Keskustelut Harrastukset Riistakeskus hirvenpyyntiluvillaan leikkii liikenteessä ihmisten turvallisuudella

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 495)
  • Riistakeskus hirvenpyyntiluvillaan leikkii liikenteessä ihmisten turvallisuudella

    Metsälehti 14.8.2014 uutisoi, että ”hirvilupia hieman viimevuotista enemmän”. Nyt hirvilupia myönnettiin 33 500 kpl, kun vuosi sitten lupia saatiin 32 900.

    Ihmettelen edelleen, voiko pyyntilupiin sidottua hirvenmetsästyskäytäntöä jatkaa loputtomiin, vaikka tilastollisesti on todistettu, että metsästysseurat aina vuosittain anomillaan hirviluvillaan käytännössä määräävät vuotuisten maanteiden hirvikolareiden ja niissä loukkaantuneiden määrän. Ensin pyyntiluvat määräävät talvelle jäävän hirvikannan tason, mistä taas johtuu hirvikolareiden määrä.

    Järjestelmä tuntuu yleisen oikeustajun vastaiselta. Jos hirvenmetsästys vapautettaisiin pyyntiluvista, ei täällaista korrelaatiota pääsisi syntymään. Samalla hirvikanta ehkä voitaisiin saada alhaisemmalle ja siten enemmän yleisesti hyväksyttävämmälle tasolle

    Vuoden 2012 hirvieläinkolaritilaston mukaan maanteillämme sattui 5113 hirvieläikolaria, joissa loukkaantui yhteensä 143 ihmistä. Hirvistä jäi kitumaan varmaan tuhansia. Ko. kolareiden laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat tilaston mukaan 58 milj. euroa. Siihen eivät sisälly ruttautuneiden autojen kustannukset, koska autoilijat itse joutuvat maksamaan ne vakuutusmaksuissaan.

    Onko vuotuinen yli 5000 hirvieläikolarin taso metsästysasioista vastaavien mielestä hyväksyttävää, kun otetaan huomioon hirvistä koituvat haitat myös metsien uudistamiselle? Onko tällainen leikkiminen ihmisten turvallisuudella ja omaisuudella Suomessa oikein tai oikeudellisesti edes mahdollista? .

  • MJO

    MJO, kotieläimet ovat yleensä aitauksissa suljettuna luonnosta. Jos poro lasketaan kotieläimeksi voidaan aivan hyvin silloin vaatia suljettuun tilaan ulos luonnosta. Tai jokainen kytketyksi riimuun.

    Miten porojen pitäminen hirvikolareihin tai hirvikantaan yhdistyy? Tuskin ne myöskään sinun hybridihaapoja syövät? Eikä niitä saa metsästää. Vai onko sekin metsästäjien kehittämä salaliitto metsänomistajia kohtaan?

    Onko poro sitten villieläin, jollei se ole kotieläin?

    Tietääkseni metsästyskoirakin luokitellaan lemmikki- tai kotieläimeksi, vaikka vapaana juoksisi.

    suorittava porras

    lisää faktaa…

    Alueelliset riistaneuvostot

    ”Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti Suomen hirvikannan hoitosuunnitelman. Jatkossa alueelliset riistaneuvostot päättävät hirvikannan hoidon tarkemmista tavoitteista yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Näin alueelliset erityispiirteet tulevat huomioitua aiempaa paremmin ja eri tahojen vaikutusmahdollisuudet paranevat. Hirvikannan säätelyllä halutaan ennaltaehkäistä hirvien metsä-, maa- ja porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja sekä liikenneonnettomuuksia.

    Sopiva hirvikannan taso ei ole sama ympäri Suomen, koska olosuhteet vaihtelevat paljon eri puolilla maata. Tämän lisäksi eri tahoilla on keskenään ristiriitaisia tavoitteita hirvikannan suhteen. Suunnittelussa huomioidaan myös suurpetojen vaikutukset hirvikantaan. Hirvikanta on osassa maata liian naarasvoittoinen, joten kannan eroja pyritään tasaamaan. Tavoitteisiin pyritään ohjaamalla metsästystä.

    Ajantasainen ja luotettava tieto hirvien lukumäärästä on ehdoton edellytys, jotta kannansäätely onnistuu mahdollisimman hyvin. Tulevaisuudessa hirvisaalis- ja havaintotiedot kerätään viikoittain sähköiseen tietojärjestelmään, josta ne ovat kaikkien saatavilla.

