Keskustelut Metsänhoito Rauduksen kasvatus

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 174)
  • Rauduksen kasvatus

    Metsälehdessä oli taannoin juttu koivunkasvatuksesta joka minulta meni vähän ohi. Muistaakseni joku oli tutkinut koivun päätehakkuita ja tutkijan mielestä 50v koivikon päätehakkuussa tukki% jää 50, joka oli hänen mukansa liian vähän. Pitäisi kasvattaa pitenpään. Miten te olette kasvatelleet, minkä ikäisenä harvennukset ja avohakkuu. Paljon puuta ja tukki%

  • Gla

    Kysehän on siis uudistuskulujen osuudesta kiertoajan kustannuksissa tai oikeastaan niiden muutoksissa. Kun kiertoaikaa jatketaan, pitää vastineeksi saada tuottoa, jottei uudistuskulujen osuus kasva eli kannattavuus heikkene. AC:n esimerkistä huolimatta koivikon kiertoaikaa pitäisi voida jatkaa luontaisella kuusikolla, jota tarpeen mukaan täydennysistutetaan. Pidän epätodennäköisenä, että koivikon alle kasvaisi koko kuvion kattava luontainen kuusikko. Ilman täydennystä sinne kasvaa aukkoinen kuusikko, jonka päätehakkuun jälkeinen uudistaminen voi olla ns. mielenkiintoinen hanke. Mutta kun siis koivikon alle saadaan edullisesti kuusikko, se jatkaa kiertoaikaa ja perustamiskulujen takia kuusikon kuutiomääräisen tuoton ei tarvitse hipoa ennätyksiä ollakseen kannattava. 200-300 m3 tukkia lähes ilman uudistuskuluja tuottaa varmasti hyvän lopputuloksen, joka on hyvä asia myös ympäristön kannalta.

    Per Ä Reikäs

    Koivua kannata kasvattaa kuin 30 vuotiaaksi, sen jälkeen se alkaa haitata muiden arvo puiden kasvua.

    hatelo

    Laitoin äsken tänä aamuna otetut kuvat halvasta rauduskoivikosta lukijan kuviin. Huomenna kai näkyvät. Tässä uudistuksessa meni kaikki kuten pitikin ja sain etäänperälle pikkujoen taakse hyvän metsän puoli-ilmaiseksi. Yksi raivaus muutaman vuoden päästä riittänee ja seuraava on moto.

    Jätkä

    Kunnollinen koivukuvio, jossa ainoa arvopuulaji on koivu.

    Minkä arvopuun kasvaua ne koivut haittaa?

    Arvopuu koivujen tietenkin!

    Sitähän on jo hoettu, että Rauduskoivua täytyy kasvattaa harventaen sitä niin, että oksat eivät koske toisiinsa. Jeessi ei sitä usko, mutta näköjään ei persereikäkään!

    Visakallo

    On ollut mienkiintoista seurata useampien samanikäisten ja samalla tavalla hoidettujen rauduskoivikoiden ja hieskoivikoiden kehitystä. Ne ovat nyt kolmekymppisiä. Ero on melkoinen. Hieskoivikot ovat jääneet jälkeen niin kasvussa kuin laadussa. Mutkaisuus ja kaksihaaraisuus on niille ominaista. Rauduskoivikot on harvennettu kolme kertaa ja ovat nyt loppukasvatusvaiheessa, kun samaan aikaan hieskoivikoihin tehtiin toinen, pelkästään kuitua tuottanut harvennus. Hieskoivu puoltaa kyllä paikkaansa niillä maapohjilla, missä muut puulajit eivät menesty. Muissa tapauksissa sitä ei kannata suosia.

    Puuki

    Selvästi hitaamminhan se hies kasvaa kuin raudus mutta osasyynä on juuri se erilainen hiekselle sopiva kasvupaikka.  Sekapuuna hankalasti metsittyvillä kohdilla muiden puulajien joukossa ihan omiaan. Samoin soilla kuivattamassa liian märkiä alustoja.

    jees h-valta

    Raudusten latvojahan se hirvi nytkin keskellä päivää veteli suihinsa männyntaimetusaukolla H-vallan Koirakorvessa. Aika rohkeaa on ja kun niitä piisaa jo yli ruokamaiden on nopeimmalla aina parhaat mestat. Annoin kyllä vauhtia riittämiin että tällä kertaa ruokailu ei kovin pitkäksi sessioksi päässyt mutta merkkejä vierailuista on jo aiemminkin näkynyt. Hirvikarjan tilanne syksyn jahtiin ainakin vähintäänki älyttömän suuri joten ei varmaan taas kiirettä pidetä kun nopea jahti vähenevällä lupakannalla tarjolla.

    A.Jalkanen

    Raudus maistuu hyvin myös poroille – valitettavasti.

    Gla

    Visakallon vertailu 30 v koivikossa täytyy suhteuttaa nykytilanteeseen. Nyt perustettavan taimikon kohdalla on hyvin mahdollista, että hieskoivusta tulee laadukkaampaa puuta kuin rauduksesta. Syytä ei tarvitse moneen kertaan arvuutella. Luken käppyrät alkaa vuodesta -90 ja silloin vhp-kanta oli n. 10 000. Nyt se on 11-kertainen tuohon verrattuna, eikä elukat ole levinneet tasaisesti ympäri maata. Hirvikannassa ei ole samanlaista räjähdystä tuona aikana tapahtunut, mutta laidunnuspaine on silti kasvanut ilman vhp:n apuakin, yhteisvaikutuksesta puhumattakaan.

    Visakallo

    Tuo Glan näkemys on valitettavan totta. Jos kehitys jatkuu tällaisena, hieskoivusta tulee yhä laajemmilla alueilla pääpuulaji Suomessa. Se on äärimmäisen tehokas keino ajaa metsäteollisuutta alas maassamme.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 174)