Keskustelut Tekniikka Rajapyykkien ja palstarajojen paikallistaminen

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 91)
  • Rajapyykkien ja palstarajojen paikallistaminen

    Useasti olen ollut tilanteessa, jossa olisi mukava tietää millä kohden palstaraja oikeasti menee metsässä. Kansalaisen karttapaikalta tuntuu saavan koordinaatteja ja saa niitä maamittauslaitokseltakin, mutta mites ootte siirtäneet nuo koordinaatit maastoon?

    Onko navigaattori hyvä ja jos niin minkämerkkisellä laitteella tuo homma onnistuu ?

    Yhdessä artikkelissa mainittiin Garmin Oregon, onko tuosta kokemuksia ?

  • Hiluxmetsuri

    Tuo viiri voikin olla hyvä. Huomioväristä kangasta ei ole, mutta kaipa nuo huomioliivit voi laittaa hetkeksi aikaa tuonne nurkkapyykille roikkumaan. Mihin noita onkivapoja ajattelit käyttää? Siirtää linjaa niillä aina 6 m kerrallaan?

    6 m3

    Nou. Nou. Nou. Isket pystyyn linjalle. Jos puusto on matalaa, nakyy yli. Ota se letkein karkiosa pois, niin ei heilu tuulessakaan pahasti. Koeteltu juttu. Muistui vanhasta rajan kaynnista. Teleskooppi helpompi kuljettaa viidassa kuin pitkat riu’ut.

    Hiluxmetsuri

    Ok. Ok. Ok. Mä siis varaan mukaan lippuja, onkivapoja, narua, aurauskeppejä, Uittokaluston spräytä, navigaattorin ja kaiken tän kantamiseen jonkun naapurin apupojaksi 🙂 hauskaa tiedossa. Torstaina varmaan alkaa tuo hupi Etelä-Karjalassa ja sitten myöhemmin syksyllä siellä Kainuun rajamailla.

    6 m3

    Joo. Niita maanomistuksen riemuja. Yks unohtu. Konjakkipullo, juotat sen rajanaapurille. You know? Kait se viela autoon mahtuu?

    Hiluxmetsuri

    Juu, tietenkin. Pullo täytynee pitää suljettuna rajatoimituksen ajan, jotta kartoituksen tulosta ei heti tarvitse kyseenalaistaa ja ryhtyä uuden pullon mittaisiin tarkistusmittauksiin 🙂

    6 m3

    Nappi juttu. 🙂

    Pinsiön vaari

    1959 avattiin isän kanssa yksi lähes 600 metriä pitkä linja. Päätypyykit oli selvät. Suunta otettiin kartasta kompassilla. Poikkeama otettiin huomioon peruskartan alalaidan mukaan. Puolet matkasta oli melkoista puskaa mutta toinen puoli kivistä kalliomaastoa jossa isoja puita. 60 senttiä meni sivuun vain näkemistä helpottavaksi tehty esiraivaus. Helppo oli saada linja suoraksi palatessa. Raivasimme linjan 2 metriä leveäksi. Risut laitoimme sen verran sivuun että linjalle muodostui polku joka on siinä nykyisinkin. Osalla on myös nykyisin ajoura.

    Jostain maastokilpailuista voitin bussolin jolla tähystäen on melko helppo viedä linjoja maastoon. Poikkeama kannattaa tarkistaa joka vuosi käyttäen varmoja kohteita jotka on ainakin parin kilometrin päässä toisistaan. Taidan olla ”vanhan konstin miehiä” näillä tavoilla mutta kyllä niilläkin touhuun tulee.

    Puun takaa

    Kolmekymmentä vuotta sitten, ennen näitä nykylaitteita, piti naapurin kanssa avata täysin tukossa ollut n. 300 m rajalinja.
    Linja oli saanut kymmenet vuodet kasvaa täyteen isoja tukkikuusia.
    Ajettiin rajapyykin taakse traktori ja jätettiin se käyntiin pitkät valot päällä.
    Äänestä sai ensin karkeampaa suuntaa ja alaoksia karsimalla alkoi valotkin vähitellen näkyä kuusikon läpi.
    Tehtiin sitten rajalle ajoura ja kumpikin sai melkoisen kasan myyntipuuta.

    6 m3

    Nyt et tarvii muuta kuin kulin kantamaan kaiken tuon. Varmuuden vuoksi ota mukaan myos kivenhakkaaja. Teette sellaiset kivipyykit etteivat heti havia. Ja rajaviisarit 50 metrin valein. 🙂

    Hiluxmetsuri

    Juu, kivenhakkaaja tuosta mittausjoukosta vielä tosiaan puuttuukin. Jostain hotellin aulastahan noita kantajia varmaan saa lainaksi, niillä riittää asiantuntemus mitä erilaisimpien kantamusten käsitelyssä ja palkkaus hoituu provikalla.

    No tarvitaan tuonne vielä tietenkin muonituksesta vastaava, lääkintähenkilökunta sekä pari virkamiestä pönöttämään varmuuden vuoksi jos niille vaikka sattuisi jotain tähdellistä tekemistä kehkeytymään. 🙂

    Jostain syystä tulee mieleen Juicen biisi Napoleonin mopo ja sen sanoitus … 🙂

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 91)