Keskustelut Metsänomistus Riista metsälain uudistuksessa

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Riista metsälain uudistuksessa

    Maailma muuttuu

    Suomi nousi pitkälti metsäöteollisuuden kautta nykyiseen kukoistukseensa 1950-luvulla. metsien käyttö ja lainsäädäntö muuttuivat, ja tuottavuus ja tehokkuus sanelivat käytänteitä vuosikymmeniä. Nykyinen metsätalous tuottaa huomattavasti enemmän kuitua kuin ennen. Mutta entäpä riista?

    Nyt korjataan sitä viljaa, joka metsätalouden toimilla on aikaan saatu. Riistakantamme ei ole kuitenkaan tuottanut sitä arvoa, jota yhteiskunnan toimilla olisi voitu saada aikaan. Ruotsissa on onnistuttu tässä paremmin.

    Muutosta on kuitenkin ilmassa. Kalevi Hemilän työryhmä ”Riistatalous luo hyvinvointia” sekä ministeriön alaisen riistakonsernin stretegia 2012-2016 ”Hyvinvointia riistasta” antavat osviittaa siitä, että suomalainen riista on nousemassa sille kuuluvaan asemaan. sen arvo tunnustetaan, ja sitä halutaan hoitaa ja metsästää.
    Metsänomistajat haluavat edistää riistanhoitoa ja riistakantoja.
    ja tässä työssä Suomen Metsästäjäliitto on mielellään mukana.

    Jahti n:o 5

  • 6 m3

    jatkuu

    Suomalaista metsälain säädäntöä on uusittu. Uusi laki antaa metsänomistajalle paremmat mahdollisuudet huomioida riista.

    Kansallinen metsäohjelma 2015 uudistuksessa vuonna 2008 arvioitiin riistatalouden metsään liittyvien palveluiden ja toimintojen arvoksi 78 miljoonaa euroa.
    Samassa yhteydessä haluttiin uudistaa myös myös metsää ja riistataloutta koskevat hoito-ohjeet.

    Uudistuksessa asetettiin tavoitteeksi, että riistan elinympäristöt pyritään ottamaan huomioon metsän hakkuu- ja hoitotöissä.
    samalla luvattiin tukea lasten ja nuorten metsästys harrastusta.

    Jahti n:o 5 2013

    Aukusti

    Teemme perheeni kanssa riistanhoitotöitä. Siitä huolimatta emme metsästä lainkaan. Toivomuksemme olisi että alueemme saisi olla riistan rauhoitusalue, jolla sasi metsästää ainoastaan hirviä. Muista riistaeläimistä ei ole sanottavaa haittaa, vaikka niitä olisi enemmänkin.

    Kunpa ”kiilusilmämetsästäjät” jättäisivät tappamatta, kuten olemme heille sanoneet!

    metsänvartija

    Kanalinnuille on mukava tehdä ruokinta-automaatti. Hirville olen laittanut nuolukiven ja jäniksille kaatanut haapoja.

    Pitäähän sitä metsän vakituisia asukkaita muistaa.

    MJO

    Ruotsissa käytännössä maanomistaja omistaa riistan ja saavat tuloja siitä. Suomessa metsänomistaja kärsii vahingot ja muut saavat hyödyn.

    Perustelisitko vähän? Ymmärtääkseni ruotsissa maanomistaja saa metsästää hirven vasoja vapaasti ilman kaatolupaa 3 vrk ajan. Muuten metsästys on melkolailla suomen tyylistä. Ei kolmessa päivässä kantaa korjata.

    Jos maanomistaja omistaisi riistan, niin mo;han olisi vastuussa esim. kolaritilanteissa, kuten karjan tai hevosen omistajakin.

    6 m3

    ”Lajien huomioon ottaminen metsätaloustoimenpiteissä vaatii niiden elinympäristöjen tuntemusta. teeren osalta keskeistä on huolehtia koivun esiintymisestä läpi kiertoajan taimikosta säästöpuiksi.
    Hyönteis- ja marjaravinnon osalta soiden ja kankaiden vaihettumisvyöhykkeiden ja kosteiden painanteiden säästäminen lisää teeren elinympäristöön sen kaipaamaa vaihtelua ja ja tärkeitä ravintoalueita.
    Kuusi aliskasvos taas tarjoaa suojapaikkoja. Metsäsertifiointi on keskeinen tapa turvata luonnon monimuotoisuutta ja myös teeren elinympäristöjä.”

    Metsän henki 4/2013

    (ottaneko Umppi huomioon myös metson?)

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)