Keskustelut Tekniikka Rajapyykkien ja palstarajojen paikallistaminen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 91)
  • Rajapyykkien ja palstarajojen paikallistaminen

    Useasti olen ollut tilanteessa, jossa olisi mukava tietää millä kohden palstaraja oikeasti menee metsässä. Kansalaisen karttapaikalta tuntuu saavan koordinaatteja ja saa niitä maamittauslaitokseltakin, mutta mites ootte siirtäneet nuo koordinaatit maastoon?

    Onko navigaattori hyvä ja jos niin minkämerkkisellä laitteella tuo homma onnistuu ?

    Yhdessä artikkelissa mainittiin Garmin Oregon, onko tuosta kokemuksia ?

  • Pähkäilijä

    Täällä tuli kaivettua kordinaatit Karttapaikalta ja sitten syötin ne pisteet kännykään maamerkeiksi. Yksi rajalinja oli hukassa ja yhdeltä pyykiltä sitten toiselle lähtiessä kun suunnisti kohti seuraavaa näyttää kännykän normaalikin suunnistusohjelma suuntaa ja matkaa määränpäähän. Tosin tuo tarkkuus heittää perus gps:llä jonkun verran (metrejä) mutta suunnassa kesti ihan hyvin kun naapurin kanssa rajanvetoa tehtiin.

    Toinen ihan ”perinteinen” keino on käyttää aurinkoa apuna. Kunhan yhden pyykin tietää eikä tarvitse suuntia kohti pohjoista onnistuu kesällä auringon näkyessä katsomaan tarkan suunnan sieltä (tai kuustakin).

    Auringon suunnan voi katsoa kotona valmiiksi

    http://ake.kapsi.fi/php/aurinko.php

    toki vuodenajasta riippuen heittoa tulee muutama aste mutta ihan näppärä tuokin, kelloon herätys muistutukseksi kun alkaa aurinko olla kohdallaan 🙂

    Hiluxmetsuri

    Lisää kokeilua. Laitoin tuon Karttaselain QT:n ja läksin kävelylle puutarhaan. E7:n GPS haahuili n. 8 metriä sivussa siitä, jossa olin. Hiukan aikaa olin paikallani, söin mustaherukoita, odottelin tarkempaa paikannusta, mutta ei se siitä parantanut. ( herukat on ihan kohta kypsiä)

    Jatkoin kävelyä mansikkamaalle ja söin siellä muutama vaimolta ja lapsilta huomaamatta jääneen marjan. GPS seurasi mukavasti, mutta armotta sivussa. Ei ollut tarpeeksi mansikoita ja olin paljain jaloin. Pakko oli lopettaa tämäkin eksperimentti.

    Lopputulos: karttaselain QT on hyvä, koska sillä pääsee 1:4000 kartalle, joka riittää osoittamaan pyykit pienellä näytöllä. Vielä kun olis DGPS niin tällähän voisi koettaa paikantaa. Mutta edelleenkään tohon ei voi syöttää koordinaatteja eli vajaaksi jää. Tarina jatkuu…

    6 m3 6 m3

    Söitkö mansikat salaa? 🙂

    Vähällä harhailulla oot selvinnyt. Vanhemmalla Nokialaisella heitto saattoi olla 150 m. Kävelin suoraa rajalinjaa ja laitoin seuraamaan reittiä, reitissä oli tuollaisia ”sivupistoja”.
    Tuon Samsungin tarkkuus yllätti, parannusta on ilmeisesti tullut.
    Eihän tuo oikeaa navia voita, mutta pärjännyt on. Yhden kapulan tekniikalla.

    Ihan hyvänä apuna rajalinjojen tarkistukseen on 100 metriä pitkä naru ja kolme henkilöä.
    Suunnat kartalla ja kompassilla, Maanmittari käytti vielä vuonna -96 tuota keinoa mökkipalstan lohkaisussa.
    Mies narun kumpaankin päähän, yksi poistaa haittaavan kasvuston.
    Noin erotettiin 100X250 metrin kokoinen mökkipalsta.
    Tuon narunhan voisi korvata nykyään laserilla? Parhaat ”karttakepit kantaa jopa 150 m.

    Hiluxmetsuri

    Juu, naru ei olisi huono vaihtoehto. Lasereitakin selvittelin ja näyttäisi siltä, että 5 mW laser on suuritehoisin, jota saa laillisesti käyttää vapaasti. Tällaisen säde yltää ehken 50+ metriä kuukkelitietojen perusteella. Isompitehoista ei kannata edes kokeilla, sillä saa silmät siekaleiksi hetkessä.

