Keskustelut Metsänhoito Rajojen aukaisuongelma

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)
  • Rajojen aukaisuongelma

    Huomenta ! Kertokaapa miten pitäisi menetellä kun olen ostamassa palstaa ja rajat on kasvanut umpeen ja naapuri puoli ei aijo osallistua / maksaa aukaisua ? Itse olisin valmis suorittamaan rajan aukaisun mhy merkitsemälle rajalle. Tarkoitus olisi tehdä ajo ura rajalle jotta molemmat saisi ajaa puita uraa pitkin.

  • Metsuri motokuski

    Minusta ajouran teko rajalle ei ole mahdollista jos toinen ei aio antaa suostumusta. Rajan voit aukaista itsekkin ja muistaakseni se on metri kummallekkin puolelle oikeaa rajalinjaa. Mhy ja myös kännyköiden gps paikantimet eivät anna tarkaa rajalinjan paikkaa vaan tarkkuus saattaa heittää aika paljonkin. Suosittelen että raivaat oman puolen rajasta nauhoituksen mukaan ja hakkuun ajouran sitten reilusti omalle puolelle. Itse teen ajouran meilkein aina noin 5- 10 m päähän nauhasta riippuen maastosta ja maaston peitteisyydestä.

    Ammatti Raivooja

    Uhkailu, kiristys ja lahjonta. 75 centtiä molemmin puolin.

    Pähkäilijä

    Teet rajankäyntitoimituksen niin kyllä naapuri siitä puolet maksaa.

    http://www.maanmittauslaitos.fi/kiinteistot/maanmittaustoimitukset/rajankayntitoimitus

    Nimetön

    Mulla ainaskin ollut sellanen käsitys että 1,5m leveän linjan saa hakata ilman naapuria kuulematta ja tietystikkin keskelle rajalinjaa.
    Mhy:llä nykyään aika tarkkoja gps ja jos käyttäjä tietää gps:n tarkkuuden ja tietää mihinaikaan päivästä gps:n tarkimmillaan niin tarkuus on riittävä.

    Rajalinjalle en suosittele ajouraa tekeen kun siitä ei ole itelle hyötyä kuin toisellepuolen uraa. Kaikista huonoin vaihtoehto on tehdä ajoura rajalinjalle omalle puolen, suuri vaara että tulevina vuosikymmeninä rajalinja siirtyy keskelle ajouraa.

    e-h

    Eipä ole ollut ongelmia rajojen kanssa,sen verran usein kuljen ne etteivät pääse umpeen kasvamaan.

    Metsäkupsa

    Rajalinjojen umpeen kasvaminen on melkoinen ongelma.Taimikko vaiheessa raivurilla syytä linjalta taimet kaataa,silloin linja pysyy auki.Kun puut kasvavat isommiksi,ei ole syytä ilman lupaa kaataa naapurin puolelta.Muistaakseni ennen oli velvoite pitää linja auki 75 cm puolelleen,mutta nykyään ei.

    Nyt maanmittaustoimituksissakin kaadetaan vain rajalinjalta puut,jotka ovat linjauksen näköesteenä.Eipä siinä puoltametriä leveämpää linjaa käytännössä tule.Jos löydät kulmapyykin ja mahdollisen viisarikiven silloin olen linjan kyllä kepittänyt,joskun siirtona ,jonka jälkeen ensin raipat pois.Joskus isopuu keskellä rajalinjaa,jolloin koitettava mahdollisuuksien mukaan rajanaapurin kanssa sopia puusta.Useimiten asia hoituu helposti,mutta joskus olen joutunut esim.kaivurilla oman maan puolta juuret katkotuttamaan,jonka jälkeen odottanut lahoamista ja myrskyn voimaa.
    Maanmittari tuppaa minimissään tonnin ottamaa,joka kylläkin puoliksi yleensä menee.On näistäkin omakohtaista kokemusta.

    Korpituvan Taneli

    Pähkäilijän ohje rajankäyntitoimituksesta on kallis tapa hoitaa homma. Rajankäynti toimitusta ei edes tarvita jos on rajapyykit olemassa, eikä rajan paikasta ole riitaa. Maanmittari ei edes ole halukas toimitukseen, jos pyykit on paikallaan. Jos sitten kuitenkin rajankäyntiä todella tarvitaan, naapuri maksaa siitä oman osansa oli halukas siiheh tai ei.

    Täällä on esitelty jo monia tapoja avata raja. MHY:t ovat hankkineet ns reppuGPSejä. Se on tarkuudeltaan samanlainen kuin maanmittarinkin GPS. Jos naapuri ei suostu avaukseen yhdessä, niin ilmoitus riittää ja rajan saa avata, omalla kustannuksellaan, 75 cm molemmin puolin linjaa. Naapurin puutkin saa siis kaataa, mutta niitä ei saa kerätä itselleen, ne ovat naapurin omaisuutta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Jep, kyllä raja noin pääpiirteittäin olisi hyvä tietää ja avatakkin. Omalle kohdalle osui että naapuri (perikuntatapaus) joutui silppuamaan yhden osuuden luulemastaan omasta vielä yhdelle perilliselle. Samalla meidän rajaamme tuli uusia pyykkejä ja siitä oli sitten hyvä itsekkin todeta että tuli maita lisää omalle palstalle kymmeniä ja taas kymmeniä neliöitä. Tämä oli vielä naapuri joka oli kova rynnimään muutenkin minun puolelle ja jouduin jo hiukan huomauttelemaankin ja jopa uhkailemaan että alkoi pysyä edes suurinpiirtein omalla puolellaan. Aikanaan kun Tapanin myrsyn puita korjattiin olin jo silloin varma että minulta meni useita tukkikuusia naapurin eduksi. Nyt se sitten vahvistui ja hänen istuttamiaan kuusen ja männyn taimia jäi useita minun puolelle. Aika hiljaista on ollut ja kummasti karttaa minua. Samalla myös joutopellon osalta tuli iso kulma lisää itsellekkin taimetettavaa. Naapuri siihen jo kerkesikin kustantaa ojituksen kuntoon että silleen hyvä juttu.

    Korpituvan Taneli

    Kun rajalle pannaan uusia pyykkejä, siksi että naapuritilaa jaetaan, niin kyllähän ne pyykit pannaan toki mahdollisimman tarkasti rajalle. Niillä on kuitenkin virallista merkitystä vain sen poikkirajan suhteen. Jos tästä naapurusten välisestä rajasta tulee kiistaa, niin se ratkotaan käyttäen niitä vanhoja pyykkejä. Näin maanmittari kertoi kun asetteli minun ja naapurin rajalle tälläisiä poikkirajan pyykkejä, kun naapuri tilaa jaettiin.

    Tietysti nämä rajalle asetetut pyykit tosiasiallisesti kertovat rajan paikan ja ovat hyvänä apuna käytännön rajan aukaisulle. Jeessinkin tapauksessa ne osoittivat naapurille rajan paikan ja hän ymmärtää nyt ettei sinun kanssasi kannata kinata rajasta, koska jos se virallisesti rajankäynnillä määritettäisiin, niin hän häviäisi sen kisan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Kurki

    Nykyisin Maanmittauslaitoksen hintaan rajankäynnistä kuuluu myös rajan aukaisu 0,75m molemmin puolin rajaa. Pitkälle rajalle gps:llä katsotaan välikeppien paikat ja metsuri sitten myöhemmin käy niiden mukaan avaamassa linjan.
    Itse niitä ei tarvitse ruveta avaamaan ja vaikka avaisikin, niin rajankäynnin hinta ei siitä halpene.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)