Keskustelut Tekniikka Rajapyykkien ja palstarajojen paikallistaminen

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 91)
  • Rajapyykkien ja palstarajojen paikallistaminen

    Useasti olen ollut tilanteessa, jossa olisi mukava tietää millä kohden palstaraja oikeasti menee metsässä. Kansalaisen karttapaikalta tuntuu saavan koordinaatteja ja saa niitä maamittauslaitokseltakin, mutta mites ootte siirtäneet nuo koordinaatit maastoon?

    Onko navigaattori hyvä ja jos niin minkämerkkisellä laitteella tuo homma onnistuu ?

    Yhdessä artikkelissa mainittiin Garmin Oregon, onko tuosta kokemuksia ?

  • japine

    Laitoin Samsungin tablettitietokoneeseen Karttaselain -nimisen ohjelman ja olen jonkun verran rajoja katsellut. Usein usein osuu hyvinkin tarkkaan, mutta joskus ei. Raja on hyvin vanhaa perua, mitenkähän tarkkaan kartta-aineisto pitää maastoon merkittyjen pyykkien kanssa paikkansa?
    Sitäpaitsi gps hakee joskus pitkäänkin paikkaa, mistä sen tietää koska se on kohdallaan?

    Koiramies Koiramies

    Minulla on tuo Garmin 62 ja sillä olen yrittänyt noita rajoja tarkastella ja pyykkejä etsiskellä. Mutta tuo tarkkuus ei riitä keppien laittoon, joku muu konsti pitää löytyä. Yhtä rajapyykkiä etsin todella pitkään ennekuin osuin sammalen alle piilotelleeseen kiveen.

    Tuo ”köyhänlaulaja” haarukointivinkki pitää pitää mielessä kun seuraavan kerran pyykki on hukassa, tuolla tavalla olisi pyykki varmaan löytynyt nopeammin. Sen on kyllä huomannut, että aikaa vievää touhua, tekipä sen miten tahnassa, varsinkin mäkimaastossa.

    Seuraavaksi olisi sitten vuorossa rajan aukaisu, joka kulkee tureikkoisen suojelualueen läpi. Tuosta ei ole tietoa saako suojelualeen rajan aukaista. Ainakaan sitä ei ihan summassa kannattane tehdä.

    köyhälaulaja

    ”japine”, näytöllä pitäisi näkyä tarkkuus siinä vaiheessa kun laite on löytänyt paikkansa, kaikissa tiloissa tarkkuusarvoa ei välttämättä saa esille.

    Hiluxmetsuri

    Onkos kukaan kokeillut laser-etäisyysmittaria palstarajojen ja pyykkien etsimisessä?

    Niistä saisi etäisyydet n. metrin tarkkuudella jopa kilometriin saakka ( joistakin muutaman muutaman millinkin tarkkuudella alle 80 metrin matkalla) ja niissä on laserpiste ja okulaarista voi katsella samalla maisemia kun hakee rajaa. Noissa siis yhdistyy etäisyysmittari, laserosoitin sekä kiikari.

    Mittaria voisi sitten käyttää myös puiden korkeusmittauksiin ja puunmäärän määrityksiin.

    Hinta näyttäisi oleva muutamasta satkusta jonnekin 800€ ja ylikin.

    Onko kokemuksia?

    Metsuri motokuski

    Itse käytän Ultrapointin koiratutkaa ja siinä henkilöpaikannusta. Samalla kun kävelen rajan kännykällä niin merkkailen nauhan palaset risuihin merkiksi. Sitten raivuun yhteydessä katkaisen nauhoitetut risut maahan. On toiminut hyvin ja tarpelliseen tarkuuteen on päästy varsinkin 1:10000 kartalla. Eikä vie pitkään rajan katselu. Omiin urakoihin en ole huomannut rajan merkkauksella olevan vaikutusta. Tuleepa samlla vähän silmäiltyä raivuu palstaa.

    putte

    Monet lukijat saavat asiat kuulostamaan todella helpolta. Että keväällä kierretään rajat ja tarkistetaan pyykkien näkyvyys. Ja kaikki tämä vielä naapurien kanssa. Uskomatonta ylellisyyttä. Nauttikaa siitä, jotka tähän pystytte.

