Keskustelut Metsänomistus Rajapyykin sijainti

  • Tämä aihe sisältää 44 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta sitten Jean S toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 44)
  • Rajapyykin sijainti

    Tilusraja

    Pyytäisin kauemmin oman tilan kanssa työskenneiltä vastauksia muutamiin rajasta esiin nousseisiin kysymyksiin. Asiaa on varmasti käsitelty aiemminkin, mutta mielestäni myös tämä palsta saattaa osoittauta oikeaksi.

    Yksinkertaistettu esimerkki:

    Joskus vuosia sitten ehkä jopa ison jaon aikoihin pantiin maastoon kaksi rajapyykkiä (1 ja 2) merkkaamaan kahden eri tilan ”(P)ohjoinen ja (E)telän välisen rajan paikkaa. Myöhemmin pohjoinen tila jaettiin kahteen osaan uudella rajalla, joka leikkaa alkuperäisen rajan kohdassa 3 jakaen sen itäiseen (Pi) ja läntiseen (Pl) osaan. Maamittari laitatti leikkauspisteeseen pyykin 3. Asia vaikutta täysin selvältä.

    Pyykin 3 asennusksen luonteesta johtuen eroa teoreettisesti oikeaan linjaan löytyy aina, kun vain riittävän suureen tarkkuuteen mennään. Maamittareilla lienee aina ollut toleranssit siitä mikä on hyväksyttävä tarkkuus. Vertailumittausten puutteen takia virhettä ei ole aiemmin huomattu.Nyt mittausmenetelmien oleellisen paranemisen takia vanhoja virheitä alkaa löytyä.

    Mikäli maanmittari asensi pyykin 3 liikaa etelään seurauksena hänen virheestään on pohjoisten tilojej Pi ja Pl yhteisalan suureneminen entisestä. Vaikutta eteläisten tilan omistajista epåreilulta. Mikäli pyykki 3 sijoittui liikaa etelään, menetti tila E osan pinta-alastaa eli tilan E pinta-ala tilan P jakamisen takia. Ei vaikuta hyvältä tämäkään tapaus.

    Kysymyksiä:

    1) Ennen sanottiin pyykin olevan kuten se pantiin, eli maastossa olevan pyykin sijainti määrää tilan rajojen rajojen päätepisteiden sijainnit. Päteekö sama edelleen, vaikka selkeä virhe jonkin pyykin sijainnissa kyettäisiin osoittamaan.

    2) Voiko tilanomistaja ryhtyä joihinkin toimenpiteisiin vanhan virheen korjaamiseksi? Jos voi niin millaisiin?

    3) Onko maanmittaushallituksella tai muilla yhteiskunnan toimielimillä oikeus tahi velvollisuus pyrkiä korjaamaan nyt esiintulleita virheitä?

    4) Miten on tilanne, jos virheelllisesti asennettu pyykki katoaa? Mihin maanmiitarit asentavat uuden pyykin? Entistä virheellistä sijaintia tavoitellen vai pyrkien virheettömään suoritukseen nykyaikaisilla välineillä?

  • Rane2

    Ranelle on tullut semmoinen käsitys että jos pyykki on laitettu vähän väärään paikkaan niin se on sitten siinä.Koordinaatitkin on sen mukaan.En suosittele ko.pyykin kadottamista vaikka kiusaus olisi suuri..

    Metsuri motokuski

    Maamittauslaitos antaa kyllä ohjeita jos kysyy. Ilmeisesti uuden rajankäynnin voi tilata jos muut tilanomistajat sen hyväksyvät. Tai onko se edes muista kiinni kunhan työn tilaa ja maksaa viulut. Jos sitten pyykkiä halutaan siirtää niin kaiketi siihenkin muiden suostumus pitää olla. Meillä on kanssa yksi pyykki kadonnut kun se oli jäänyt tien alle kun tien mutkaa aikoinaan oli muutettu. Silloin se korjattiin siten että pyykin paikka on edelleen tienalla mutta laitettiin uusi siirtopyykki jonka koordinaattitietoihin laitettiin todellisen pyykin paikka. Onko virhe teoriassa sellainen että sillä olisi jotain merkitystä ?

    Joskus meillekkin sattuu sellaisia tapauksia että kartaan merkitty maastoraja ei ole siinä kohtaan missä koneen gps paikan määrittää. Kyseessä on yleensä vanhat rajat joita ei ole merkitty gps paikannuksen avulla. Uskoisin että nykyinen pyykinpaikka voidaan merkitä ihan senttien tarkuudella.

    Jätkä

    ”Pyykki on pantu ja se pysyy”

    Niinhän se on ollut, mutta meidän lapsuusajan naapurin tilanrajaa siirrettiin / korjattiin kolmisen kertaa, ennenkuin asianomistajat olivat tyytyväisiä.

    Kyllä nykyvehkeillä päästään hyvinkin sentin tarkkuuteen, mutta onko nin suuri tarkkuus maatilojen ja metsäpalstojen mittaamisessa maailman tärkein asia.

