Keskustelut Luonto Riistatiheiköt, hyötyä, haittaa vai ei mitään vaikutusta?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 82)
  • Riistatiheiköt, hyötyä, haittaa vai ei mitään vaikutusta?

    Merkitty: 

    Uutisosiossa kerrotaan, että PEFC-sertin kriteereitä ollaan muuttamassa ja pyydettiin kommentteja.  Eräs vahvasti esillä ollut uusi asia oli riistatiheiköt.  Vaikutti, että jopa niiden pakollisuutta harkitaan.  Siis onko niillä jotain hyödyllistä vaikutusta?  Vaiko päinvastoin?

    Jänikset eivät näytä niitä tarvitsevan.  Yleinen tieto on, että jänisemo hajasijoittaa poikueensa, jottei se kerralla tuhoutuisi esimerkiksi ketun suuhun.  Golfin pelaajat saattavat aika usein nähdä väylällä jänön pojan odottelemassa emoa syöttämään.  Sama tilanne on meillä Keski-Suomessa pihapiirissä.  Poikanen odottaa emoaan tyynen rauhalliseti leikatulla nurmikolla vaikka melkein vieressä olisi suojainen pusikko.  Onko emo näin toimiessaan tyhmä vai viisas?  Ehkä viisas.  Emo sijoittaa poikasensa sinne missä saalistava kettu harvemmin liikkuu.

    Entä sitten kanalinnuilla?  Vaatii melkoista uhkarohkeutta teeriemolta johdattaa poikueensa avoimen maaston poikki johonkin kuusipuskaan.  Saalistavan kanahaukan on helppo havaita poikue avoimessa maastossa.  Kun haukka nappaa emon, niin koko poikue tuhoutuu.  Parempi on poikueen pysytellä sellaisessa maastossa, jossa ruokailevat heinikön, varpujen ja taimikon suojassa ja levätä aina eri paikassa, jolloin ei synny ulostekeskittymiä, jotka kauempaakin hajullaan antaisivat saalistaville maapedoille vihjeen poikueesta.

    Komiikan puolelle menee serttiesiesityksessä mielestäni se, että jättöpuuryhmät muodostaisivat samalla riistatiheikön.  Olen teettänyt useammankin mäntyjättöpuuryhmän.  Eihän niiden alle synny mitään alikasvullisuutta, kun niitä alustoja ei saa muokatakaan.  Muutama vuosi hakkuusta koko aukko on yhtä riistatiheikköä paitsi siis se virallinen riistatiheikkö.

    Olen siis sitä mieltä, että tämä riistatiheikköhömppä on tyypillistä viherpesua, millä metsästäjät pyrkivät nostamaan profiilaan.  Mitään hyötyä ei niistä ole riistakannoille.   Luonnollisestikin olen sitä mieltä, että erilaisia pensasryhmiä kannattaa jättää sopiviin paikkoihin lisäämään luonnon monimuotoisuutta, mutta ei pakolla siten, ettei niistä ole mitään hyötyä.

  • Liitu

    Sellainen oma kokemus on riistatiheiköistä, että niillä voi jossain määrin vaikuttaa hirvieläinten kulkureitteihin.

    Panu Panu

    Niin suurta raivausinnokkuutta ei Suomessa ole, että tiheiköistä olisi pulaa.

    Ola_Pallonivel

    Siellä missä haapa, siellä hirvi. Tämän olen huomannut ennakkoraivuulla. Synkässä kuusikossa ei ole hirven makuupaikkoja. Mutta heti jos on harvempaa ja haapaa seassa, niin siellä ne köllöttää. Raivaan ne haavat nurin ja jättää vaikka niitä hirven syömiä mäntyjä jättöpuuksi. Ehkä menisivät sitten naapurin riesaksi.

    Puu Hastelija

    Riistatiheikkö=hyvä tekosyy jättää joku todella viheliäinen kumpare perkaamatta.

    jees h-valta

    Kas kun minun haavikossani ei makooksi hirviä edes läjäpäinkään. Aika harvoin edes käyvät. Yksi hauskimpia ja oudompia juttuja on että haapojen alla kasvavat alikasvosmännytkin saavat rauhassa varttua. Nyt raivaan yhdestä haavikosta alle kuitukoon hieskoivikkoa alta kun tulee hakkuu parin vuoden sisään.

    Visakallo Visakallo

    Jos aikoo mäntyjä tai rauduskoivuja kasvattaa, niin yhtään riistatiheikköä ei auta olla viereisilläkään kuvioilla. Sakeat kuusiryhmät vetävät sorkkaeläimiä magneetin tavoin puoleensa. Makailevat niissä ja käyvät välillä ruokailemassa. Tiheiköistä johtaa oikein polut kohti ruokailupaikkoja.

    Timppa

    Jos aikoo mäntyjä tai rauduskoivuja kasvattaa, niin yhtään riistatiheikköä ei auta olla viereisilläkään kuvioilla. Sakeat kuusiryhmät vetävät sorkkaeläimiä magneetin tavoin puoleensa. Makailevat niissä ja käyvät välillä ruokailemassa. Tiheiköistä johtaa oikein polut kohti ruokailupaikkoja.

    Saman ilmiön oleb huomannut.  Aukon  keskellä on pieni kuusentaimikko.   Ei siis mikään erityisen tiheä, mutta kuitenkin aika suojainen..  Se on tännä hirvienmakuuksia.

    Panu Panu

    Aukolle jätettävät säästöpuuryhmät pitäisi jättää raivaamatta. PEFC ei tätä taida vaatia mutta se tuntuu olevat suositus. Siinä sitä suojatiheikköä tulee ja mahdollisia hirvituhoja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hirvituhot pitää hoitaa sitä varten kehitetyllä kannanhoidon mallilla ja minimoida sen avulla niiden vaikutus metsänhoitoon kuten puulajivalintaan ja taimikoiden hoitoon. Lisäksi pitää tietenkin minimoida monimuotoisuuden edistämisen vaikutus puuntuotantoon keskittämällä riistatiheikkö, säästöpuuryhmä ja lahopuu samalle alueelle aina kun se mahdollista.

    Ola_Pallonivel

    Sitten kun huomioidaan kantturoiden aiheuttamat haitat, ja jopa korvataan ne, minä lupaan lisätä suojelua. Siihen asti riittää kymppikohde ja rantakaista.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 82)