Keskustelut Metsänomistus Rajapyykin sijainti

  • Tämä aihe sisältää 44 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta sitten Jean S toimesta.
Esillä 4 vastausta, 41 - 44 (kaikkiaan 44)
  • Rajapyykin sijainti

    Tilusraja

    Pyytäisin kauemmin oman tilan kanssa työskenneiltä vastauksia muutamiin rajasta esiin nousseisiin kysymyksiin. Asiaa on varmasti käsitelty aiemminkin, mutta mielestäni myös tämä palsta saattaa osoittauta oikeaksi.

    Yksinkertaistettu esimerkki:

    Joskus vuosia sitten ehkä jopa ison jaon aikoihin pantiin maastoon kaksi rajapyykkiä (1 ja 2) merkkaamaan kahden eri tilan ”(P)ohjoinen ja (E)telän välisen rajan paikkaa. Myöhemmin pohjoinen tila jaettiin kahteen osaan uudella rajalla, joka leikkaa alkuperäisen rajan kohdassa 3 jakaen sen itäiseen (Pi) ja läntiseen (Pl) osaan. Maamittari laitatti leikkauspisteeseen pyykin 3. Asia vaikutta täysin selvältä.

    Pyykin 3 asennusksen luonteesta johtuen eroa teoreettisesti oikeaan linjaan löytyy aina, kun vain riittävän suureen tarkkuuteen mennään. Maamittareilla lienee aina ollut toleranssit siitä mikä on hyväksyttävä tarkkuus. Vertailumittausten puutteen takia virhettä ei ole aiemmin huomattu.Nyt mittausmenetelmien oleellisen paranemisen takia vanhoja virheitä alkaa löytyä.

    Mikäli maanmittari asensi pyykin 3 liikaa etelään seurauksena hänen virheestään on pohjoisten tilojej Pi ja Pl yhteisalan suureneminen entisestä. Vaikutta eteläisten tilan omistajista epåreilulta. Mikäli pyykki 3 sijoittui liikaa etelään, menetti tila E osan pinta-alastaa eli tilan E pinta-ala tilan P jakamisen takia. Ei vaikuta hyvältä tämäkään tapaus.

    Kysymyksiä:

    1) Ennen sanottiin pyykin olevan kuten se pantiin, eli maastossa olevan pyykin sijainti määrää tilan rajojen rajojen päätepisteiden sijainnit. Päteekö sama edelleen, vaikka selkeä virhe jonkin pyykin sijainnissa kyettäisiin osoittamaan.

    2) Voiko tilanomistaja ryhtyä joihinkin toimenpiteisiin vanhan virheen korjaamiseksi? Jos voi niin millaisiin?

    3) Onko maanmittaushallituksella tai muilla yhteiskunnan toimielimillä oikeus tahi velvollisuus pyrkiä korjaamaan nyt esiintulleita virheitä?

    4) Miten on tilanne, jos virheelllisesti asennettu pyykki katoaa? Mihin maanmiitarit asentavat uuden pyykin? Entistä virheellistä sijaintia tavoitellen vai pyrkien virheettömään suoritukseen nykyaikaisilla välineillä?

  • Kuitupuunkasvattaja

    Yhdellä ostopalstalla on rajat osin hukassa ja tuli epäilys metsätoimijoiden rajanauhoituksista. Tilasin MML:n vanhoja jakokarttoja ja kun niitä käytiin läpi, huomasi MML:n henkilö mahdollisia virheitä kiinteistökartta-aineistossa (siis digiaineistossa).

    Meni pari viikkoa ja tuli sähköpostiin uusi karttaote, jossa palstan muotoa oli korjailtu. Toisessa paikassa tuli menetystä muutama tuhat neliötä ja toisessa paikassa tuli vastaavasti lisää. Lopputulos oli sattumoisin kompromissi oman ja metsäammattilaisten näkemysten välillä. Pitää käydä tutkimassa maastossa, että löytyvätkö pyykit paremmin sieltä, mihin uusi kiinteistöraja-aineisto ne osoittaa.

    Kännykän GPS näkyy näyttävän tarkasti pyykit sinne, mistä niitä löytyy maastossakin. Mutta jos kartta-aineisto on digimuodssa väärin, ei pyykkejä tietenkään löydy.

    uudehko metsänomistaja

    Kiitoksia Jean S.lle. Vastaus herätti esiin kuitenkin uudelleen alkuperäisen kysymyksen.

    Mitä tarkoittaa lainvoimaisesti määrätty?

    Oletetaan että pyykin 3:n sijainti on ollut yleisesti hyväksytty ja sitä on pidetty myös rajan  P – E merkkinä pitkän ajan. Nyt mittausvälineiden oleellisesti parannuttua se todetaan selkeästi virheellisesti sijoitetuksi. Mistä tavallinen ihminen voi tietää, vaikuttaako pyykki 3 myös rajan P . E kulkuun? Entäs miten maanmittarit ratkaisevat kysymyksen?

     

    Nimetön

    En osaa vastata uudehkon metsänomistajan kysymyksiin mutta esim. Kunnan tai kaupungin mittausteknikko tai vastaava osaa yleensä aikapaljon näissä asioissa auttaa, jos ei maanmittaria halua vaivata.

    Kolme tuoretta tapausta että mun rajalle on poikki pyykin paikka määrätty.  Yks tapauksista tuli pienen tilusvaihdon yhteydessä ja  pyykin paikka tuli vanhan suoran rajalinjan rajaojan pohjalle.  Pyykkiä ei kummiskaan käytännön syistä ojan pohjalle asennettu vaan pellolle 2-3m ojan pohjasta, eli tehtiin siirtopyykki. Nyt kun minä tilusvaihtokauppakirjaa ja tilusvaihtokarttaa tutkein niin ei minä ainakaan mitenkään  näistä papereista erota että yks pyykeistä on siirtopyykki, ainut tieto mulla on siirtpyykistä muistikuva. Varmaan maanmittareitten papereista tieto löytyy.

    Jos haluaa että epävarmuus omista rajalinjoista  kasvaa niin iltalukemista löytyy kans alla olevasta linkistä

    https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/105637/montonen_benjami.pdf?sequence=1

    Jean S

    Määrätty:

    – joko lohkomistoimitus (tai isojakotoimitus tms.) jossa raja on alun perin muodostunut

    – sen jälkeinen toimitusasiakirja, jossa tähän kyseiseen rajan osaan on kohdistunut rajankäynti

    Lainvoimaisesti:

    – valitusaika on kulunut umpeen ja purkuaika on kulunut umpeen.

Esillä 4 vastausta, 41 - 44 (kaikkiaan 44)