Keskustelut Puukauppa Rajan merkintä ja hakkuu rajalla

  • Tämä aihe sisältää 57 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten ihmettelijä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 57)
  • Rajan merkintä ja hakkuu rajalla

    Merkitty: 

    Tein elämäni ensimmäiset (ja luultavasti viimeiset) puukaupat avohakattavasta kuusikosta. Rajoja ei ole pidetty auki eikä merkitty sen kummemmin. Naapuri hakkautti kesällä oman puolensa aukoksi ja kun puhuin heidän motokuskinsa kanssa, sanoi vain, että heidän hakkuuesimies merkkasi rajan tuohon.

    Mikäs on käytäntönä rajalla olevien puiden hakkuista? Naapuri on vienyt omansa, onko nyt loput meidän, jos moton mielestä raja menee tuossa? Vai onko tapana jättää joku ”suojavyöhyke” rajalle puita pystyyn, ettei vahingossakaan mene naapurin puolelle? En kyllä ole tuollaista puukaistaa koskaan nähnyt.

     

    Onko ok, jos nyt ennen omaa hakkuutani käyn merkkaamassa rajan esim. aurauskepeillä myöhempää istutustakin varten?

  • isaskar keturi

    Rajanaapurin selvittäminen on helppoa ja ilmaista. MML:n paikkatietoikkunasta kiinteistötunnus ja sitten soittamaan. MML:stä saa soittamalla pyytää ilmaiseksi puhelimitse (p.029 530 1110) enintään kymmenen kiinteistön omistajatiedot yhden vuoden aikana.

    mehtäukko

    Kuten päättelin, onhan rajalinjat pitänyt viedä digikartoille ja kartan oltava moton näytöllä, ennenkuin ”senttien tatkkuus” on puiden otossa rajalla mahdollista. Pyykki olkoon vaikka kuusen latvassa, sitä ei nyt tässä haeta.

    Metsuri motokuski

    No joo.  Siinä mielessä mehtäukko on oikeassa että jos rajalinja on kiistaton mutta ei aukaistu niin kuinka toimitaan puiden kanssa. Siinä kyllä riittää moton kouran gps paikannus jos sellainen sattuu olemaan. Monella valmistajalla ei sitä kouran gps paikannusta ole eikä vanhemmissa motoissa missään. Minä lähestyin asiaa vähän toiselta kannalta että rajalinja olisi epäselvä peitteisyyden vuoksi. Olet mehtäukko oikeassa . Ilmeisesti rajalinja kartalla on oikeassa paikassa.

    Ola_Pallonivel

    Sehän kannattaisi moton käydä ensin rajalinjan päissä katsomassa, täsmääkö kivi metsässä pistettä kartalla? Jos täsmää ja raja luotisuora, niin sitten vaan rajaa auki gepsin mukaan.

    A.Jalkanen

    Voihan maastossa oleva pyykkikin olla väärässä paikassa, joskin tällainen lienee nykyään jo harvinaista. Jos herää epäilys isosta heitosta, silloin ei auta muu kuin tilata virallinen mittaus eli maanmittausinsinööri paikalle. Halvemmaksi tulee jos katsoo naapurin kanssa rajan hyvän GPS- laitteen kanssa, jos vain sovussa pystyy. Toisille se on hyvin jämpti asia, toisille ei ole nökön nuukaa muutaman puun hakkuu, kummalle lankeaa.

    Metsuri motokuski

    On joo. Meillä on ilmeisesti suolla olevat pyykit suolla kulkevan sähkölinjan pylväiden tuki kivinä. Viimeksi kun perkasin pelto-ojaa niin pyykin aluspuut löytyi mutta ei kiviä mistään. Maamittari totesi lohkomisen yhteydessä että tuolla pylvän juurella ne varmaan ovat.

    kimmo.lammintausta

    En ota kantaa, kuka on oikeassa tai väärässä mutta hyvää infoa tässä on itselleni tullut.

    Siinä mielessä pyykkien mukainen rajalinja on hukassa, että jos seison yhdellä pyykillä tiedän vain, että seuraava pyykki on jossain tuolla mäen takana. Jos sinne mäen taakse veisin 30 metriä pitkän salon pystyyn tai pyytäisin toista kiipeämään puun latvaan ja heiluttamaan värikästä viiriä, voisin saada linjan selville.

    En tiedä, onko karttaan merkitty raja oikeasti tällä linjalla. Enkä usko, että metsäyhtiön miehet ovat käyneet tuolla mäen takana olevalla pyykillä ottamassa sijaintia gepsiinsä, maasto on sen verran jyrkkää kalliota ja louhikkoa.

    Ilmakuvasta ei pyykkejä näe, ovat metsän keskellä.

    Jos olisi tarkka gps niin voisin käydä ottamassa pyykeistä sijainnin ja sitten kulkea gepsin mukaan rajan läpi. Kännykän gps kyllä heittää sen verran tuolla kuusikossa, ettei sillä tee oikein mitään.

    Pitää ottaa naapurin yhteystiedot selville ja yhteyttä häneen.

     

    Mutta siis puita ei kannata jättää kapeaa suikaletta rajalinjalle, tuuli vie ne kuitenkin. Joko niin, että ostamme ne naapurilta tai naapuri maksaa meille, jos on kaatanut meidän puolelta.

     

    isaskar keturi

    Pyykki on oikeassa paikassa, mikäli sitä ei ole siirretty. Lähtökohtaisesti kulmapiste on siinä, mistä se löytyy riippumatta kartasta. Tulee olla selvää, että pyykki on siirtynyt. Tätä voi sattua erityisesti pehmeällä maalla (voi sotkeutua metsäkoneen teloihinkin) ja peltojen reunoilla, kun isännät kaivinkoneilla ”korjaa” ojia. Ongelmallisia voi olla myös tielinjaan sovitut rajat, jolloin rajapiste (oletettu pyykki) keskellä tietä. Tien kunnostuksessa linjaa muutetaan ja rajapiste ei enää olekaan tien keskellä. Yleensä tielinjaa ei käytetä rajalinjana kuin isommissa teissä, jotka hyvin epätodennäköisesti siirtyvät.

    Metsuri motokuski

    Olet juuri asian ytimessä aloittaja.  Toiminta-ajatuskin on ihan järkevä.  Tuo sinun tilanne ei ole mikään harvinaisuus. Leimikon suunnittelijat törmäävät siihen viikottain.

    Meillä isaskar oli pyykki keskellä tietä. Siihen merkattiin ns siirtopyykki tien viereen. Pyykkiin merkittiin mitat siihen oikeaan pyykkiin. Eikä sitä todellista rajalinjan muutettu mihinkään.

    A.Jalkanen

    Pyykkien välisen rajan etsintään on apukeinoja. Löytyykö yhtään viisarikiveä pyykkien väliseltä matkalta? Jos molempiin päihin laittaisi voimakkaan taskulampun valaisemaan, enää tarvittaisiin välissä olevalle mäelle kolmas ja ehkä neljäs valomajakka samaan linjaan, ja raja on siinä. Voi olla vaikea syyspimeässä toteuttaa, mutta jos maassa on lunta näkee maaston muodot helpommin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 57)