Keskustelut Luonto Riistatiheiköt, hyötyä, haittaa vai ei mitään vaikutusta?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 82)
  • Riistatiheiköt, hyötyä, haittaa vai ei mitään vaikutusta?

    Merkitty: 

    Uutisosiossa kerrotaan, että PEFC-sertin kriteereitä ollaan muuttamassa ja pyydettiin kommentteja.  Eräs vahvasti esillä ollut uusi asia oli riistatiheiköt.  Vaikutti, että jopa niiden pakollisuutta harkitaan.  Siis onko niillä jotain hyödyllistä vaikutusta?  Vaiko päinvastoin?

    Jänikset eivät näytä niitä tarvitsevan.  Yleinen tieto on, että jänisemo hajasijoittaa poikueensa, jottei se kerralla tuhoutuisi esimerkiksi ketun suuhun.  Golfin pelaajat saattavat aika usein nähdä väylällä jänön pojan odottelemassa emoa syöttämään.  Sama tilanne on meillä Keski-Suomessa pihapiirissä.  Poikanen odottaa emoaan tyynen rauhalliseti leikatulla nurmikolla vaikka melkein vieressä olisi suojainen pusikko.  Onko emo näin toimiessaan tyhmä vai viisas?  Ehkä viisas.  Emo sijoittaa poikasensa sinne missä saalistava kettu harvemmin liikkuu.

    Entä sitten kanalinnuilla?  Vaatii melkoista uhkarohkeutta teeriemolta johdattaa poikueensa avoimen maaston poikki johonkin kuusipuskaan.  Saalistavan kanahaukan on helppo havaita poikue avoimessa maastossa.  Kun haukka nappaa emon, niin koko poikue tuhoutuu.  Parempi on poikueen pysytellä sellaisessa maastossa, jossa ruokailevat heinikön, varpujen ja taimikon suojassa ja levätä aina eri paikassa, jolloin ei synny ulostekeskittymiä, jotka kauempaakin hajullaan antaisivat saalistaville maapedoille vihjeen poikueesta.

    Komiikan puolelle menee serttiesiesityksessä mielestäni se, että jättöpuuryhmät muodostaisivat samalla riistatiheikön.  Olen teettänyt useammankin mäntyjättöpuuryhmän.  Eihän niiden alle synny mitään alikasvullisuutta, kun niitä alustoja ei saa muokatakaan.  Muutama vuosi hakkuusta koko aukko on yhtä riistatiheikköä paitsi siis se virallinen riistatiheikkö.

    Olen siis sitä mieltä, että tämä riistatiheikköhömppä on tyypillistä viherpesua, millä metsästäjät pyrkivät nostamaan profiilaan.  Mitään hyötyä ei niistä ole riistakannoille.   Luonnollisestikin olen sitä mieltä, että erilaisia pensasryhmiä kannattaa jättää sopiviin paikkoihin lisäämään luonnon monimuotoisuutta, mutta ei pakolla siten, ettei niistä ole mitään hyötyä.

  • Gla Gla

    Toki näin. Itse vaan en käsitä termiä riistatiheikkö. Sehän pitäisi olla luonnonhoitoa, eikä vain riistanhoitoa. Yhtä lailla ei-riistalajeihin kuuluvat eläimet noista hyötyy (miksei jotkin hyönteisetkin), mutta metsästys taitaa jyrätä tässäkin ajatusmaailmassa.

     

    Visakallo Visakallo

    Jesse tuolla edellä luottaa edelleen tuleviin haapatiheikköihinsä niin, ettei aio niitä aidata. Kuten olen jo muutaman kerran kokemuksesta Jesseä varoitellut, suurenpi yhtenäinen ala tuoretta haapavesaikkoa on hirville ylivoimainen houkutus tulla oikein isolla porukalla herkuttelemaan. Vaikka vesaikossa olisi paljonkin kappalemäärää, menevät ne hyvin tarkkaan ison hirvilauman turpiin. Hirvet löytävät ruokapaikat hyvän hajuaistinsa avulla. Jessen kannattaa hommata riistakamera, jos haluaa nähdä kerralla paljon hirviä kuvissa. Olenpa nyt ainakin Jesseä asiasta riittävästi varoittanut.

    Per Ä Reikäs

    Tiheikkäjä on ja Metsästys lupa 100€/ha

    Ilmaiseksi tuskin mitään saa?

    Planter Planter

    Tuolla suurpetoketjussa pari asiantuntijaa totesi, että puiden kasvatus on harrastus, jolla ei ole puunkasvattajille juurikaan taloudellista merkitystä. Voinemme siis noudattaa läpi organisaation siihen perustuvia ohjeita:

    RT3

    Planter Planter

    RT2

    Planter Planter

    RT1

    Puuki

    Niiden joille on mh:lla muutakin merkitystä kuin vain metsästysharrastuksen tukeminen, kannattaa muuttaa em. ohjeistuksia jonkin verran.  Esim. pääpuulajin määrää ei kannata yleensä pienentää männiköissä 80%:iin.  Ra-koivun osuus pitää olla vain n. 10 %, jos kasvupaikka sopii molemmille puulajeille.  Kuiville mäntykankaille ei sovi kuusi eikä koivukaan muuhun kuin kork.  pensaskerrokseen.   Säästöpuuryhmät kannattaa usein jättää leimikon reunoille koska siellä esim. kuuset pysyy parhaiten pystyssä koska ovat jo tottuneet (tilanteen mukaan) tuulisiin olosuhteisiin.  Säästöpuiden päätarkoitus on ötököiden ym.  elinolosuhteiden parantaminen ja silloin varsinkin kuusten pystyssä pysyminen on hyvä asia.

    Tomperi

    onko yhtään tutkimusta tai opinnäytetyötä tehty riistatiheiköistä tai niiden vaikutuksesta eliöstöön?

    Tomperi

    Planter, ohjeita jostakin syystä ei ole laadittu motokuskeille?

    Visakallo Visakallo

    Jos metsämaalla on vähänkin ojia, ojanpenkat toimivat parhaiten riistatiheikköinä, eikä niitä silloin muualle tarvitse jättää.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 82)