    Mutta täytyy myöntää, että kyllä ovat Geodeetit tehneet halvatun tarkkaa työtä jopa sata vuotta sitten – niillä välineillä.

    ate

    Rajalinja 1-2 säilyy entisellä paikallaan, vaikka pyykki 3 olisi asetettu sivuun tuosta rajalinjasta. Pyykin 3 ja sen parina olevan esim. nro 4 välinen rajalinja loppuu siis rajalinjalle 1-2 olipa pyykki 3 kummalla puolella tahansa.

    Varsinkin vanhoilla pitkillä rajalinjoilla on ns. välipyykkejä ja viisarikiviä osoittamassa rajankulkua. Näiden pisteiden kautta raja kulkee ja rajassa saattaa siten mittausvirheistä johtuen olla loivia mutkiakin verrattuna ”kulmapyykkien” väliseen suoraan linjaan.

    Näin asiaa kerran minulle selvitti maanmittauslaitoksen virkamies, kun rajan aukaisusta oli puhetta.

     

    uudehko metsänomistaja

    Yhdyn Jätkän huomioon:”Mutta täytyy myöntää, että kyllä ovat Geodeetit tehneet halvatun tarkkaa työtä jopa sata vuotta sitten – niillä välineillä.”

    Uskoakseni suurimmat virheet sattuivat 1950-luvulla, kun rajalinjojen avoinna pitämisen vaatimus laimentui liki suositukseksi.

     

     

     

    Nimetön

    Vahva epäily että asia on juuri näin kuin nimimerkki ate kirjoittaa. Meilläpäin kun on nämät pitkät sarkajaot niin ongelmat välipyykeistä tuttuja.

    Nimetön

    Jaa ate kirjoittikin  että kulmapyykein välillä saattaa olla mutkiakin välipyykeistä jotuen.  Mun mielestä raja pitää olla suora kulmapyykistä kulmapyykkiin eikä mutkitella välipyykkein mukaan ja ainakin siirtopyykit pitää tunnistaa.

    Visakallo Visakallo

    Muutama vuosi sitten oli meilläpäin aloittajan esimerkkiä muisttutava tapaus, joka eteni korkeimpaan oikeuteen asti. Lopputulos oli, että myöhemmin asetettu pyykki todettiin väärään paikkaan asetetuksi, ja sen paikkaa muutettiin. Eli siinä mielessä sanonta ”Pyykki on pantu ja pysyy” ei pitänyt paikkaansa. Prosessi oli erittäin raskas, vieden useita vuosia ja tietysti paljon rahaakin. Jos rajavirheellä ei ole suurempaa vaikutusta, toimenpiteeseen ei  yleensä kannata ryhtyä. Eri asia tietysti on, jos kaikki osapuolet yksissätuumin haluavat pyykkiä siirrettävän ja jakavat kustannukset keskenään.

    Timppa

    Meillä päin eräs kummallinen perhe osti tilan, joka oli edellisen konkurssiin ajautuneen omistajan aikaa lähes täysin parturoitu.  Vaati ja sai tietysti rajankäynnin, mistä naapurit eivät yhtään pitäneet, koska joutuivat maksamaan puolet kuluista.  Hassuin oli Päijänteen rannassa olevan rajapyyin vaiheet.  Jäät olivat hävittäneet alkuperäisen.  Porukka pähkäili sitä mihin uusi pitäisi asettaa.  Ei tämä uusi omistajakaan osannut sanoa.  Tietysti maanmittari sitten määräsi pyykin paikkaan, jossa luuli entisen olleen.  Tietysti kaveri valittii ja tällä kertaa valitus hylättiin.  Siis pyykki pysyi maanmittarin antamilla sijoilla.

    Muutenkin outo tyyppi.  Joku kuusikko piti ensiharventaa.  Oli lukenut jotain metsänkasvatuksesta.  Vaati, että hakkuun jälkeen puiden pitäisi olla tasavälein.  Muistaakseni 3,5 m toisistaan.  Sellaisella vaatimuksella ei löytynyt ostajja ja taitaa se kuusikko olla vieläkin harventamatta.   Eivät ole vuokranneet maitaan hirvenmetsästykseen.  Aika usein kuitenkin Päijänteeltä puhaltava tuuli tuo hirven hajun meidän puolella liikkuvan koiran nenään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miksi pyykkejä edes pitäisi siirtää, kun nykyisin tietokantaan voidaan merkitä pyykin tarkka sijainti ja sen etäisyys rajasta. Samalla lailla kuin jos rannasta ei löydy sopivaa pyykin paikkaa niin laitetaan se ylemmäksi ja merkitään tietoihin etäisyys rannasta (keskivedenkorkeuden mukaan?). Oikean rajalinjan voi sitten halutessaan merkitä raivaamalla ja aurausviitoilla. Nykyisin onneksi laiskankin isännän rajat löytyvät paikannuslaitteilla; ennen vanhaan niitä etsittiin metsätoimihenkilöiden kanssa lähes jokaista leimikkoa tehtäessä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 44)