- Tämä aihe sisältää 30 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, 9 kuukautta sitten toimesta.
-
Riistaruokinnan ekologiset vaikutukset
Ruokintapaikka vetää puoleensa pieniä jyrsijöitä, hiiriä, myyriä, rottia. Ruokintapaikalle ja sen ympäristöö kehittyy niiden kantamien tautien keskittymä, joka levittää tauteja ympäistöönsä mm. myyräekinokokki, borrelioosi, brusellabakteeri ja lintujen salmonella.
Ruokintapaikka vetää puoleensa supikoiria, variksia, närhiä harakoita. Myös ruokintapaikan jyrsijät vetävät puoleensa kaikkia edellä mainittuja, lisäksi kettuja ja ilveksiä. On monipuolinen kattaus ruokaa, myös proteiinia.
Riistakameratutkimusten mukaan suurimmat sinisorsan pesänhävittäjät ovat harakka, varis, supikoira ja närhi. Voisi olettaa, että samat tuhoavat yhtälailla muidenkin maassa pesivien riistalintujen pesiä. Näitä kaikkia ruokitaan ruokintapaikoilla talvella ja kesällä ne levittäytyvät ympäristöön nauttimaan taivaalliselta maistuvia lämpimiä aamiaismunia. Ei ihme, että metsäkanalinnut ovat lähes hävinneet täältä. Peuranmetsästäjät ovat näyttäneet muille metsästäjille närhenmunat!
Villisiat käyvät ruokintapaikoilla. Ruokintapaikat ovat erittäin tehokkaita levittämään sikaruttoa, jos tauti pääsisi Suomeen.
Hirvieläinten näivetystautia on jo tavattu Suomessa, se leviää esimerkiksi syljen välityksessä, eli ruokintapaikka ja nuolukivi ovat tehokkaita taudin levittäjiä.
Onkohan tämä ”riistanhoidoksi” kutsuttu toiminta hyödyllistä vain haitallista, jos ajattelee omaa nenäänsä pidemmälle?
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.