Keskustelut Tekniikka Rajapyykkien ja palstarajojen paikallistaminen

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 91)
  • Rajapyykkien ja palstarajojen paikallistaminen

    Useasti olen ollut tilanteessa, jossa olisi mukava tietää millä kohden palstaraja oikeasti menee metsässä. Kansalaisen karttapaikalta tuntuu saavan koordinaatteja ja saa niitä maamittauslaitokseltakin, mutta mites ootte siirtäneet nuo koordinaatit maastoon?

    Onko navigaattori hyvä ja jos niin minkämerkkisellä laitteella tuo homma onnistuu ?

    Yhdessä artikkelissa mainittiin Garmin Oregon, onko tuosta kokemuksia ?

  • Hiluxmetsuri

    Hyviä konsteja. Etenkin tuo traktorivetoinen ääni- ja valolähde oli hyvä keksintö. Jonkinlainen laserkynän esiaste 🙂 suuntimakompassi on hyvä kuten suuntanäytöllinen kiikarikin.

    Kokemuksia rajanetsinnästä: ei vielä onnistunut täysin kun naapuri ei päässyt paikalle, mutta jotain sain tehtyä. Nurkkapyykki, joka oli paikallaan ja selkeästi näkyvissä oli harjoittelupisteenä. Navigaattoriin kartta ja tilarajat. Ruutua tähystämään. Oltiin muutaman metrin tarkkuudella oikealla paikalla ja pari askelta suuntaan rajan toiselle ja takaisin alkuperäiselle puolelle sain navigaattorin piirtämään viivaa rajan kummallakin puolella. Likimääräinen paikka oli siis hyvinkin selvillä näin. Tarkkuus oli tuon aikana 3-4 m navigaattorin oman ilmoituksen perusteella. Johtopäätös: navigaattori ei ole niin tarkka, että sillä voisi ihan siltä seisomalta lyödä kepin paikalleen, mutta ihan umpisessa pääsee aika lähelle. Kokeilin ihan tureikossakin ja silti oltiin hyvin linjalla. Mukavaa.

    Mutta navigaattorissa on mahdollisuus ottaa suunta toiseen pyykkiin ja lukita tuo suunta. Sitten vaan kävelemään. Tuo suunta oli todella tarkka ja sen avulla voi hyvinkin kävellä ja pudotella keppejä melko hyvin paikoilleen. Testi jäi hiukka kesken 306 metrisestä linjasta ehdin itsekseni laitella kepit n. 170 metriin ja sitten oli pakko lopettaa.

    Ensi kerralla otan mukaan kiikarin.

    Yksi hyvä tapa voisi olla se, että kävelee naapurin kanssa peräkkäin. Toinen huolehtii suunnasta ja toinen lyö keppejä. Sitten hiukka raivataan ja entrataan kepit kun on saatu näköyhteys.

    6 m3 6 m3

    Ai se Chardecalin vaari jonka suorituksen jalkeen Napo tarvi seteleitten kantamiseen rinkan? Vai onko muuten vaan iloinen perhetapahtuma odotettavissa? Ettet vaan tarkoita Einarin putkikamelia?

    6 m3 6 m3

    Aattelin noita kivipyykeja rantapalsta ostokseni kannalta. Siihen kuuluu kulmaus niittypalstaa. Legenda kertoo etta naapurin vanhaemanta oli tavattu siirtamassa sita kivipyykia jonka loysin ennen Juhannusta. Kiinteiston historiasta oli luettavissa etta rajariitoja oli kayty. Kun tekee tarpeeksi painavat kivipyykit, niin ei siirrella tietamati. 🙂

    Koiramies Koiramies

    ”Mutta navigaattorissa on mahdollisuus ottaa suunta toiseen pyykkiin ja lukita tuo suunta. Sitten vaan kävelemään.”

    Tarkentava kysymys Hiluxmetsurille: Onko tämä sama toiminto kuin ”mene kotiin” eli käydään merkkaamassa pyykki ja sitten kuljetaan sitä kohti toiselta pyykiltä?

    Miten on jos rajalinja menee 10-kohteen läpi, saako sen aukaista?

