Keskustelut Metsänomistus Regulaatio vauhdissa metsätaloudessa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 227)
  • Regulaatio vauhdissa metsätaloudessa.

    Merkitty: 

    Pöydällä on isoja metsätalouteen vaikuttavia asioita. Perintö- ja lahjaverotus, myyntivoittoverotus, metsävähennys, hiilensidonta jne. Tekijöitä joilla on huomattavia taloudellisia vaikutuksia päätöksentekoon, varsinkin kun metsänomistajat ovat ikäihmisiä.  Paljon paljon suurempia, kuin raivaussahan terän viilaus ja siksi hieman ihmettelen, etteivät ne täällä synnytä enenmmän keskustelua.

    Kummallista keskustelua käytiin joku ilta sitten mm. hakkuiden vähentämisestä. Rkp:n edustajan mukaan hakkuita ei tarvitse vähentää, kunhan kiertoaikoja vain pidennetään ja harvennukset tehdään lievempinä. Eikö tuo nyt ainakin lyhyellä aikaväliillä kiistatta vähennä hakkuita. Jos harvennushakuut tehdään myähässä, niin se helposti johtaa liian voimakkaaseen hakkuuseen ja tietenkin myös hiilensidonnan merkittäväänkin vähenemiseen.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Facebookissa kommentoitiin että nuo poliitikkojen ehdotukset metsien hiilinielujen kohennukseen eivät ole tosiasiassa poliitikkojen käytössä, koska omaisuudensuoja. Jotta valtio voi reguloida, sen pitää muuttaa lakeja, antaa tukirahaa tai luoda hiilimarkkina, joka kanavoi yksityistä rahaa toimintaan. Hakkuiden vähentämisessä on niin paljon haittoja, että sitä kannattaisi välttää, ja suosia mieluummmin puutuotantoa ja puun tarjontaa lisääviä toimia EU:n laajuisesti. Kts. artikkeli:

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264837724002941

    mehtäukko

    Kun nyt nähdään, minkälaista tuhoa Saksan vihreät saivat maalleen energiassa aikaiseksi, sitä lahkoa ei pitäisi Suomessa koskaan päästää päättäjiksi.

    Metsuri motokuski

    Regulaatio = sääntely, ohjaus. Vaikea sana kirjoittaa suomeksi. 😀

    .

    Se mitään auta täällä jauhaa

    Etä myllyssä

    mehtäukko

    ”…Paljon paljon suurempia, kuin raivaussahan terän viilaus ja siksi hieman ihmettelen, etteivät ne täällä synnytä enenmmän keskustelua…”

    Kyllä mehtäukko keskustelee mieluummin käytännön asioista, kuin luetelluista rekulaatioista. Ne asiat tulevat valmistelujen,äänestysten ja päättäjien päätöksinä sovellettaviksi kunkin kohdalla omin versioin.

    Näkökannat ja kokemukset metsissä toteutettavista ratkaisuista kiinnostavat paljon enemmän.

    Panu Panu

    Nyt kun USA on ottanut taas selkeän Amerikka ensin-asenteen niin EU:ssakin on jouduttu heräämään siihen, että pelkällä säännöstelyn lisäämisellä ei pärjätä. Jotain EU-tason säännöstelyä ollaan jo purkamassa ja toivoa on, että myös metsäpuolella otettaisiin järki käteen.

    Poliitikot keräävät mielellään irtopisteitä ehdottamalla hakkuiden viivästyttämistä, joka siis hidastaa kasvua. Toki jos vuosittainen hakkuumäärä saadaan tällä laskuun niin Suomen laskennalliset päästöt voivat hetkeksi pudota jos suljetaan silmät hakkuuvuodolta.

    Ihan ensimmäiseksi pitäisi korjata laskentatapa samalle viivalle fossiilisten kanssa eli päästöt syntyvät siellä missä ne tuprahtelevat taivaalle eikä tuottajamaassa.

    R.Ranta R.Ranta

    En millään muotoa halua vähätellä käytännön kysymyksiä metsänhoidossa, enkä sitä tarkoittanut viilauksella.

    Kun keskustelen tapaamieni ihmisten kanssa, niin  usein keskutelut menevät metsätalouteen, kun tiedossa on aktiiviharrastuksestani. Mistäs sika unta näkee kuin ruuhestaan.

    Tämän perusteella käsitykseni on, että metsänomistajat ovat varsin huonosti selvillä näistä taloudellisesti huomattavan tärkeistä seikoista, esim. verotuksen suhteen. Varsinkin kun metsänomistajien ikärakenne on korkea ja sukupolvenvaihdokset lähellä. Siksi tuo kommenttini.

    Sitä en tiedä, kuka tällaisia keskusteluja seuraa ja onko niillä jotakin arvoa.

     

     

    Visakallo Visakallo

    Tahtoo nuo sukupolvenvaihdosasiat olla sen verran yksilöllisiä ja monitahoisia, ettei niihin taida oikein näistä palstakeskusteluista kovin suurta apua löytyä. Onneksi valtakunnasta löytyy asiaan erityisesti perehtyneitä ammattilaisia, joilla on riittävän hyvät näkemykset ja ennen kaikkea kokemukset siitä, mitä minkäkin lainen ratkaisu voi jatkossa aiheuttaa.

    R.Ranta R.Ranta

    Toki ”meikäläisenä” pahaisena harrastelijana visa vähän kommentoin näkemyksiäni.  Jos sallit niin siitä rohkenen olla kanssasi samaa mieltä, että yksilöllisia ja monitahoisia ovat. Se on hyvä neuvo, että asiantuntijaa on hyvä käyttää, ellei itse ole hyvin perillä. Iso tekijä on myös se, missä tilassa metsät vaihtotilanteessa ovat jne. Oleellista kaiketi on, että on tietoinen vaihtoehtojen merkityksestä ja siitä, että ratkaisevan  tärkeät tekijät ovat juuri arvaamattomassa valinkauhassa. Siksi visa tällaisen (turhan) aiheen nosto.

    Siitä ole yrittänyt esim. vähän varoitella muutamia, että harkitkaa nyt ennen suurien päätehakkuiden tekemistä, jos sukupolvenvaihdos on lähellä, eikä metsävähennystä ole käytettäväksi. Veroseuraamuksien erot saattavat olla kymmeniä prosentteja eri vaihtoehdoissa.

     

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Siitä ole yrittänyt esim. vähän varoitella muutamia, että harkitkaa nyt ennen suurien päätehakkuiden tekemistä, jos sukupolvenvaihdos on lähellä, eikä metsävähennystä ole käytettäväksi. Veroseuraamuksien erot saattavat olla kymmeniä prosentteja eri vaihtoehdoissa.

    Perintövero poistunee, joten ei merkitystä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 227)