Keskustelut Tekniikka Rajalinjojen ja pyykkien selvitys GPS käsilaitteella

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Rajalinjojen ja pyykkien selvitys GPS käsilaitteella

    Osa metsätilojeni rajoista on lievästi sanottuna epäselviä. Suurin osa pyykeistä löytyy, mutta osa rajalinjoista on aikojen kuluessa kasvanut umpeen. Mietinkin, että GPS käsilaite voisi olla hyvä väline linjojen ja pyykkien selvitykseen. Esimerkiksi Garminilla on useita käsilaitteita hintaluokassa 200-400€, jotka valmistajan tietojen mukaan on suunniteltu mm. retkeilykäyttöön. Itselläni ei ole näistä laitteista kokemusta ja siksi mietin, onnistuuko tarkka rajalinjojen ja pyykkien selvitys näillä laitteilla hyvin. Millaisia kokemuksia ja vinkkejä palstalaisilla on ja millaista GPS käsilaitetta suosittelette?

  • pihkatappi pihkatappi

    Noissa laitteiden sisuskaluissa on eroja. Paria kännykkää olen käyttänyt ja paria tablettia. Huawein 7 vuotta vanha tabletti myytiin jo maininnalla, että paikannus on hyvä ja se on sitä yhä. Kännykällä näyttää aina usean metrin pieleen, mutta tuo vanha tabletti näyttää hyvin, kun vaan malttaa sen vartin odottaa. Garminilla varmaan laitteita, joissa ihan eri sisuskalut ja korjauksiin kykenevät ohjelmat, kuin tavallisissa kännyköissä.

    pihkatappi pihkatappi
    Visakallo Visakallo

    Aikoinaan tehtiin paljon purojen ja pienten jokien perkauksia, jotta kaivettavat metsäojat saatiin vetämään. Ongelmia tahtoi tulla siellä, missä tällainen puro/joki toimii tilojen rajana. Perkauksessa uoman paikka saattoi siirtyä paljonkin eri paikkaan kuin missä se oli alun perin ollut. Raja kulkee kuitenkin edelleen siinä alkuperäisen uoman kohdalla, eli saattaa olla nyt kuivalla maalla jopa kymmenien metrien päässä jommalla kummalla puolen nykyistä uomaa. Onko kenelläkään kokemuksia tällaisten rajojen siirtämisestä nykyisen uoman kohdalle?

    Takametsien mies

    <p>Kiitos kaikille hyvistä kommenteista. Taitaa olla niin, että (perus) GPS käsilaitteen voi unohtaa, koska sillä linjan ”ajo” ei ole riittävän tarkkaa ja varmaa. Tosin jos vaikka Garminin laitteen hankkisi, niin sitä voisi käyttää muuhunkin tarkoitukseen siinä tapauksessa ellei se osoittaudu toimivaksi rajalinjojen avauksessa.   Sullin ehdottama linjakeppien käyttö on kyllä tuttua, mutta ei taida tähän tapaukseen soveltua koska linjakepiltä seuraavalle on oltava näköyhteys ja se edellyttää jonkinlaista raivausta. Naapurin kanssa yhdessä sopien ja toimien voisi tosin onnistuakin. Tarkkaan rajalinjan selvitykseen taitaa tarvita vastaavanlaisen GNSS-laitteiston mitä MML:n toimitusinsinöörit ja kartoittajat käyttävät. Heillähän taitaa olla käytössään Topcon HiPer HR GNSS-vastaanotin ja Topcon FC-6000 maastotallennin. </p>

    Metsuri motokuski

    Suosittelen että sovitte sen naapurin kanssa keskenään rajalinjan. Kun MML:n mittaajat tulee laitteineen niin eräskin euro menee linjan merkkaukseen.

    Visakallo Visakallo

    <p>Parhaatkaan laitteet eivät aina pysty kertomaan, missä raja aivan tarkalleen kulloinkin menee, koska virallisesti rajalinja kulkee maastossa olevien pyykkien ja viisarikivien mukaisesti. Ne eivät aina ole suoralla linjalla, jos maasto on ollut pyykkejä asetettaessa tarpeeksi haastavaa. Aikoinaan etenkin kuumina kesäpäivinä saattoi maanmittausporukan janojuomana olleet kaljat päästä käymään vähän liikaa, ja se saattoi osaltaan johtaa pieniin epätarkkuuksiin. Maastossa on edelleen valtava määrä rajapyykkejä ja viisarikiviä, joiden paikkaa ei ole nykytekniikalla vielä määritelty.</p>

    Nostokoukku

    Motokuskilta hyvä neuvo. Tehkää kimpassa, pääsette aikalailla hyvälle palkalle. Keppimenetelmä on oikein tehtynä tarkempi kuin parhaat gepsit. Naapurin on velvollisuuskin olla mukana, onhan raja yhteinen.

    Suunnittelutyössä teetätti kadonnut raja joskus kovasti ylimääräistä työtä. Hankalampia olivat tilanteet joissa epäselvän rajan läheisyyteen oli joskus muinoin hakkuissa jätetty varulta kymmenen-viidentoista metrin ”suojakaista”. Hakkuu harhautti ensin etsimään rajaa ja pyykkejä väärästä paikasta.

    Visakallo Visakallo

    Jos rajan molemmin puolin on suunnilleen samanikäistä metsää, eikä rajalinjaa ole pidetty auki, käytännössä käykin monesti juuri niin, että se rajalinjasta tulee kaikkein puustoisin kohta, kun kummallekin puolelle tehdään ajoura suunnilleen moton puomin etäisyydelle rajasta, ja kummankin puolen hakkuussa ei arvata ottaa lähimpänä rajaa olevia puita pois.

    pihkatappi pihkatappi

    Rajojen avaamisesta ohjetta

    https://www2.mhy.fi/karhu/Karhu_1_2020/12/

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)