Keskustelut Puukauppa Rajan merkintä ja hakkuu rajalla

  • Tämä aihe sisältää 57 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten ihmettelijä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 57)
  • Rajan merkintä ja hakkuu rajalla

    Merkitty: 

    Tein elämäni ensimmäiset (ja luultavasti viimeiset) puukaupat avohakattavasta kuusikosta. Rajoja ei ole pidetty auki eikä merkitty sen kummemmin. Naapuri hakkautti kesällä oman puolensa aukoksi ja kun puhuin heidän motokuskinsa kanssa, sanoi vain, että heidän hakkuuesimies merkkasi rajan tuohon.

    Mikäs on käytäntönä rajalla olevien puiden hakkuista? Naapuri on vienyt omansa, onko nyt loput meidän, jos moton mielestä raja menee tuossa? Vai onko tapana jättää joku ”suojavyöhyke” rajalle puita pystyyn, ettei vahingossakaan mene naapurin puolelle? En kyllä ole tuollaista puukaistaa koskaan nähnyt.

     

    Onko ok, jos nyt ennen omaa hakkuutani käyn merkkaamassa rajan esim. aurauskepeillä myöhempää istutustakin varten?

  • A.Jalkanen

    Jos vertaa tunnettujen pyykkien sijainteja satelliittikuvissa näkyvään aukkoon niin osuuko aukon reuna suunnilleen oletetulle rajalinjalle?

    Kun menee MML sivuille ja kirjautuu näkee omat tilat. Jos rajapyykit ovat saaneet koordinaatit, nekin näkee palvelussa. Google mapsissa näkee myös koordinaatit kun klikkaa jotain pistettä tai paikkatietoikkunassa? Piirtää rajapyykkien välille suoran ja vertaa satelliittikuvan aukon rajaan. Ei kenties ihan aukoton rajan haku mutta voi kokeilla miltä avohakkuun rajan sijainti näyttää.

    Sulli

    GPS  on maanmittauksessa alettu käyttämään laajemmassa mitassa 2000 luvun alkupuolella. Sinänsä sillä ei ole väliä, oikeilla mittalaitteilla on saavutettu sama ellei parempi tarkkuus jo vuosikymmeniä sitten.

    isaskar keturi

    Sellainen havainto toki on, että leimikonsuunnittelija tuppaa merkkaamaan rajan hiukan leimikonmyyjän hyväksi jos on vähänkään epävarma. Siksipä hyvä käydä nauhoitukset tarkastamassa, jos näkee rajalla leimikon. Jos saa vielä maanomistajan kiinni, niin yhdessä tuumin laittaa nauhoitus kohdalleen.

    Metsuri motokuski

    Minulla ei ole vastaavaa havaintoa.  Olen nauhoittanut satoja leimikoita ja kyllä olen pyrkinyt mahdollisimman tarkkaan tulokseen.  Jos on ihan pakko tehdä ratkaisu niin sitten muutama puu jätetään myyjän puolelle. Siis juuri päinvastoin kuin isaskar.

    mehtäukko

    ”Naapuri hakkautti oman puolensa aukoksi…” Linjahan näkyy viivasuorana.”

    ”..Linja näkyy mutta onko se rajalinja, kas siinäpä pulma…”  Kun kepität naapurin puolelle 10 metriä kertomallesi aukolle linjan suoraan pyykistä pyykkiin, kyllä tästä linjasta takaisin 10m päässä on rajalinja…

    A.Jalkanen

    Mehtäukon metodi on kyllä pomminvarma. Aukolla on melko helppo kepittää vaikka olisi se mäki.

    kimmo.lammintausta

    Ei näy naapurinkaan puolella pyykistä pyykkiin, ei ole hakattu koko matkaa oletettua rajalinjaa. Helppoa olisikin selvittää raja, jos pyykit näkyisivät kumpikin samaan aikaan.

    Olen pari vuotta sitten yrittänyt nauhoittaa rajaa mutta oma kännykän gps ei ollut kuusikossa kovin tarkan tuntuinen ja maasto on toisessa päässä niin vaikeakulkuista, että siellä liikkuminen ei oikein mahdollistanut suoran linjan katsomista.

    Mutta eiköhän se rajakin selviä. Viimeistään niin, että oman hakkuun jälkeen virittelen tuonne vaikeakulkuiseen päähän jonkun valomaston.

