Keskustelut Metsänhoito Rauduskoivulle uudistaminen?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)
  • Rauduskoivulle uudistaminen?

    Millainen on sopiva pohja rauduksen uudistamiselle istuttaen?
    Käykö sellainen paremman puoleinen tuorekangas, osittain jopa lehtomaista. Eli siis hienojakoinen hiukan kosteahko pohja. Tarkoituksena ojitusmätästää ja istuttaa. Alueella on tällä hetkellä täydellinen sekametsä eli isoa mäntyä suht harvassa, mutta pääosin kuusta ja koivua, isoa ja pientä.
    Mitä muuta pitää huomioida? Alue ei ole kovin pahasti hirvettyvä, ja on lähellä maantietä.
    Kiinnostaisi lähinnä koska alue todennäköisesti on hyvinkin runsaasti heinittyvä ja joka vuosinen heiniminen on hankalaa järjestää seuraavat 3-4 vuotta.

  • jees h-valta

    Eikö ole aina suht varma pohja jos vanhakin metsä on tuottanut hyvin lehtipuuta?

    Suden jälki

    Tee saarekkeita. Raudusta vain alueille joissa vesi ei seiso ja kuusta kaikille notkoille. Silloin molemmat voivat tuottaa hyvän sadon.

    jees h-valta

    Jos tehdään hyvä ojitusmätästys niin silloin ei vesi seiso niin missään. Kokonaan vaan koivulle. Paljon helpompitöinen kasvattaa.

    Suden jälki

    Raudus vaatii kumpareen ja hikevän maan. Raudus ei menesty vedenvaimaamassa maassa. Siinä ei auta auraukset eikä muutkaan.
    Sitä puuta siihen maahan ja toista puuta siihen maahan.
    Jos ei tätä yksinkertaista asiaa ymmärrä, nin ei sitten ymmärrä.

    jees h-valta

    Edelleen lehtipuun kahdentoista vuoden kasvattajana (istuttaen joka vuosi) toistan ettei ojitusmätästys jätä seisovaa vettä. Ja ne mättäät riittää niiksi sj:n kumpareiksi loistavasti.

    Timppa

    Ei se ojitusmätästys jätä tietystikään seisovaa vettä lähelle maanpintaa. Kyse taitaa kuitenkin olla siitä, että se koivu saattaisi upottaa juurensa myös syvempään ja siellä se vesi tulee vastaan.

    Mietiskelin sitä, mistä on ne parhaat koivut löytyneet. Kyllä ne erilaisista rinteistä on tullut vastaan. Siksi kyllä veikkaisin, että SJ on lähempänä oikeaa tietoa. Toinen kysymys on sitten se miten kuvittelee sen metsän myöhemmin käyttäytyvän. Onko kuitenkin helpompi hoitaa kuvio vain yhtä puulajia käyttämäll’ä?

    jees h-valta

    Perusojitus pitää olla kunnossa tietenkin. Kyllä ne vähiten kirjavat eli laatutyvet löytyy aika läheltä notkojen taitekohtaa josta lähdetään lievään nousuun. Vesi vaivaa vain jos ojitus ei alueella toimi. Perusasia metsätaloudessa.

    tamperelainen tamperelainen

    Raudus vierastaa tiiviiistä,ei kasva hyvin savessa.Hiesumoreeni on paras raudukselle,Ojitus pitää olla kunnossa

    Pete

    Maalaji määrittää kasvua ja laatua alkuvaiheen jälkeen enemmän kuin muokkaustapa. Tässä muut ovat oikeassa ja Jeesmies väärässä.

    Hienojakoisella maalla koivun osalta voi unohtaa laatutyvet. Rinne on eduksi, mutta maalaji on tärkeämpi. Aivan tasaisellakin maalla koivu kasvaa hyvin ja laadukkaaksi, mutta vain ”vettä pidättävillä mutta vettä läpäisevillä maalajeille”. Tässä se onkin se hankaluus. Jos maalaji ei ole otollinen, niin rinne toki auttaa. Rinteessä maalaji usein vaihtuu ja erityisen sopivia kohtia koivulle löytyy vaikka kuvio kokonaisuudessaan ei koivun maata oikein olisikaan. Päätehakkuussa kertyneet muutamat erikoistyvet eivät välttämättä ole merkki siitä, että kuvio olisi laatukoivun kasvatukselle sopiva.

    Kannattaa perehtyä maalajeihin. Metsäkustannuksen julkaisema Muokkausopas on hyvä aivan perustietojen opiskeluun. Lisäksi tarvitaan lapio.

    jees h-valta

    Ei sitä maalajia kyllä yleensä ihan joka mättäästä ruveta analysoimaan pete ja tarkoitus olikin yleistää hyvän ojitusmätästyksen tärkeyttä. Kyllä sieltä kasvua silloin irtoaa ja joistain jopa laatuakin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)