    Tämänkin laser-pohdinnan tulos on hiukka laihanlainen. Ei ole laserista pitkien linjojen aukaisuun. Eikä etenkään siihen jossa linja on 720 metrinen… 🙂

    Taitaa olla vaan parasta hankkia kunnollinen navigaattori DGPS:llä. Sillä pysyy linjalla, mutta pieni laser voisi toimia apuna raivauksessa kun käyttää apukeppejä. Mittaa nurkkapyykin, kävelee linjaa 50 m, raivaa siihen aukon, pystyttää kepin ja kävelee takaisin, suuntaa laserin tuohon pystytettyyn keppiin ja alkaa raivaamaan. Monimutkaista on tämäkin… :).

    Taitaa narun kanssa onnistua paremmin: pystyttää nurkkapyykin kohdalle kepin, laittelee narun siihen ja etenee GPSn osoittamaa linjaa narua uloskelaten. Sopivan matkan päässä keppi linjalle pystyyn ja naru siihen kiinni ja tämän jälkeen linjan raivaus niin, että tulee kunnon näköyhteys. Naru tarvitaan siksi, että saadaan suora linja; GPS kun voi viedä sivuun linjalta.

    6 m3 6 m3

    Muuten, yks juttu.
    Ensimmäisenä kannattaa selvittää ne rajapyykien paikat, ennenkuin avaa linjoja.
    Vanhojen tilojen osalta voi olla virheitä karttarajoissa ja pyykien paikoissa. Jopa kymmenien metrien heittoja.
    Ennen rajat on kirjattu kartoille käsin, koordinaattien perusteella.

    Vanhat puupaalu pyykit ovat voineet lahota ja kaatua.
    Palstojen nurkista pitäisi löytyä yleensäkin myös ”viisarit”.
    samaten pitkien linjojen keskellekin noita ”viisari” pyykkejä on laitettu.

    Maanmittauslaitokselta saat vanhat selosteet, joissa on yleensäkin mainittu sanallisesti pyykien laatu.
    Kivipyykeihin on yleensäkin kaiverrettu numerot, jotka mainitaan ”selosteessa”.

    Rajalijojakin on helpompi löytää kun tarkkailee alueen puustoa. Eri palstoilla on voitu tehdä hakkuita eri aikaan.
    Joskus auttaa linjan hahmottamisessa jopa puuhun kiipeäminen, ylempää näkee paremmin.

    Kun linjat sitten löytää, nykyiset muoviset aurausviitat on hyvä apu merkitä linjat.
    Puisista hitaasti kasvanut näre kestää pisimpään kuorittuna.
    Niitä maassa olevia keppejäkin kannattaa tarkkailla, niilläkin voi linjan paikallistaa.

    Hiluxmetsuri

    Juu.

    Tilasin rekisterinpitäjältä tuosta mittaustoimituksesta pöytäkirjan, kartan, pyykkien koordinaatit ja sitten menen vielä konttoriin selvittämään rajanaapureiden nimet.

    Hankin just äsken verkkokaupasta navigaattorin Waas/Egnos / Glonass-toiminnolla. Mukaan tulee kartta, jossa on tilarajat ja maastot. Ja autolaturi.

    Aurauskeppejä on sylyksellinen valmiina 🙂

    Eli sitten jossain välissä kun siellä lähempänä Kainuuta mittailen, niin raportoin tulokset. Tätä ennen saatan koekäyttää laitetta samoin kuin eilenkin mustaherukoiden ja mansikoiden syönnissä 🙂

    Kiitos kommenteista 🙂

    6 m3 6 m3

    Joo. Ota omat marjat mukaan kun Kainuuseen lahdet. Taalta ne vei halla ennen Juhannusta. 🙂 Ja varo ettet julkista marjapaikan koordinaatteja, muuten siella voi olla tunkua. 🙂

    Hiluxmetsuri

    Juup, kyllä siellä ainahin mustikoita oli. 🙂 siellä ajelin Kajjaanissa parikin kertaa, Vaalassakin tuli oltua.

    6 m3 6 m3

    Jaa etta tervaporvaritten nautintapiirissa. 🙁 Omat reviirit latvavesilla. Tanaan tais tulla eka lasti Thaimaalaisia.Toivottavasti eivat jaa suolivyostaan kiinni kutsujoihinsa. Ei niita poimijoita muuten riita.

    Hiluxmetsuri

    Jaa, oisinko sen 20 mustikkaa omalta tontilta poiminut. Ei tarvinnut thaimaalaista apua. Kuhan jonkunlaista pöksää puuhailin. Eiliset marjat oli myös omalta tontilta. Ei tarvinnut niihinkään ulukomuan apua. 🙂

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 91)