Keskustelut Harrastukset Riistakeskus hirvenpyyntiluvillaan leikkii liikenteessä ihmisten turvallisuudella

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 495)
  • Riistakeskus hirvenpyyntiluvillaan leikkii liikenteessä ihmisten turvallisuudella

    Metsälehti 14.8.2014 uutisoi, että ”hirvilupia hieman viimevuotista enemmän”. Nyt hirvilupia myönnettiin 33 500 kpl, kun vuosi sitten lupia saatiin 32 900.

    Ihmettelen edelleen, voiko pyyntilupiin sidottua hirvenmetsästyskäytäntöä jatkaa loputtomiin, vaikka tilastollisesti on todistettu, että metsästysseurat aina vuosittain anomillaan hirviluvillaan käytännössä määräävät vuotuisten maanteiden hirvikolareiden ja niissä loukkaantuneiden määrän. Ensin pyyntiluvat määräävät talvelle jäävän hirvikannan tason, mistä taas johtuu hirvikolareiden määrä.

    Järjestelmä tuntuu yleisen oikeustajun vastaiselta. Jos hirvenmetsästys vapautettaisiin pyyntiluvista, ei täällaista korrelaatiota pääsisi syntymään. Samalla hirvikanta ehkä voitaisiin saada alhaisemmalle ja siten enemmän yleisesti hyväksyttävämmälle tasolle

    Vuoden 2012 hirvieläinkolaritilaston mukaan maanteillämme sattui 5113 hirvieläikolaria, joissa loukkaantui yhteensä 143 ihmistä. Hirvistä jäi kitumaan varmaan tuhansia. Ko. kolareiden laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat tilaston mukaan 58 milj. euroa. Siihen eivät sisälly ruttautuneiden autojen kustannukset, koska autoilijat itse joutuvat maksamaan ne vakuutusmaksuissaan.

    Onko vuotuinen yli 5000 hirvieläikolarin taso metsästysasioista vastaavien mielestä hyväksyttävää, kun otetaan huomioon hirvistä koituvat haitat myös metsien uudistamiselle? Onko tällainen leikkiminen ihmisten turvallisuudella ja omaisuudella Suomessa oikein tai oikeudellisesti edes mahdollista? .

  • Ammatti Raivooja

    Ikääntyneet ihmiset aiheuttavat kymmeniä kuolonkolareita vuodessa ja puhumattakaan kansantalouden tappioista metsissä hoitamattomuuden ja hakkaamattomuudesta johtuen kun ei enää kyetä hoitamaan omia asioita. Ja väestö vaan vanhenee, joten riski joutua ikäihmisen aiheuttamaan kolarin jatkuu kasvamistaan ja hakkuu mahdollisuudet pienevät.

    Gla

    Mehänpoika: ”Jo tällekin syksylle olisi pitänyt anoa huomattavasti enemmän pyyntilupia hirvikantojen saamiseksi pienemmiksi ja vähemmän tuottaviksi. Kuitenkaan tällainen menettely ei ole mahdollista nykykäytännön vallitessa.”

    Minusta anottujen lupien määrä ei ole seikka, jota kannattaa tuijottaa ja sen takia metsästäjiä syyttää. Olennaista on se, että hirvikannalle on asetettu tavoitteellinen koko, kanta on tällä hetkellä jotakuinkin tavoitteessa ja lupien määrä vastaa sitä, jolla kanta pysyy ennallaan.

    Jos kantaa halutaan alentaa, pitää tavoitetta laskea. Vasta sen jälkeen pitää saada seurojen kaatoluvat tilanteen mukaiseksi. SIksi huomio kannattaa keskittää siihen, millaiseksi tavoitteellinen kanta määritellään.

    jees h-valta

    Vaikka ei puuntakusen mielestä saisi moittia mutta metsästysorganisaation määrittämää se tavoitekantakin on.
    Tavoitekannan määrittely pitäisi irrottaa metsästysorganisaatiosta ja perustaa puhtaasti taloudellisuus/haittaasioihin perehtynyt puolueeton asiantuntijaraati.

    Metsuri motokuski

    Mitä jos tämä puolueeton asiantuntijaraati toteaakin että nykyisen kokoinen hirvikanta ei aiheuta kokonaisuudessaan liian suurta vahinkoa puustolle jos otetaan huomioon kaikki puuston kasvuun vaikuttavat osatekijä ?

