Keskustelut Harrastukset Riistakeskus hirvenpyyntiluvillaan leikkii liikenteessä ihmisten turvallisuudella

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 495)
  • Riistakeskus hirvenpyyntiluvillaan leikkii liikenteessä ihmisten turvallisuudella

    Metsälehti 14.8.2014 uutisoi, että ”hirvilupia hieman viimevuotista enemmän”. Nyt hirvilupia myönnettiin 33 500 kpl, kun vuosi sitten lupia saatiin 32 900.

    Ihmettelen edelleen, voiko pyyntilupiin sidottua hirvenmetsästyskäytäntöä jatkaa loputtomiin, vaikka tilastollisesti on todistettu, että metsästysseurat aina vuosittain anomillaan hirviluvillaan käytännössä määräävät vuotuisten maanteiden hirvikolareiden ja niissä loukkaantuneiden määrän. Ensin pyyntiluvat määräävät talvelle jäävän hirvikannan tason, mistä taas johtuu hirvikolareiden määrä.

    Järjestelmä tuntuu yleisen oikeustajun vastaiselta. Jos hirvenmetsästys vapautettaisiin pyyntiluvista, ei täällaista korrelaatiota pääsisi syntymään. Samalla hirvikanta ehkä voitaisiin saada alhaisemmalle ja siten enemmän yleisesti hyväksyttävämmälle tasolle

    Vuoden 2012 hirvieläinkolaritilaston mukaan maanteillämme sattui 5113 hirvieläikolaria, joissa loukkaantui yhteensä 143 ihmistä. Hirvistä jäi kitumaan varmaan tuhansia. Ko. kolareiden laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat tilaston mukaan 58 milj. euroa. Siihen eivät sisälly ruttautuneiden autojen kustannukset, koska autoilijat itse joutuvat maksamaan ne vakuutusmaksuissaan.

    Onko vuotuinen yli 5000 hirvieläikolarin taso metsästysasioista vastaavien mielestä hyväksyttävää, kun otetaan huomioon hirvistä koituvat haitat myös metsien uudistamiselle? Onko tällainen leikkiminen ihmisten turvallisuudella ja omaisuudella Suomessa oikein tai oikeudellisesti edes mahdollista? .

  • suorittava porras suorittava porras

    Täällä on taaskin unohtnut se asia , että päätökset hirvikannan koosta tehdään alueellisesti ja paikallistasolla . Riistakeskus antaa metsästäjille hirvikannan seurantaaineiston ja sidosryhmien kuulemisen perusteella eri vaihtoehtoja toimia . Periaatteessa on mahdollista ampua vaikka joka ikinen elukka , jos riittävä kannatus asialle löytyy . Tämä siis paikallisesti . Nämä ovat kuitenkin pelkkää teoriaa , jos alueelta ei löydy riittävää joukkoa toteuttamaan tätä esitystä .

    Tämän aiheen keskusteluissa on vähä samoja piirteitä , kun vuosia sitten seuramme alueella sattuneessa parissa tapauksessa .
    Eräänä vuonna raivostunut keski-iän loppupuolen kriiseissä painiskeleva rouvashenkilö tuli vaatimaan non 100 metriä tiestä olevan
    JÄNISTEN ruokintaan tarkoitetun katoksen siirtämistä ”hevon kuuseen”. Tämä rakennelma sattui olemaan hirvien ikiaikaisesti käyttämän polun tuntumassa . Rouva kuvitteli , että katoksessa oli hirvien evästä . Ei auttanut , kun siirtää katos . Naisihminen oli säikähtänyt katoksen lähellä tien yli pyrkivää hirveä . Tällä tiellä liikkui 1-2 autoa päivässä ja nopeusrajoituskin oli 40km/h .

    Vähän tämän jälkeen samainen rouva soitti kiivaan puhelun riistakeskukseen ”häirikkömetsosta” , joka oli pakottanut naisen jättämään marjaämpärit metsään . Siihen aikaan metso oli alueellamme rauhoitettu . Rauhoitus purettiin rouvan painostuksen seurauksena ja komean ukkometson maallinen taivallus päättyi haulikon laukaukseen .

    Saman sorttista ylireagointia tuntuu olevan ilmassa täälläkin . Kohteena vain on hirvi . Ilmeisesti ylireagoijat eivät kuitenkaan ole keski-iän ylittäneitä rouvashenkilöitä , vai ovatko sittenkin ? : )

    jees h-valta

    Suorittavan esimerkissä elää sentään toivo siitä että yksittäisen ihmisen tahto ja sen selkeä ja ponnekas ilmaisu saa sittenkin tulosta aikaan paikallistasolla. Emme ole tosiaan kyseisen tahtoihmisen veroisia jota häpeän kyllä meidän kaikkien metsänomistajien puolesta jotka hirviongelmaa täälläkin harmittelevat. Yrittäkäämme ottaa opiksi.

    Puun takaa

    Olen koko aikuisikäni hoitanut asiat neuvottelemalla olemassa olevien säädösten mukaisesti.
    Tämän toimintatavan olen kokenut myös olevan kaikkein tehokkain.
    Hirvikannan suuruuden suhteen ei ole olemassa järjestelmää, jossa maanomistajien mielipiteet selvitettäisiin.
    Ainoaksi kanavaksi jää siten tiedotusvälineet ja keskustelupalstat.
    Olen aivan varma, että metsänomistusrakenteen koko ajan muuttuessa näin ei voida enää jatkaa.