    Minun kohdallani tämä on täysin epärealistinen ajatus. Vaikka puuntuotantoni määrä onkin vain n. 1.000 m3/v, niin pyykkejä on aivan järkyttävän monta. Joskus laskin että niitä on n. 150 kpl. Rajanaapureita useita kymmeniä, lähempänä sataa, joista tunnen alle kymmenen. Ja noista alle kymmenestä ehkä kolme-neljä on sellaisia, jotka edes periaatteessa voisivat maastoutua kanssani rajakävelylle. Kun vielä huomioidaan, että itsekin pääsen tuotantoalueilleni vain n. 30 päivänä vuodessa, on kaikkinainen suhdetoimintaretkeily osaltani suljettu pois. Metsäpäivät käytän tehokkaaseen toimintaan jossa sahan tehollinen käyntiaika on oleellisen tärkeä.

    Siitä huolimatta rajat ovat tyydyttävästi auki. Kaikkia pyykkejä on ole löytänyt. Kerran tai kaksi olen huomannut myös naapurikiinteistön toimesta rajalinjaa avatun.

    Hiluxmetsuri

    Miulla kun on tuota mehtää vain sen verran, että just Hiluxin renkaiden alle riittää jos ei kovin mutkia aja, niin ehtii naapureiden kanssa turajamaan.

    Mutta oikeasti on ajalle hupaa noiden rajojen aukominen ja jos ei pyykkejä heti löydy, niin sitten menee arpomiseksi. Toki rippuu naapurista; jotkut on tarkkoja jokaisesta sentistä ja toisille ei ole metrinkään päälle.

    Minulla on tosi mukavat naapurit omilla palstoillani, paremmat kuin asuintalon tonttinaapurit 🙂

    tervas tervas

    Maastokarttoihin ja karttapaikan karttoihin ei kannata luottaa sokeasti. Oman palstan muodostava, suoralta rajalinjalta lähtevän rajan pyykki ja oli n40m sivussa karttapaikan kartalla. Pyykki löytyi vasta kun kävin hakemassa toimituskartan 60-luvulta maanmittauslaitokselta, jossa oli rajamitat. Tein ilmoituksen karttapaikalla virheestä ja tilasta lähti maanmittauslaitoiksen kiinteistörekisteriin tekemän muutoksen myötä yli 1ha. Muutos tietysti vain paperilla…

    GPS:ssä kannattaa pyykillä käyttää keskiarvoistusta kun merkkaa pyykin muistiin. Tällöin paikannusvirhe keskiarvoistuu pienemmäksi. Garminissa (62sc) löytyy: Menu>>Reittipisteiden keskiarvo.

    Hiluxmetsuri

    Kokemuksia on kahdenlaisista pyykeistä: sellaisista, jotka on tehty navigaattoriaikaan ja sellaista, joita rakennettaessa ei sähköistyksestä ollut haaveitakaan saatikka asfalttiteistä.

    Nuo GPS:llä paikoitetut löytyy ihan just kohdalta niin tarkasti kuin ne nyt voi löytää. Toki kuluttajalaitteet, jollaisella minäkin operoin, eivät ole niin tarkkoja kuin nuo ammattilaitteet korjauksineen.

    Nuo puuakselin aikuiset pyykit voivat olla sivussa useamman metrinkin koska jo niiden ilmoitettu sijaintivirhekin on 4 m eli huonoin mahdollinen.

    tervas tervas

    Omista pyykeistä 50v vanhat pääasiassa löytyi vielä ’helposti’ kun homman oppi, toimituskartta ja gps iso apu. Keppien kanssa onnistuu hyvin linjata 200-300m välit, kun viisaritkin löytyy. Isojaon aikaiset pyykit ja etenkin linjausta helpottavat viisarikivet jostain 1850-luvulta on haasteellisia, joissain kohdin rajat tarkalleen edelleen hukassa.

    Vuosien saatossa tehdyt ojat ja ajourat rajan tienoille hävittää rajamerkit tehokkaasti.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 91)