Keskustelut Metsänomistus Rajapyykin sijainti

  • Tämä aihe sisältää 44 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta sitten Jean S toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 44)
  • Rajapyykin sijainti

    Tilusraja

    Pyytäisin kauemmin oman tilan kanssa työskenneiltä vastauksia muutamiin rajasta esiin nousseisiin kysymyksiin. Asiaa on varmasti käsitelty aiemminkin, mutta mielestäni myös tämä palsta saattaa osoittauta oikeaksi.

    Yksinkertaistettu esimerkki:

    Joskus vuosia sitten ehkä jopa ison jaon aikoihin pantiin maastoon kaksi rajapyykkiä (1 ja 2) merkkaamaan kahden eri tilan ”(P)ohjoinen ja (E)telän välisen rajan paikkaa. Myöhemmin pohjoinen tila jaettiin kahteen osaan uudella rajalla, joka leikkaa alkuperäisen rajan kohdassa 3 jakaen sen itäiseen (Pi) ja läntiseen (Pl) osaan. Maamittari laitatti leikkauspisteeseen pyykin 3. Asia vaikutta täysin selvältä.

    Pyykin 3 asennusksen luonteesta johtuen eroa teoreettisesti oikeaan linjaan löytyy aina, kun vain riittävän suureen tarkkuuteen mennään. Maamittareilla lienee aina ollut toleranssit siitä mikä on hyväksyttävä tarkkuus. Vertailumittausten puutteen takia virhettä ei ole aiemmin huomattu.Nyt mittausmenetelmien oleellisen paranemisen takia vanhoja virheitä alkaa löytyä.

    Mikäli maanmittari asensi pyykin 3 liikaa etelään seurauksena hänen virheestään on pohjoisten tilojej Pi ja Pl yhteisalan suureneminen entisestä. Vaikutta eteläisten tilan omistajista epåreilulta. Mikäli pyykki 3 sijoittui liikaa etelään, menetti tila E osan pinta-alastaa eli tilan E pinta-ala tilan P jakamisen takia. Ei vaikuta hyvältä tämäkään tapaus.

    Kysymyksiä:

    1) Ennen sanottiin pyykin olevan kuten se pantiin, eli maastossa olevan pyykin sijainti määrää tilan rajojen rajojen päätepisteiden sijainnit. Päteekö sama edelleen, vaikka selkeä virhe jonkin pyykin sijainnissa kyettäisiin osoittamaan.

    2) Voiko tilanomistaja ryhtyä joihinkin toimenpiteisiin vanhan virheen korjaamiseksi? Jos voi niin millaisiin?

    3) Onko maanmittaushallituksella tai muilla yhteiskunnan toimielimillä oikeus tahi velvollisuus pyrkiä korjaamaan nyt esiintulleita virheitä?

    4) Miten on tilanne, jos virheelllisesti asennettu pyykki katoaa? Mihin maanmiitarit asentavat uuden pyykin? Entistä virheellistä sijaintia tavoitellen vai pyrkien virheettömään suoritukseen nykyaikaisilla välineillä?

  • Jätkä

    Ei ne niin kasosia ole ainakaan Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen alueella. Mutta niitä on viisi, joista keskimmäinen on hieman korkeampi ja siihen on koputeltu yleensä jokin numero. Loput muodostavat ylensä neliön.

    Eikö Jänkhällä ole kiviä? Sitten ne on pitänyt sinne ajella vaikka koiravaljakolla, taikka on tehty puupyykit.

    Nimetön

    Vois olettaa että lähitulevaisuudessa ei rajalinjojen eteen paljo töitä tehdä kun autotkin jo Gpsin avulla suihkii pitkin katuja ilman kuljettajaa.

    Jätkä

    Gps – satelliitteja voidaan häiritä ja häiritäänkin, sekä omia, että kilpailijan signaaleja. Niiden perusteella ei päästä täysin luotettavaan tulokseen, eikä esim itseohjautuvien autojen tielläpysymiseen ole Gps-signaalilla tärkein rooli.

    Vielä on monia paikkoja, joissa Navigaattori esittelee lähes mitä sattuu, vaikka tiet ovat olleet vuosikausia sitten rakennettuja.

    ate

    Osuit kokolailla oikeaan Lasse. Samainen maanmittari kertoili, että tulevaisuudessa maastoon ei enää ehkä aseteta erillisiä rajapyykkejä. Otetaan vaan tarkat koordinaatit ja se on siinä. Sitä mukaa, kun tehdään maanmittaustoimituksia, niin kaikki kohdalle osuvat (ja löytyvät) rajapyykit käydään mittaamassa ja niiden tarkka sijainti saadaan selville.

