Keskustelut Puukauppa Rajan merkintä ja hakkuu rajalla

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 69)
  • Rajan merkintä ja hakkuu rajalla

    Merkitty: 

    Tein elämäni ensimmäiset (ja luultavasti viimeiset) puukaupat avohakattavasta kuusikosta. Rajoja ei ole pidetty auki eikä merkitty sen kummemmin. Naapuri hakkautti kesällä oman puolensa aukoksi ja kun puhuin heidän motokuskinsa kanssa, sanoi vain, että heidän hakkuuesimies merkkasi rajan tuohon.

    Mikäs on käytäntönä rajalla olevien puiden hakkuista? Naapuri on vienyt omansa, onko nyt loput meidän, jos moton mielestä raja menee tuossa? Vai onko tapana jättää joku ”suojavyöhyke” rajalle puita pystyyn, ettei vahingossakaan mene naapurin puolelle? En kyllä ole tuollaista puukaistaa koskaan nähnyt.

     

    Onko ok, jos nyt ennen omaa hakkuutani käyn merkkaamassa rajan esim. aurauskepeillä myöhempää istutustakin varten?

  • Metsuri motokuski

    Olen joskus nauhoittanut hyvinkin mutkikasta rajalinjan kun se oli merkitty ojaan. Myöhemmin oja oli siirtynyt toiseen paikkaan kun naapurin tilan isäntä oli ruopannut ja oikaissut ojan omalle puolelle. Raja oli kuitenkin vielä siinä vanhassa kuivuneessa ojassa.

    pihkatappi pihkatappi

    Mehtäukko sen jo totesi, kun kerta pyykit on olemassa, keppilinja on järkevin tapa, gps heittää takulla, tee kerralla kunnolla. Ei tarvitse kuin alikasvos näreitä veistää kepeiksi ja riittää kun näkee kepiltä kaksi edellistä keppiä, lopuksi nauhat keppeihin. Noita linjoja on motolle tullut merkittyä, kun ei täällä jokapaikassa gps aina toimi, tosin keppejä en ole käyttänyt kuin omilla rajoilla. Pelkät nauhatkin saa suoraan linjaan, nauhan pitää roikkua vapaasti tai solmun olla just kohdallaan, tarkkuutta vaatii ja taas pitää nähdä ainakin kaksi nauhaa just linjassa kerralla. Pyykiltä pyykille kun on linja, joka heittää alle metrin, niin siinä on riittävä tarkkuus, rajapuun kohdalla huomioi tuon pienen heiton. Tarkkuutta tuo vaatii, että linja on suora ja edestakaisin kävelyä muutaman kerran, korjaushan pitää aloittaa pyykiltä uudestaan. Lopulta linja on kohdillaan ja seuraavan kerran, jos tarvis, homma on tuttua. Ongelma näissä on, jos järeää puuta sattuu keppilinjaan, siihen tulee helposti poikkeama. Kannattaa puustoisella rajalla neuvotella ensin naapurin kanssa, ainakin vesuri on tarpeen.

    ate

    Kuten aiemmin on jo moneen kertaan todettu, niin ”gepsi” on loistava apuri rajojen merkinnässä, jos kartta-aineisto vain on ajantasalla (ja laitteet riittävän tarkkoja). Suosittelen käymään Maanmittauslaitoksen ”karttapaikka” palvelussa ja siellä menemään vaikkapa oman tilan kohdalle ja klikkaamaan päälle kiinteistörajat. Tarpeeksi lähelle zoomaamalla tulevat näkyviin myös rajapyykit ja pyykkiä klikkaamalla tulee näkymiin pyykin tiedot ja arvio sijainnin tarkkuudesta. Jos jonkinlainen maanmittaustoimitus on vastattain ollut, niin tarkkuudeksi ilmoitetaan 0,2 m , mutta muussa tapauksessa se voi olla jopa +/-4 metriä.  Jos aineiston tarkkuus on tätä luokkaa, niin siinä ei paraskaan gepsi ole se ”hopealuoti”, vaan pyykit on konkreettisesti etsittävä ja aloitettava siitä.

