Keskustelut Tekniikka Rajapyykkien ja palstarajojen paikallistaminen

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 91)
  • Rajapyykkien ja palstarajojen paikallistaminen

    Useasti olen ollut tilanteessa, jossa olisi mukava tietää millä kohden palstaraja oikeasti menee metsässä. Kansalaisen karttapaikalta tuntuu saavan koordinaatteja ja saa niitä maamittauslaitokseltakin, mutta mites ootte siirtäneet nuo koordinaatit maastoon?

    Onko navigaattori hyvä ja jos niin minkämerkkisellä laitteella tuo homma onnistuu ?

    Yhdessä artikkelissa mainittiin Garmin Oregon, onko tuosta kokemuksia ?

  • JHS

    On kokemusta, ostin juuri rajojen hakuun ja merkkauksiin Xiaomi Mi8:n, paljon tarkempi kuin entiset aparaatit. Karttaselain on ollut käytössä vuosia ja kannattaa asennella lisäksi metsäkeskuksen uutuus-sovellus Laatumetsä, jossa päästään vielä tarkempaan karttamittakaavaan.

    MaalaisSeppo

    Kiitos tiedosta. Vanha kännykkä vetelee viimeisiään. Joulupukkia odottelen.

    anttik anttik

    Kannattaa käyttää sellaista ohjelmaa, joka saa tietoja useammasta sateliitista.

    köyhälaulaja

    Tuossa mainitsemassani rajassa pyykit olivat gps;n mukaankin oikealla paikalla, pyykkien väli n.5 km, poikkeamaa karttaan oli hiukan lähes koko matkalla, mäkiosuudella sitten enimmillään sen viitisen metriä.

    Gla Gla

    Mahtoikohan tulla rajojen ylityksiä gps-häiriöiden aikana vai oliko laitteet pimeänä kokonaan?

    harrastelija harrastelija

    Naapurin kanssa etsittiin yksi rajapyykki, joka oli ojituksen aikana hukkunut. Samalla raivattiin rajalinja. Maanmittaaja oli laitteensa kanssa näyttämässä uuden pyykin paikkaa. Mittaaja kertoi mittarin tarkkuuden olevan +/- 10 cm.

    Koiran kanssa on kuljettu samoja maisemia. Trackerin avulla saadaan paikannus. Satelliitteja löytyy kai parhaimmillaan jopa 10. Karttaa kännykällä saa suurennettua, ja rajalinjat näkyvät kyllä yllättävän tarkasti! 8 tuuman tabletilla kartta on jo suorastaan ruhtinaalinen. En ole kysynyt motokuskien ohjelmista, mutta kyllä kone on pysynyt tiukasti rajan pinnalla – ja omalla puolella 🙂

    uudehko metsänomistaja

    Sattuneesta syystä palaisin vielä tuohon vanhaan keskusteluun. Huolimatta monipuolisesta keskustelusta minulle jäi edelleen pääasia epäselväksi.

    Ymmärsin, että maastossa on edelleen vääriin paikkoihin sijoitettuja rajapyykkejä. Syinä voi olla aikoinaan hyväksytyn sijainnin toleranssialueet tai inhimillinen virhe. Kuitenkin sanottiin, maanmittaushallitukselta löytyvän pyykkien oikeat kordinaatit.

    Mielestäni tämä edellyttää kaikkien Suomen palstojen saantokirjojen läpikäyntiä ja teoreettista laskentaa pyykkien oikeasta teoreettisesta sijainnista. Onko tuo uudelleen laskenta suoritettu koskien kaikkija valtakunnan pyykkejä vai vain sellaisia, joiden sijainti on herättänyt epäilyksiä? Jos kyseessä ei ole kaikkien pyykkien kordinnaattien tarkistuslaskenta, niin löytyykö jostain selkeää luetteloa pyykeistä, joiden kordinaatit ovat tarkistetut? Tarkoittaako tuo tarkistuslaskenta sitä, että jokaisen maastossa löytyvän pyykin paikka pitää asettaa epäilyn alaiseksi? Ovatko nykymenetelmillä paikoilleen asetetut pyykit jollain havaittavalla tavalla erilaisia kuin vanhat pyykit?

    Entinen sanonta ;”Pyykki on pantu ja pysyy ”ei taida olla voimissaan tänä päivänä.

     

    oksapuu

    Kyllä ne vaan pysyy…

    Täällä meillä aikanaan rajapyykit merkattiin valkoisella ristimerkillä ja ilmakuvattiin. Todennäköisesti samalla pyykkien paikka virallisesti vahvistettiin. Paljon on aikojen kuluessa kadonnut rajapyykkejä, ei muuta kun rajankäyntiä tilaamaan…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Rajapyykkien sijainnit eivät ole enää niin kriittinen asia kuin ennen vanhaan, kun satelliittien avulla saadaan paikannettua ’virtuaaliset rajat’ hyvällä tarkkuudella.

    sitolkka

    Pyykin paikka on lähtökohtaisesti aina oikea, ellei voida osoittaa sen siirtyneen. Raja on siinä mihin se on alun perin linjattu.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 91)