     

    edit. Eikä ole siis nyt omakaan hakkuu ulottumassa tuonne vaikeakulkuiseen päähän. Sinne ei motolla tai ajokoneella pääse enkä halua missään nimessä koskea siihen, se on ihan oma mielipaikka laavuineen yms.

    Nuakka

    Mml:n sivuilta: ”Suomessa on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista noin 3 miljoonaa joilla ei ole tarkkaa sijaintia.” Tilanne korjautuu koko ajan kun uusia lohkomisia/rajankäyntejä tehdään. Kun rajapyykit löytyvät, ja suora linja saadaan tehtyä vaikka sinne naapurin aukkoon vaikkapa 10 m päähän, saa tarkan linjan merkittyä mittanauhan ja kulmaprisman avulla. Ellei halua maksaa rajankäynnistä… Omilta rajoilta löytyy paljon rajaojaa joka kaivettu rajaa pitkin, ja suolta löytyy myös pätkiä joissa kaksi ojaa vierekkäin ja raja pyykkeineen ojien välissä. Eivät ilmeisesti ole osanneet jakaa ojan kustannuksia niin tehneet molemmat oman.

    Nostokoukku

    Ovatko nuo 3 miljoonaa rajapyykkiä, joilla ei ole tarkkaa sijaintia, vielä betonivalimon tai putkipyykkipajan varastossa? Jos pyykki on maastossa maanmittarin aikoinaan paikalleen asettamana, sillähän on silloin erittäin tarkka sijainti. Samoin kuin paperille piirretyn kellon viisarit näyttävät kaksi kertaa vuorokaudessa tähtitieteellisen tarkan ajan. Tarkoittanee, että noita 3 miljoonaa pyykkiä ei ole vielä saatu gepsin avulla digitaaliseen tiedostoon. Olen oppinut, että raja on suora jana maastoon asetetulta pyykiltä seuraavalle pyykille. Raja ei ole välttämättä siinä mihinkä kohtaa gepsi moton, koiran, puhelimen tai pienen käsilaitteen gepsi, sen näyttää sijoittuvan. Lähes kaksikymmentä vuotta näitä rajoja työni ohessa etsin ja nauhoitin. Opin kyllä tuntemaan laitteiden rajallisuuden. Ainoa mikä piti varmasti rajan suhteen paikkaansa oli maanmittarin maastoon laittama pyykki. Raja lähti siitä ja kulki suoraan seuraavalle pyykille. Joskus tuon janan löytäminen vain tuotti peitteisessä metsässä kohtuuttomasti työtä.  On paikkoja, joissa laadukaskin gepsi näyttää mitä sattuu. Se voi näyttää kahden pyykin välisen rajan edestakaisin pomppivana sahanterän kaltaisena viivana. Esimerkin sain tästä, kun kävin moikkaamassa tutuille maille tullutta tuttua lannoitushelikopterin lentäjää. Hän kysyi, että missä ihmeen montussa nyt ollaan, kun kopterin gepsi näyttää mitä sattuu. Lensi lannoitusraitoja gepsi mukaan. Hänellä lienee ollut varsin laadukas laite. Vaivattomimmin raja löytyy nykyjään, jos toisena osapuolena on valtio. Valtion metsissä rajalla on nyt aina juuri hakattu aukko tai polvenkorkuinen taimikko.

    Jalmari Kolu

    Rajanaapureita on kovin erilaisia.  Kysyin joskus 10v sitten jotta tulisi kaveriksi etsimään pyykkiä. Vastaus: ”kyllä ne vanhat miehet tiesi missä ne rajat kulkee..” Kysyin uudestaan, matkaa kohteelle olisi ollut 100m. Vastaus: ”En lähde.” No moton karttaplotterin mukaan hakattu jo kaksi kertaa eikä valituksia. Väitän että muutama puu on naapurin puolelta lähtenyt, mutta jos asenne on noin reipas omaa kiinteistöä kohtaan niin anti olla sitten. Itselläni pisimmät suorat rajalinjat liki 700m. Pyykit löytyy kyllä, mutta raja on kolmella eri linjalla hoitamaton ja jokainen yhtä pitkä. Luotetaan siihen että GPS-systeemit koneissa löytää edes oikealle palstalle. Itä-Suomessa häiriöt ovat arkipäivää, olipa sitten kenen laite vaan. Tuollaisten pitkien linjojen puhtaana pitäminen mäkisessä maastossa on iso homma, varsinkin jos vastapuolta ei asia kiinnosta. Enkä näe tarvetta MML:n tarkistuspalveluihin.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 57)