    Jos metsänomistajat pitäisivät huolta rajapyykeistään ja rajalinjat olisivat ihan oikeasti tiedossa ja jollain tapaa merkittyinä säästyttäisiin aika monelta murheelta. Aika monelta tilanrajalta löytyy niitä varmuuden vuoksi jätettyjä suikaleita tai kummallisia kulmauksia, kun on koukattu naapurin puolelle.

    Yhtenä suurena haasteena näille digivehkeille pidän niiden tarkkuutta. Sankassa kuusikossa piti kotvan odotella ja hakea maanmittarinkin gps:n kanssa paikkaa, josta riittävän laadukas signaali sateliitteihin saatiin. Tavallisen tallaajan kännykkä ja sen tarkkuus….

     

    hemputtaja

    Kyllä jängällä kiviä on, jos ovat metsäkuskeilta ja oja-auroilta säästyneet. Niissä on numerotkin.

    Ja ei niistä rajapyykeistä vielä päästä ja miksi päästäisiin. Toimivat pääsääntöisesti oikein hyvin, vaikka eivät olekaan sähköverkossa ja digitaalisia.

    Eivät kyllä uusimmat juuri kiviä muistuta. Uudehkon tontin nurkissa oli tapin päässä punainen metallipömpeli (10x10x10 cm?), jossa reikä muovikepille. Tiedä sitten kauanko kestävät ja kuinka usein pitää ruostesuojata. Enkä tiedä käytetäänkö noita vain tonttien rajoilla.

    Jätkä

    Kyllä niitä lekalla upotettiin maahan, vaikka kyse oli metsätilojen pyykeistä.

    uudehko metsänomistaja

    Olisikohan huomisen pyykitys sitä, että maanmittari toimistossaan sisätyönä laskee saantokirjan perusteella kunkin pyykin koordinaatit ja sijoittaa ne ohjelmaansa?

    Maanomistaja saa puolestaan merkitä tai jättää merkitsemättä maastoon pyykkien sijainnit ihan mielensä mukaan ja mieleisellään tavalla. Samoin rajatietoja tarvitsevat voivat merkitä rajojen sijainteja sillä tarkkuudella jota haluavat, varsinkin jos GBS:n toimivuudesta on epäilyksiä. Virallisesti pyykit ovat vain maanmittauselimen ohjelmistossa. Sieltä sitten löytyy tieto rajan todellisestä sijainnista ja ”pyykkien” kordinaateista, eikä vain pyykkien osalta vaan myös rajan koko pituudelta.

    Visakallo Visakallo

    Todennäköisesti tuohon suuntaan ollaan menossa, mutta olemassa olevien pyykkien ja rajalinjojen visuaalinen merkitseminen on silti jatkossakin aivan järkevää.

    Visakallo Visakallo

    Näkyvät nyt merkitsevän noita uusia sähkö-maakaapelin paikkoja teräksisillä kepeillä. Niiden päässä on paksumpi osa. Onko se vain heijastin, vai onko sillä jokin muukin tehtävä? Vähän roisia touhua tuntui Eltelin aliurakoitsijoiden homma olevan. Siinä katkesi useamman kerran jo maassa olevat kaapelit, sala-ojat ja viemärit. Samalla pimenivät tietysti katuvalot ja hävisi niiden hämäräkytkin. Meni siinä mutkalle yksi tienviittakin. Vettä tulvii nyt koko tien leveydeltä rikotusta 100 mm salaijaputkesta. Kaivamisen jäljeltä kateissa olevien rajapyykkien määrää ei vielä tiedetä. Eli odotettavissa on jonkinverran jälkiselvittelyjä näiden hessujen jäljiltä. Kaapelointihankkeen ennakkosuunnitelu oli ilmeisesti tehty pelkästään etätyönä.

    Jean S

    Kiinteistönmuodostamislain mukaan raja käydään rajankäynnissä siihen paikkaansa, johon se on viimeksi lainvoimaisesti määrätty tms.

    Tarkoittaa käytännössä sitä, että rajapyykkien 1 ja 2 välistä rajaa tutkittaessa ratkaisevia ovat pyykit 1 ja 2 ja niitten välinen suora linja ja sillä välillä mahdollisesti olevat tilan P ja E rajaa näyttävät viittakivet.

    Rajan paikkaa tutkittaessa ja mahdollisten kadonneitten tai siirtyneiksi epäiltyjen pyykkien paikan määrittämisessä käytetään mm. sidemittoja, pinta-aloja ym., myös nautinta voidaan ottaa huomioon, jos pystytään osoittamaan, että se on käytännössä yhtä vanha kuin edellinen rajankäynti.

    Suositeltavaa luettavaa:

    http://www.maankaytto.fi/arkisto/mk214/mk214_1739_sirkjarvi_laari.pdf
    <h1></h1>

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 44)