    Jos raati toteaakin että jokun tasoinen kasvutappio on hyväksyttävissä kun huomioidaan että kyseinen eläin kuuluu Suomen alkuperäislajistoon.

    Hyväksytkö raadin lasunnon vai toteatko että raati ei ollut tapeeksi pätevaä kun loppulauselma ei ollut odotuksen mukainen ?

    Anton Chigurh

    Hirvi ei ole metsälaji, vaan sen ydinhabitaatti on niinsanotulla poronhoitoalueella (jossa sudet pitävät sen kannan oikean kokoisena). Poro taas ei kuulu suomen luontoon lainkaan, ihan samalla tavalla kuin hirvi ei kuulu suomen metsiin.

    Helsingin yliopiston kilpisjärven biologisen aseman johtaja PROFESSORI antero järvinen toteaa porosta: ”Porojen ylilaidunnus tuhoaa maanpinnan, kasvillisuuden ja luonnon monimuotoisuuden. Tunturimaisemasta katoavat vähitellen kasvit ja eläimet.”

    Aika hyvin sanottu: KATOAVAT KASVIT JA ELÄIMET. Sama kehitys on kuusettamisineen käynnissä varsinaisella puuntuotantoalueella.

    Metsuri motokuski

    Että sinä AC jaksat. Kyseistä eläintä tavataan muuallakin Euroopassa eikä pelkästään poronhoitoalueilla. Pitäisiköhän ne ydinhabitaatit päivittää pikku hiljaa nykypäivään ?

    lahopää

    KALEVALA:

    Hiiet hirveä rakenti,
    juuttahat poroa laati,
    pään panevi pökkelöstä,
    sarvet raian haarukasta,
    jalat rannan raippasista,
    sääret suolta seipähistä,
    selän aian aiaksesta,
    suonet kuivista kuloista,
    silmät lammin pulpukoista,
    korvat lammin lumpehista,
    ketun kuusen koskuesta,
    muun lihan lahosta puusta.

    Kuten näemme, hirven elementtejä on haravoitu laajalti (ainakin suo-, vesi- ja metsäekosysteemit).

    – – – ”ketun kuusen koskuesta” – – – Kettu tarkoittanee nahkaa.
    Kerro Sinä, mikä on ”kuusen koskue”?

    jees h-valta

    Unohdinkin tosiaan liikenneturvan yhtenä raadin jäsenenä. Metsuri motokuskillekkin että ei se järjetön määrä kuulu suomen luontoon. Olisin enemmän laadun kannalla. Ja sitäkin tämä nykyjärjestelmä polkee. Hirvieläimet kärsivät, metsäluonto kärsii ja ihmiset kärsii. Onko tuo enää järkevää köyhtyvässä maassamme.

    Gla

    MM: ”Mitä jos tämä puolueeton asiantuntijaraati toteaakin että nykyisen kokoinen hirvikanta ei aiheuta kokonaisuudessaan liian suurta vahinkoa puustolle jos otetaan huomioon kaikki puuston kasvuun vaikuttavat osatekijä ?”

    Mitä tarkoitat kaikilla puuston kasvuun vaikuttavila osatekijöillä, jotka vähentäisivät hirvien haittoja? Sitäkö, että koivu, haapa ja mänty voidaan korvata kuusella ja taas saadaan metsät kasvamaan kuutioita?

    Jatketaan tuon spekuloimista, kun vastaat noihin kysymyksiin.

    MM:” Jos raati toteaakin että jokun tasoinen kasvutappio on hyväksyttävissä kun huomioidaan että kyseinen eläin kuuluu Suomen alkuperäislajistoon.”

    Jonkun tasoinen kasvutappio pitääkin hyväksyä. Mutta ei nykyisen suuruista, eikä varsinkaan lahon määrän lisääntymistä, ekosysteemin yksipuolistumista ja tulevien vuosien metsikköjen häiriöalttiuden lisääntymistä.

    Anton Chigurh

    Täkäläisen ämhooyyn (pohjois-savo), jonka rapia 9000 jäsentä omistavat yli 300000 hehtaaria metsää, toiminnanjohtaja pekka sahlman sanoi ihan hiljan:
    ”Pohjois-Savossa perustettavista uusista taimikoista mäntyä ja koivua on vain muutama prosentti. Kuusen osuus on vastaavasti yli 95%, joka johtuu ÄLYTTÖMÄN suuresta hirvitiheydestä.”

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 495)