Keskustelut Metsänhoito Rauduksen kasvatus

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 174)
  • Rauduksen kasvatus

    Metsälehdessä oli taannoin juttu koivunkasvatuksesta joka minulta meni vähän ohi. Muistaakseni joku oli tutkinut koivun päätehakkuita ja tutkijan mielestä 50v koivikon päätehakkuussa tukki% jää 50, joka oli hänen mukansa liian vähän. Pitäisi kasvattaa pitenpään. Miten te olette kasvatelleet, minkä ikäisenä harvennukset ja avohakkuu. Paljon puuta ja tukki%

  • suorittava porras

    Noista riistakamerakuvista voisi olla enemmän hyötyä reaaliaikaisesti paikalliselle hirviporukalle lähetettynä. Näinhän Panter lienee fiksuna ihmisenä menetellytkin?

    Planter

    Riistakamerat tuli aikanaan hankittua hirvitilanteen raportointiin metsästysseuralle. Palaute oli, etteivät valitettavasti pysty auttamaan, koska lupia ei saa lisää. Sen seurauksena lähdin selvittämään miksi ei saa. Tuloksena, että maa-ja metsätalousminieriö on asettanut tavoitteet hirvitiheystasolle, joka ei mahdollista enempää lupia, eikä taimikoiden perustamista.

    ”Koivuvesakko tuhoaa havupuutaimikoita monin kerroin enemmän ,kun sorkkaeläimet.”

    Jos metsäomistaja tekee valinnan ettei hoida havupuutaimikoitaan tuhoa koivuvesakko havupuutaimikot.
    Jos metsänomistaja hoitaa taimikoitaan, silloin sorkkaeläimet syövät muut kasvatettavaksi jätetyt taimet paitsi kuuset.

    ”on erikoista, että metsien inventoinnin mukaan lehtipuun osuus kokonaispuustosta on ollut kasvussa.”

    Olisi erikoista, mutta noin ei ole. 2000-luvulla lehtipuutaimikot ovat vähentyneet selvästi. Jos Jossain lukee, että osuus on kasvanut, niin se tulee yli 20-vuotiaiden lehtipuiden tilavuuskasvusta (nuoret kasvatsmetsiköt, kuva alla) 2000-luvun taimikoiden vähentyminen ei näy mitenkään kokonaislehtipuuston tilavuuden muutoksessa.

    Planter

    taimikot

    Visakallo

    Suorittava porras: ”Koivuvesakko tuhoaa havupuutaimikoita monin kerroin enemmän ,kun sorkkaeläimet. Tämän toteamiseen riittää ,kun ottaa kumisaappaat jälkaan ja käy välillä metsässäkin. ”

    Kyllä tässä aika monta kuukautta pärjätty ihan nahkajalkineilla, kun vain pitää ne hyvässä rasvassa. Kuinka moni palstalaisista muuten minun lisäkseni on tänäänkin ollut metsässä lehtipuuvesaikkoa raivaamassa? Suorittavalta muuten kaipaan edelleen sitä myös käytännösssä toimivaa rauduskoivu-taimikon hoito-ohjetta…

    metsänkasvattaja

    tänään  tuli  raivattua  koivuvesakkoa  kuusentaimikosta  roskapuusto  on  tänä kesänä  kasvanut  hyvin  keväällä  vasta  raivasin  joten  töitä  teettää

    A.Jalkanen

    Kyllä Planter lienee oikeassa että nuoret kasvatusmetsät vallitsevat lehtipuun kertymässä, mutta nuo on perustettu korkean hirvikannan aikaan eli 2000-luvun alussa ja hiukan ennen sitä. Ojitusalueilla lienee lisäksi paljon hieskoivua joka selittänee ilmiötä osittain.

    Planter

    nuoret kasvatusmetsät vallitsevat lehtipuun kertymässä, mutta nuo on perustettu korkean hirvikannan aikaan eli 2000-luvun alussa ja hiukan ennen sitä.”

    Nyt pitää muistaa, että kuvassa edellä on VMI 11 tuloksia ja se inventointi tehtiin 2009-2013. Ei siihen ole osunut vielä 2000-luvun alussa perustettuja nuoria kasvatusmetsiä vaan lähinnä 90-luvun hirviminimin aika perustettuja (ehkä Visa ja Anton ovat ensiharventaneet nuoriksi kasvatusmetsiksi kymmenvuotiata koivikoita, mutta ei me muut?)

    Eikö kuvan sanoma ole aika selvä. 2000-luvun alun hirviräjähdys pelotti metsänomistajat. He siirtyivät silloin koivun ja männyn kasvatuksesta paremmin hirviä kestävään kuuseen. Hirvikanta on sen jälkeen laskenut noin 30%, mutta laidunnuspaine ei ole laskenut, kun katsotaan kuvasta miten paljon pienempi on pienten taimikoiden mänty-ja kuusiosuus verrattuna nuorten kasvatusmetsien vastaavaan. Tuhon tiellä valitettavasti jatketaan.

    Visakallo

    ”(ehkä Visa ja Anton ovat ensiharventaneet nuoriksi kasvatusmetsiksi kymmenvuotiata koivikoita, mutta ei me muut?)”

    Metsitin pellot vuonna 1990, ja ensiharvennus niihin tehtiin 2002.

    Puuki

    …laidunnuspaine ei ole laskenut, kun katsotaan kuvasta miten paljon pienempi on pienten taimikoiden mänty-ja kuusiosuus verrattuna nuorten kasvatusmetsien vastaavaan…

    Eikös tuon kuvan mukaan mennyt niin, että kuusten osuus oli taimikoissa lisääntynyt paljon ja mäntyjen osuus vähentynyt.  Lehtipuut vähentyneet paljon 02-kehitysluokan (20%) metsiin verrattuna.

    A.Jalkanen

    Kiitos tarkennuksista; nyt kuva on ymmärrettävä. Jos ennuste pitää kutinsa, lehtipuun osuus alkaisi laskea, paitsi jos… taimikonhoitoja jää enenevästi tekemättä ja lehtipuut valtaavat havupuiden taimikoita.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 174)