    Metsuri motokuski

    Puuntakuselle voisi antaa ohjeen että pyri ensi vuonna paikalliseen riistanhoitoyhdistyksen hallitukseeen. Sitä kautta voit alkaa vaikuttamaan alueellesi myönnettäviin kaatolupiin. Mitä enemmän saat houkuteltua saman henkisiä hallitukseen niin aina varmemmin saat tahtosi läpi. Eivät nämä keskustelupalstat ole mitään asioiden hoito foorumeita. Tämä on sellaista yleistä löpinää jolla taitaa olla enemmän psykolokinen vaikutus kirjoittajaan.

    Vähän niin kuin kokouksessa ”muut esille tulevat asiat”. Jokainen saa purkaa mieltään mutta mitään päätöksiä ei tehdä.

    Puun takaa

    Voi olla helpommin sanottu kuin tehty sinne riistanhoitoyhdistyksen hallitukseen meno, kun olosuhteista johtuen metsänhoito ja muu työnteko veivät lapsuudesta asti lähes kaikki ajat, eikä metsästys missään muodossa tullut harrastukseksi.
    Tällä iällä alkaisi jo aikaakin järjestymään, mutta intoa ja terveyttä ei enää taida olla riittävästi.
    Minua vain edelleen ihmetyttää se, että pienemmissäkin asioissa kysellään yleistä mielipidettä, mutta näinkin merkittävässä asiassa sitä ei ainakaan minulta ole koskaan kysytty.
    En edes tiedä, miten riistanhoitoyhdistysten jäsenvalinta tehdään.

    rööri roope

    On se hyvä kun meil on AMMATTILAINEN kaikkeen hoitaa metsät pakolaiset hirvet pedot.Onnee meturi

    rööri roope

    METSURI MOTOKUSKI

    jees h-valta

    Yleensähän ne ainakin täälläpäin ovat aktiivimetsästäjiä olleet siellä Riistanhoitoyhdistyksessä. Eipä sinne muita juuri taideta kaipailla.
    Tai ainakin hyvin lähellä jotain Luonto-liittoa tai vast. piiperojärjestöä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Googlasin Riistanhoitoyhdistyksen. Tälläistä löytyi.

    ”Riistanhoitoyhdistyksen jäseniä ovat kaikki kuluvana metsästysvuonna riistanhoitomaksun maksaneet henkilöt. Jäsenyys merkitään metsästäjälle toimitettavaan metsästyskorttiin.

    Riistanhoitoyhdistyksen jäsenyys määräytyy käytännössä jo silloin, kun uusi metsästäjä suorittaa metsästäjätutkintoa. Metsästäjätutkinnon vastaanottaja kysyy uudelta metsästäjältä, mihin riistanhoitoyhdistykseen hän haluaa liittyä, ja tieto ilmoitetaan metsästäjärekisteriin.”

    Eli puhtaasti metsästäjien järjestö!

    Tälläinen porukka sitten asettaa niitä ”yhteisesti hyväksyttyjä, kaikki sidosryhmät huomioonottavia kantatavoitteita”.

    Niin että siitä vaan Puun Takunen pyrkimään hallitukseen, tuskin kelpaat edes yhdistyksen jäseneksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    kertausta :

    Alueelliset riistaneuvostot

    ”Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti Suomen hirvikannan hoitosuunnitelman. Jatkossa alueelliset riistaneuvostot päättävät hirvikannan hoidon tarkemmista tavoitteista yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Näin alueelliset erityispiirteet tulevat huomioitua aiempaa paremmin ja eri tahojen vaikutusmahdollisuudet paranevat. Hirvikannan säätelyllä halutaan ennaltaehkäistä hirvien metsä-, maa- ja porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja sekä liikenneonnettomuuksia.

    Sopiva hirvikannan taso ei ole sama ympäri Suomen, koska olosuhteet vaihtelevat paljon eri puolilla maata. Tämän lisäksi eri tahoilla on keskenään ristiriitaisia tavoitteita hirvikannan suhteen. Suunnittelussa huomioidaan myös suurpetojen vaikutukset hirvikantaan. Hirvikanta on osassa maata liian naarasvoittoinen, joten kannan eroja pyritään tasaamaan. Tavoitteisiin pyritään ohjaamalla metsästystä.

    Ajantasainen ja luotettava tieto hirvien lukumäärästä on ehdoton edellytys, jotta kannansäätely onnistuu mahdollisimman hyvin. Tulevaisuudessa hirvisaalis- ja havaintotiedot kerätään viikoittain sähköiseen tietojärjestelmään, josta ne ovat kaikkien saatavilla.

    Hirvivahingot ovat vähentyneet viime vuosina. Viime vuonna niitä oli jälleen vähemmän kuin sitä edellisenä. Vuonna 2013 maksettiin noin 870 000 euroa korvausta hirvien aiheuttamista metsätalousvahingoista. Viljelysvahinkoja korvattiin noin 176 000 eurolla. Korvaukset maksetaan hirvenmetsästäjiltä pyyntilupamaksuina kerätyistä varoista, joita käytetään myös vahinkojen ennaltaehkäisyyn, hirvitutkimukseen sekä kannan seurantaan.”

    Hoitosuunnitelman valmisteli Suomen riistakeskus, ja työtä ohjasi maa- ja metsätalousministeriön asettama ohjausryhmä. Valmisteluun osallistui laaja joukko kansalaisia ja eri sidosryhmiä, sekä asiantuntijoita esimerkiksi riistantutkimuksen, metsäntutkimuksen, liikenteen ja metsätalouden alalta.

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 495)