    Aikanaan ostin metsätilan, jonka yhdellä sivulla oli osan matkaa tehty avohakkuu rajaan saakka. Rajan piti siis olla selvä tuolta osin. Mutta kun lohkomistoimituksessa käytiin tuo rajaosuus maastossa läpi, niin selvisikin että aukon laitaan oli jätetty koko matkalta ”turvamarginaalia” muutama metri. No tässähän ei sinällään mitään vahinkoa vielä tullut, mutta pitkässä juoksussa raja olisi siirtynyt oikeasta paikasta kuvitteelliseen.

    Toinen tapaus oli sitten ikävämpi. Avustin iäkkäämpää metsänomistajaa, jonka tilalla sattui seuraavanlainen tapaus: Naapuri teki avohakkuun vankkaan männikköön. Metsäyhtiön edustaja nauhoitti rajan gps:n avustuksella ja hakkuut tehtiin ja uusi taimikko perustettiin. Muuten kaikki meni ok, mutta joko aineiston tai laitteen epätarkkuuden vuoksi leimikon raja siirtyi parinsadan metrin matkalta yli 5 metriä tämän iäkkäämmän metsänomistajan puolelle. Maastokäynnillä sitten laskettiin kantoja ja väännettiin korvauksista, mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Oikea raja linja merkittiin tämän jälkeen vähintäänkin riittävän selvästi tulevaisuutta varten.

    Eli metsäkäynneillä kannattaa poiketa myös pyykeillä ja pitää merkit näkyvissä ja rajalinjat näkyvissä. Vanhaa sanontaa mukaillen gps on hyvä renki, mutta huono isäntä.

     

    Nuakka

    Nostokoukku, juuri noin. Pyykki menee gepsin edelle. Paitsi raja voi olla mutkitteleva, kaarevakin ilman pyykkejä. Itselläni melkein kilometri rajaa naapuritilan kanssa luonnonpurossa. Onkin ehkä selvin kaikista rajoista.

    arto arto

    Meillä leafpoin ohjelma puhelimessa jossa työmaat kulkee näkee rajat aika hyvin. Näkee samalla paljonko gerpsi heittää. Näyttä metreissä senkin.

    kimmo.lammintausta

    Kokeilin vielä MML:n Kansalaisen karttapaikkaa mutta sijaintitieto päivittyi niin hitaasti, ettei siitä tullut mitään. Google maps näytti reaaliaikaisesti liikkeet mutta kun siitä en löytänyt kiinteistörajoja, tiesin vain käveleväni hakkuuaukon reunaa.

    Pitää jatkaa harjoittelua.

    ihmettelijä

    Ilmakuvan päälle kun valitsee kiinteistökartan, esim karttaselain kännykässä on hyvä ilmainen apsi niin näyttää missä on. Aukealla ihan  hyvä mutta tiheässä metsässä ja kaukana korvessa ei niin hyvä.

    140ärrä

    Ilmakuvassa jos näkyy jotain erottuvia kohteita rajalinjan liepeillä, eli muista isompia puita, siirtolohkareita tms, saa niistäkin jonkinlaista likimääräistä osviittaa rajalinjan sijainnista maastossa ainakin sillä kohdalla. Itse tehnyt niin, että jos pyykkien väli ei ole kovin pitkä, on väliin laittanut joko keppejä tai tiheämmässä metsässä merkkausnauhaa, ja näitä justeerannut suoraan linjaan. Kassara kannattaa olla mukana jo tässä vaiheessa. Linjan löydyttyä sitten oksat ja pikkupuut pois.

    Ainakin naapurin hakkuussa muutama vuosi sitten napsaistiin paikoin jokunen puu selvästi minun puolelta, vaikka kuinka ollaan GPS-ajassa. Kuitupuita ja osa niistäkin lahoja, niin enpä jaksanut alkaa narisemaan.

    kimmo.lammintausta

    Katselin eri satelliittikuvia tarjoavia karttapalveluita mutta eivätpä ole päivittyneet naapurin kesäisten hakkuiden jälkeen.

    Raivaaja

    maanmittauslaitoksen karttapaikan kiinteistörajat joskus on isostikin väärin merkitty. Verrattuna maastossa löytyneisiin rajapyykeihin.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 69)