    Hirvivahingot ovat vähentyneet viime vuosina. Viime vuonna niitä oli jälleen vähemmän kuin sitä edellisenä. Vuonna 2013 maksettiin noin 870 000 euroa korvausta hirvien aiheuttamista metsätalousvahingoista. Viljelysvahinkoja korvattiin noin 176 000 eurolla. Korvaukset maksetaan hirvenmetsästäjiltä pyyntilupamaksuina kerätyistä varoista, joita käytetään myös vahinkojen ennaltaehkäisyyn, hirvitutkimukseen sekä kannan seurantaan.”

    Hoitosuunnitelman valmisteli Suomen riistakeskus, ja työtä ohjasi maa- ja metsätalousministeriön asettama ohjausryhmä. Valmisteluun osallistui laaja joukko kansalaisia ja eri sidosryhmiä, sekä asiantuntijoita esimerkiksi riistantutkimuksen, metsäntutkimuksen, liikenteen ja metsätalouden alalta.

    suorittava porras

    lisää faktaa jatkuu…

    ”Alueellisessa riistaneuvostossa on enintään kymmenen jäsentä, joista kuusi edustaa alueen riistanhoitoyhdistyksiä. Lisäksi alueellisessa riistaneuvostossa on edustajat maakuntaliitosta, ELY-keskuksesta, metsäkeskuksesta sekä alueellisesti merkityksellisestä maanomistajajärjestöstä.

    Alueelliset riistaneuvostot nimittää maa- ja metsätalousministeriö riistanhoitoyhdistysten aluekokouksen ja sidosryhmien tekemien esitysten pohjalta, ja niiden toimikausi on kolme vuotta. Kokouksissa käsiteltävät asiat valmistelee ja esittelee Suomen riistakeskuksen toimihenkilö.”

    A.Jalkanen

    Niin, juuri riistaneuvostoon pitäisi päästä päättämään alueellisista tavoitteista. Kirjelmöinti sinne ei riitä. Metsästäjien edustus neuvostossa on sen verran suuri, että sinne puolelle tarvittaisiin ”maata omistavia” henkilöitä.

    jees h-valta

    Kymmenestä jäsenestä kuusi edustaa alueen riistanhoitoyhdistystä. Eikö tuo jo kerro missä mennään. Eipä siellä päätösvalta ainakaan maanomistajalla ole.

    Timppa

    Osaako joku sanoa sitä, että moniko niistä metsästäjäjäsenistä on myös metsänomistajia?

    suorittava porras

    Varsin moni riistaneuvostojen metsästäjäjäsenistä omistaa myös metsää. Luonnollisesti aktiivisimmat ja kyvykkäimmät on valittu neuvostoon.
    Tuo alueellinen riistaneuvosto on kuitenkin jatkossa se elin , joka säätelee suosituksin metsästyksen voimakkuutta saamiensa havaintojen ja vahinkotietojen pohjalta . Lopullinen vastuu on kuitenkin paikallisilla metsästäjillä . Riippuu siis viimekädessä heidän haluistaan/ kyvyistään , mikä paikallinen hirvitiheys tulee olemaan.

    On seuroja/kyläyhteisöjä , jotka ovat investoineet hirviharrastuseen rakentamalla kokoontumistiloja ja riistan käsittelyyn soveltuvia rakennuksia . Kokoontumistilat palvelevat monesti koko kylää.
    On luonnollista , että edellä mainitussa tapauksessa riistaa vaalitaan koko kylän voimin harrastuksen jatkuvuuden turvaamiseksi . Tämä tarkoittaa hirvikannan pitämistä VAPAAEHTOISESTI vahvana kyseisellä alueella.

    Toinen ääripää on ,että metsästystoiminta on hiipumassa tai hiipunut tietyllä alueella kokonaan . Maaseudun autioituminen ja väen muuttaminen kauas kotiseudultaan on syynä tähän. Satojen kilometrien päähän ei olla valmiita matkustamaan syksyisin joka viikonloppu hirvijahtiin . Monille jopa yksikin viikonloppu esimerkiksi metsänhoitotöissä tuntuu levan jo liian suuri ponnistus. Puhumattakaan , että olisi kulutettava pahimmilaan kolmen kuukauden viikonvaihteet sään armoilla hirviä jahtaamassa kaukana kotoa .

