    Hyvä että tuohon kiinnitetään huomiota. Kyllähän se on aivan muuta kuin hakkuunkin toiminnan parannusta. Jos puutavaraa on sikinsokin pystyssä ja kumossa on näkyvyyskin puiden juureen aivan olematon edelleen. Mutta konehmmotkaan ei kehtaa tuosta moittia kun on kuitenkin muka raivattu. Yksi syy miksi teen moottorisahalla raivaukset. Saan mukavammin revittyä puutavaran alas ja tilkkeeksi sopiville aukkokohdille.

    Jätkä

    Älä jätä – polje maahan. Pitkä kanto vesoittuu vähiten ja lahoaa nopeimmin. Koskaan ei ole raivaustyössä vaadittu puiden kaatamista maahan asti. Ensimmäisen talven jälkeen konkeloon jääneet risut ovat painuneet maahan.

    Mahtaako niitä siellä risukossa olla niin paljon, että ne muodostavat kulkemiselle esteen. Mikä pakottava tarve on ravata raivaustyömaalla heti raivauksen jälkeen?

    Jos palkanmaksaja vaatii – ja on valmis maksamaan lyhyistä kannoista ja konkeloiden polkemisesta, niin OK.  Pitää tehdä kuin Taneli, eli metsäpalveluyrittäjä tuntiuveloituksella töihin ja hänen kanssaan sovitaan työlle laatukriteerit.

    sikari

    Jätkän kanssa samaa mieltä. Jesselle neuvoksi, että raivurin kanssa sinulla jää molemmat kädet vapaaksi kiskoa niitä puita. Jos välttämättä tahdot niin tehdä.

    ROKS

    Pitkät kannot ei kaiketi mitään haitanne. Lahoavat nopeasti. Itse en jätä raivattuja puita konkeloon. Ammattimiehen jäljiltä niitä on usein ja saattaa olla paljonkin.  Jopa 10 vuoden kuluttua seuraavalla taimikonharvennuksella on tullut vastaan konkeloon kaadettuja puita, jotka ovat vioittaaneet jääviä puita.

    arto

    En ole koskaan jättänyt nojapuita kasvavia haittaamaan. Eikä niitä jää kun hallitsee kaatosuunnan. En tee kyllä pitkää kantoakaan. Silti pinta – alaa tulee ihan kivasti.

    Kumikettu

    Jos metsuri kunnioittaa itseään ja toimeksiantajaansa, ei jätä raivuitaan konkeloon. Siinä tehdessä kyllä näkee aika hyvin, mikä konkelo tulee laukeamaan kohtapuoliin ja mikä ei.

    Ymmärrän kyllä kustannuspaineessa olevaa metsuria, joka joutuu konkelot jättämään pitääkseen perheen leivässä. Siinä on joutunut lupaamaan/ottamaan liian halvan työn. Aiheuttaa hengelle sisäistä ristiriitaa. Katkeroittaa ellei saa vain kohautetuksi olkapäitä.

    Pätkimällä puut raivurilla välttää konkelot, ei tarvitse raahata.

    Pitkät kannot tulee nykyään jätetyksi siksikin, että Tolopainen vaiko Visakallo huomautti ansiokkaasti niiden hirvivaikutuksesta. Siinä oli Jätkällä myös hyvä ja käsittääkseni todistettukin vesomis- ja lahoamispointti. Kulkemista noiden ei kai pitäisi estävän, koska emmehän muutenkaan pidä tavoitteena astua kannoille jos maa kantaa. Tai sitten joutaa olla kulkematta, jos tiheys kulkemisen estää.

    pystykorvat

    Hitonmoinen riesa ne pitkät kannot. Sen lisäksi että ihmisen on vaikea siellä kulkea repivät eläimet  mahansa niihin.  On  muutamalta tuttavan ajokoiralta suolet tulleet pihalle.  Tajuttomaksi kalikalla lyöty koira pääsi kuitenkin kantamalla eläinlääkärin pöydälle ja suolet saatiin sullottua takaisin jonkinlaiseen järjestykseen. Taitaa olla ylipääsemätön homma liikuttaa sitä raivuria vähän alempana vaikka ei tarvitsisi edes varoa kiviä. Se kai siinä suuri syy on. Minä en kyllä jätä raivuussa 10 senttiä pitempää kantoa. Ihan esteettisistäkin syistä.

    Sopivan lumikerroksen aikana on semmoinen kannokko lumessa kahlaavalle  tai hiihtävälle ihmisellekin  riesa. Vaan mitäpäs menevät maanomistajan maille rymyämään, kärsikööt nahoissaan. Vielä pahemman  tilanteen jättää vesurimies.

    Tuossa Oulun kaupungissa olevassa huonolla hoidolla olevassa puistometsässäkin käy joku innokas lähitalojen asukas vesurin kanssa harventelemassa kaupungin tureikkoa. Ei taida edes arvata minkälaisen riesan tekee koiriaan ulkoiluttaville ihmisille. Ei polulta voi koira poiketa särkemättä mahaansa.

    sikari

    Juuri tästä syystä olen tehnyt 50cm+ kantoja. On lahottajille ja tikoille ja ym.puuhaa.

    teemu varjus

    Kyllä ne pikät kannot ja kaatumattomat puut hakkuuta haittaa jos heti metsurin perään leimikolle menee.ja mitä niihin pitkiin kantoihin tulee ni ei niitä ainakaan silloin kannata jättää jos moto on leimikolle seuraavaksi tulossa.viime leimikolla missä olin raivaamassa ni oli jätetty helvetillisiä kantoja edellisellä kerralla.on aika taiteilu ettei ole turvallaan 100 kertaa päivässä tai telo itseänsä niihin.en suosittele jättämään.

    Kumikettu

    No eihän nyt kukaan ennakkoraivaa pitkiin kantoihin. Muuten kyllä. Tykkään koirista kovasti, mutta ehdotan, että koiria voisi ulkoiluttaa muualla, kuin vastikään raivatuilla palstoilla. Niitä nimittäin piisaa. Jos mennään tähän koirakysymykseen, antamaan ulkoilutakuut, joutuu pian maksumieheksi mäyräkoirien pernaleikkauksille.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 372)