    Kantona

    Onpas mielenkiintoinen keskustelu tämä, itsellekin ajankohtainen kunhan saan aikaseksi ryhtyä toimeen

    Itellä on Garminin GPSmap 62s ja sitä vasta opettelen. Siksi sanomaani kannattaa suhtautua varauksella ja toivon, että joku korjaa jos pahasti olen metässä

    En tiedä varmasti meneekö näin mutta Garminissa painetaan ensin find-näppäintä, sitten reittipisteistä valitaan laitteeseen aiemmin näpytelty se rajapyykkikoordinaatti jolle halutaan suunnistaa. Minusta nyt laitteen pitäisi ohjata suorinta tietä halutulle rajapyykille.

    Hiluxmetsuri

    Garminista: itse olen laittanut ensin navigaattorin muistiin WGS84- koordinaatistossa olevan pyykin tiedot ja sitten vain yksinkertaisesti käskenyt laitetta suunnistamaan tuonne. Komento on Mene suomalaisella kielivalinnalla. Laitteen sähköisestä Kompassista saa suunnan ja sitten vaan kävelemään. Välillä voi vilkaista karttapohjaa ja katsella sieltä tilarajoja ja ihmetellä, että ollaanko edelleen suunnilleen rajalla.

    Pyykkikoordinaatit saa Kansalaisen karttapaikasta hiirellä klikkailemalla tai maanmittaustoimistosta. Koordinaattimuunnoksen voi tehdä samaisella karttapaikan sivulla. Toimii hyvin.

    GPS:n tarkkuus vaihtelee sitten jonkin verran, avoimessa maastossa oma laitteen oli melko lailla 4 m sisällä ja auton sisällä keskikonsolin kannen alla mentiin yli 15 metrinkin 🙂

    Tarkkuuteen vaikuttaa satelliittien määrä: omassa laitteessa on sekä GPS että Glonass ja mahdollisuus EGNOS-korjaukseen. Mitä herkempi laite ja mitä enemmän satelliitteja näkyy, sitä paremmin ollaan kartalla.

    Hyvä apulaite on tuo GPS, mutta naruja ja lippuja kannattaa käyttää ilman muuta.

    köyhälaulaja

    Aivan oikeassa ”kantona” olet, ”mene” käskyllä näyttöön ilmestyy suora viiva sen hetkisestä sijainnistasi kohteeseen.
    Tavallaan toiminto on maastokartalla tarpeeton esim. pyykkejä etsittäessä koska tilan rajat näkyvät, vaikka luonnossa eivät näkyisikään, monessa muussa käytössä sitten erittäin hyvä.
    Itse käytän toimintoa lähinnä talvella jäällä ja kesällä veneessä, rajoitetun näkyväisyyden vallitessa erinomainen apuväline.

    Hiluxmetsuri

    Köyhälaulaja tarkensi sen mitä en itse osannut 🙂

    Tuo kompassinäyttö on hyvä, jos haluaa mennä vaikka 100 metriä tai jonkun muun matkan, niin sen voi suoraan näpytellä laitteeseen ja alkaa tallustamaan. Voi olla mukava, jos rajakepit on vaikka tasakymmenien metrien välein(?)

    köyhälaulaja

    Tottumiskysymys tuo mitä toimintoa käyttää, juniori käyttää meilläkin kompassinäyttöä, itse ajelen viivaa pitkin.

    Kadoksissa olevaa pyykkiä, jonka paikka tiedettiin suunnilleen, (itseasiassa tiedettiin kivikin, mutta siihen oli esi-isillä jäänyt numero hakkaamatta), etsittiin naapurin kanssa navigaattoria apuna käyttäen seuraavasti: koordinaatit koneeseen ja lähestyttiin kohdetta hitaasti neljästä suunnasta kunnes näyttö ilmoitti etäisyyden kohteeseen olevan 10 metriä, mittanauha käteen ja mittaamaan, luultu kivi oli kuin olikin keskipisteessä parinkymmenen sentin tarkkuudella.

    Pähkäilijä

    Joskus kysyin Maanmittauslaitoksen konttorista pyykille koordinaatteja ennen aikaa karttapaikka. Sain ne terveisin +/- 3 metriä joten ei se tarkkuus ole ennenvanhaan niin tarkkaa ollut ja tuohon kun vielä lisätään gps heitto on sitten tuurissaan miten lähelle osuu.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 91)