    Tämä jälkimmäinen tilanne johtaa vääjäämättä ongelmiin hirvikannan hallinnassa . Ensimmäisessä tapauksessa tilanteeseen voidaan vaikuttaa . Talouden taantuma ja metsien etäomistus luovat pohjaa hirvikannan hallitsemattomalle kasvulle . Tämän asian edessä ollaan voimattomia . Metsästysoikeus ja siitä päättäminen on
    maanomistajan asia . Ei vai tahdo olla enää riittävästi niitä , jotka olisivat valmiita tai kykeneviä tätä oikeutta käyttämän.

    Gla

    ”Jatkossa alueelliset riistaneuvostot päättävät hirvikannan hoidon tarkemmista tavoitteista yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Näin alueelliset erityispiirteet tulevat huomioitua aiempaa paremmin ja eri tahojen vaikutusmahdollisuudet paranevat.”

    Lain mukaan sidosryhmillä on oikeus tulla kuulluksi, mutta valtaa ei heillä edelleenkään ole. Vaikutusmahdollisuudet ehkä hoitosuunnitelman myötä paranee, mutta paljonko se vaikuttaa päätöksiin, siihen ei haluta ottaa kantaa.

    ”Hirvivahingot ovat vähentyneet viime vuosina. Viime vuonna niitä oli jälleen vähemmän kuin sitä edellisenä. Vuonna 2013 maksettiin noin 870 000 euroa korvausta hirvien aiheuttamista metsätalousvahingoista.”

    Tuosta voi päätellä, että hirvivahingoilla tarkoitetaan vuosittain korvattavaa vahinkojen määrää. Sillä ei tarkoiteta määrää, joka Suomessa on hirvien vahingoittamaa, esim. hirvien vahingoittaman puuston määrä. Autot korjataan tai uusitaan ja viljelyt uusitaan vuosittain, joten ne vahingot eivät kumuloidu.

    A.Jalkanen

    Komppaan edellisiä kirjoittajia. Riistaneuvoston tavoitteeksi tulisi mielestäni asettaa sekä liikenne- että metsävahinkojen määrän jatkuva aleneminen. Liikennevahinkoihin on selkeä tilasto olemassa. Metsävahinkojen kehitysSUUNTAA voidaan seurata lähes reaaliajassa vuosittaisten lupamaksurahoitteisten korvausten määrän avulla, vaikka se onkin aliarvio. VMI:n mahdollisuudet palvella tulevat Luken myötä heikentymään, kun kaikkia seurantoja supistetaan.

    Timppa

    Tuolla edellä kirjoitettiin, että hirvionnettomuusriski johtaa ainakin osalla autoilijoista rauhallisempaan ajotapaan ja välttämään pimeässä ajamista. Ja tietysti yleisestikin tarkkaavaisuuden lisääntymiseen. Kaikki tekijöitä, joilla torjutaan myös ihmisten aiheuttamia onnettomuuksia. Alkaisivatko nämä lisääntyä, jos ei enää oltaisi huolissaan hirvistä? Siihen ei tietystikään kukaan pysty varmuudella vastaamaan.

    Omakohtainen kokemus liikenteestä parin vuoden takaa. Ajelin n. 100 km:n vauhtia Lapissa pitkällä suoralla, kun vastaantuleva auto täysin varoittamatta kääntyi eteeni mennäkseen minun puolellani olevalle kioskille. Jotenkin onnistuin reagoimaan niin, että vaistomaisesti tein paniikkijarrutuksen ja vauhdin hidastuttua pystyin koukkaamaan kääntyvän auton perän takaa osin vastaantulijoiden kaistan kautta. Hyvin lähellä oli, ettei autoni olisi osunut kääntyvän auton kylkeen, jolloin olisi saattanut tulla jopa kolme vainajaa. Vuosikymmenten aikana kehittynyt tyyli olla valmiina reagoimaan koko ajan, kaiketi auttoi tällä kertaa välttämään onnettomuuden. (Ehkä myös hirvipassissa kehittynyt valppaus)

    Valtimon onnettomuudessa ei kenenkään valppaus olisi kyllä tainnut auttaa. Siinähän, lehtitiedon mukaan, hirvi törmäsi auton kylkeen ja kaatui tielle. Toinen auto ajoi hirven päälle ja syöksyi sitten vastaantulijan päälle tuhoisin seurauksin.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 495)