Keskustelut Puukauppa Rajan merkintä ja hakkuu rajalla

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)
  • Rajan merkintä ja hakkuu rajalla

    Merkitty: 

    Tein elämäni ensimmäiset (ja luultavasti viimeiset) puukaupat avohakattavasta kuusikosta. Rajoja ei ole pidetty auki eikä merkitty sen kummemmin. Naapuri hakkautti kesällä oman puolensa aukoksi ja kun puhuin heidän motokuskinsa kanssa, sanoi vain, että heidän hakkuuesimies merkkasi rajan tuohon.

    Mikäs on käytäntönä rajalla olevien puiden hakkuista? Naapuri on vienyt omansa, onko nyt loput meidän, jos moton mielestä raja menee tuossa? Vai onko tapana jättää joku ”suojavyöhyke” rajalle puita pystyyn, ettei vahingossakaan mene naapurin puolelle? En kyllä ole tuollaista puukaistaa koskaan nähnyt.

     

    Onko ok, jos nyt ennen omaa hakkuutani käyn merkkaamassa rajan esim. aurauskepeillä myöhempää istutustakin varten?

  • Metsuri motokuski

    Aloittajan päätelmä on oikea. Maastossa oleva rajapyykki on oikea todellinen raja.  Suosittelen että otat naapuri tilan omistajasta selvää ja sovitte rajalinjasta yhdessä. Siten säästätte isoimman summan. Rajanaapurin saat tietää myh:ltä tai puut ostaneelta yhtiöltä. Ne näkevät omistajatiedot järjestelmistään.

    Hyvin usein kehutaan gps paikannuksen antamaa paikan tarkuuttaa. Yleensä onkin niin että se on riittävä  mutta ei aina. On hyvä tiedostaa että gps näyttää vain paikan . Sitä se ei näytä onko rajaviiva kartalla oikeassa paikassa. Usein lähdetään siitä oletuksesta että karttaan merkitty raja on oikeassa kohdassa ja gps:n antamaa paikkaa verrataan siihen viivaan. On myös tilanteita joissa nämä kolme tekijää ei kohtaa ja ne ovat loppujen lopuksi aika yleisiä kun enemmän noita rajoja kulkee.

    mehtäukko

    Mielenkiintoinen asia. En voi olla uskomatta, että nykytekniikan toteuttaminen ei kyseenalaistaisi ”joskus” tehdyt toimenpiteet.

    Kun konevalmistaja tuo markkinoille tällaisen juuri sellaisen kaivatun tuotteen, onhan se testattu ja koekäytetty niin, että varmuus on saavutettu. Esim. MG velvoittaa sopimusyrittäjät uusissa koneissa tähän.

    Ja tällöin kuskille on se ja sama onko rajapyykki asetettu vaikka kellumaan keskelle lampea…

    Metsuri motokuski

    Mehtäukolle voi kertoa että Suomessa on reilusti enemmän sellaisia pyykkejä ja rajalinjoja jotka ovat asetettu käsin tehtyjen mittausten perusteella. Nykyisillä tarkkuus gps:llä saadaan pyykin paikka kartalle muutaman sentin tarkkuuteen. Tällaisien rajojen rajalinjoihin voi luottaa ja koneen antamaan gps paikkatietoon. Hyvä esimerkki on tässä meillä kotona.  Tämä meidän tontti on lohkottu ilman gps paikannusta. Menin tarkistamaan gps paikannuksella pyykin paikan ja se heittää noin kaksi metriä kartassa olevaan pyykin paikkaan. Mittasin sen niin että menin seisomaan pyykin päälle ja katsoin mihinkä kohtaan paikannus kartalla näyttää.

    Nuakka

    Pitää nyt ymmärtää että rajat ovat olleet olemassa ennenkuin gps. Sitten kun KAIKKI rajapykit on asetettu paikalleen gps tikku kädessä, ja sitten kun se gps-tikku on käytetty jokaisen ikinä maastoon merkityn rajapyykin päällä ja tarketieto on viety kartta-aineistoon, voi olettaa rajan olevan gepsin näytön osoittamassa paikassa. Usein se on nytkin riittävällä tarkkuudella, mutta usein myös sattuu rajarikkoja tai jää niitä hakkaamattomia suikaleita.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oletteko naapurin kanssa samassa tiessä osakkaina? Tiehoitokunnan sihteeriltä voi tiedustella yhteystiedot. Metsäammattilaisilta toki myös. Ellei muuten selviä, MML:n asiakaspalvelusta saa omistajan selville. Tilan numero näkyy paikkatietoikkunassa.

    mehtäukko

    Aloittaja kysyy siis…”Mikäs on käytäntönä rajalla olevien puiden hakkuista?”

    Kun em. moto-gepsi on hakkuukourassa joka ilmoittaa sijaintinsa senttien tarkkuudella, mikähän tässä on epäselvää?

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Siis: rajalinjalla olevat puut poistetaan, kumpikin omalla puolellaan olevat puut. Rajan kuuluisi olla auki mutta käytännössä yleensä ei ole.

    Metsuri motokuski

    Mehtäukko. Minä luin että rajaa ei ole merkitty eikä rajalinjan ole pidetty auki. Missä on se raja ?

    Tuo nuakan kommentti on juuri oikea.

    Nuakka

    Kyllä moto gepsi varmasti ilmoittaa sijaintinsa senttien tarkkuudella, kyse on  siitä ettei koura voi tietää onko sille annettu rajan sijainti oikein. Jos rajaa ei ole pidetty auki eikä rajapyykkejä tarkemitattu tai edes merkitty niillä valkeilla risteillä ilmakuvausta varten en luottaisi sokeasti moton rajankäyntiim.

    metsä-masa metsä-masa

    Rajan merkintä ja hakkuu rajalla. Vuosia sitten oli yleinen tapa leimikon tekijällä jättää tilan rajan merkkaamatta, tai jos merkkasi silloin jäi 3-5 metrin kaista varoalueeksi, tämä toistui myös Mhy:n tekemissä leimikoissa.

    Kun gepsit alkoi yleistyä moton varusteisiin tuli koneen valmistajilta maimos kirjeitä ja kutsuja työmaanäytöksiin, jossa kuvion- ja tilan rajoja ei välttämättä olisi tarvis merkata esikseen. Yleinen kaaoshan siitä syntyi, motot alkoi jättää varoaluetta tilanrajalle, oli palattava takaisin käytäntöön jossa- ainakin tilanrajat oli selvitettävä leimikon teon yhteydessä.

    Nämä tilan rajojen ylitykset ja vajaaksi hakkuut oli niitä hankalia ja monesti huomattavan paljon ylimääräistä työtö vaativia leimikon osia, jotka kohdistui sille ostajalle, joka oli siellä viimeksi operoinut.

    ” Metsuri motokuskilta hyvä malli ja toimintaohje aloituksessa”

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)