Keskustelut Metsänhoito Raivurin terä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 309)
  • Per Ä Reikäs

    Parasta kun kiviä kosketa, muutoin lähes yks sun lysti mikä liekkkaa risuja

    pihkatappi pihkatappi

    Keväällä tais kerran kiveen osua.

    Tylsällä tai harittamattomalla terällä, kun raivaaja joutuu hiemankin  painamaan terää risun kylkeen, jatkaa terä helposti matkaansa risun katkettua viereisen kiven kylkeen. Kiveen osuman jälkeen terä pitääkin kunnostaa huolella, aikaa ja viila kuluu, mutta keskinkertaiseen tulokseen ei kannata tyytyä. Pieni lattaviila on tarpeen varusteissa ja joku työkalu haritusta varten.

    rakentaja

    Hyvästäkään sahasta ei ole iloa ellei terä ole kunnossa ja kunnolla haritettu. Uudessakin sahassa, jopa ruotsalaisessa laatumerkissä voi olla riittämättömästi haritettu terä jolla saa puun vain vaivoin poikki. Joka tankillisen jälkeen teroitus eikä siihen mene kauaa.

    Jätkä

    No kun kysytään kaikilta raivaajilta: Kuinka paljon olette laittaneet terään haritusta, niin puolet eivät ole koskaan harittanut, eikä suurin osa ole koskaan käsittänyt, mitä varten viilan ohjaimessa on ne kaksi koloa siellä päässä, taikka heillä ei ole sellaista ohjuria, taikka haritusrautaa. (Oikea vastaus olisi ollut: milli kummallekin puolelle)

    Kun meillä oli parikymmentä aikuista metsänomistajaa RS-kurssilla ja siellä Metsäautotiellä teroitin terän heidän nähden – Haritin sen, aikaa kului yhteensä viitisen minuuttia, kun piti selittää koko ajan.

    Yksi isäntä nappasi juuri sen sahan harjoitukseen ja varttitunnin päästä tuli takaisin. Kehui niin perusteellisesti terän, kehui sahan ja kehui minut.

    Kaikilla oli kysymys: ”Myyttekö te noita teroitusohjureita ja viiloja?” Vastaus kysymykseen: Emme myy, mutta näitä on sahakauppiaalla, jolta olette ostaneet sahan. (En voinut sanoa, että Huskun  myymälässä näitä on)

    Tomi Salo

    Pääasiassa Scarlettin raivausterää, joskus V-Klingaa, mutta Bahcoakin olen kokeillut. Katsoin Motonetissä että Bahcon ja Oregonin terät ovat samannäköisiä ja kummassakin lukee Made in Sweden. Voisikohan tulla samasta tehtaasta? Hinnassa on eroa: Bahco (9,99eur) ja Oregon (13,90eur), kumpikin 200mm:n terä 1″ keskireiällä.

    En tiedä kuvittelenko mutta Scarlettin terä tuntuu pysyvän terävänä pidempään kuin Bahcon, kunhan ei osu kiveen. Sen jälkeen jokainen terä on tylsä merkistä riippumatta. Niin Bahco, Scarlett kuin V-Klinga ovat helppoja viilata, teroittaminen taas vaatii taitoa. Viiloina olen käyttänyt yhä useammin Vallorbea (olen käyttänyt aiemmin Husqvarnan ja Oregonin viiloja). Vallorbessa saa laatua kohtuuhintaan kun tilaa 12kpl:n laatikoissa. Joku on maininnut että Öbergin viilat olisivat vielä parempia mutta niitä on harvoissa paikoissa. Kuitenkaan viiloissa ei kannata säästellä: jos viila on liukas niin metallinkeräykseen ja uusi käyttöön. Joskus viilojen puhdistukseen myytiin messinkisiä viilaharjoja mutta olen pyyhkäissyt viilasta purut pois työhanskaa vasten. Tukkoinen viila puree huonosti.

    Husqvarnan (tai Bahcon tai Universalin) viilanohjaimessa on mukana kolot terän haritusta varten kuten Jätkä aiemmin kirjoitti. Oregonilla on erikseen haritusrauta jos on tottunut käyttämään erillistä ja haluaa pitää sitä esimerkiksi työhousujen reisitaskussa. Kumpaakin käytän ja kummassakin on omat hyvät puolensa. Lisäksi Motonetistä 6″ kahvallinen Bahcon sahanteräviila medium 6″ (12,90eur) kun terä osuu kiveen ja  se pitää kunnostaa.

    V-Klingan terää (200mm) käytän silloin tällöin kun on sekaisin heinikkoa ja vesakkoa, esimerkiksi metsäautotien pientareilla tai niityn reunoilla. V-Klinga ei  mene tukkoon heinästä samalla tavalla kuin tavallinen raivausterä mutta tuntuu, että sen leikkuuteho on paksumpaan vesakkoon huonompi kuin perinteisen raivausterän. Moni varmaan käyttäisi näihin kohteisiin teroitettua kolmioterää mutta siinä on oma jumppansa kun vaihtaa raivausterän ja sektorisuojuksen kolmioterälle sopivaan -ellei sitten toisessa raivaussahassa ole käytössä tarpeen mukaan kolmioterä tai siimapää.

    puutuomas puutuomas

    225 v-Kliga tuplahampaaksi hyvin teroitettuna 560 stihliin ja xreeme valjaat on mielestäni paras yhdistelmä minne vain, missä raivata täytyy tehokkaasti. Ellei nyt viimeiseen 3vuoteen ole tullut jotain uutta ja kehittyneempää markkinoille, ei ole tullut sahaan koskettua nääs mhy.n huonojen taksojen takia eli todellisuudessa metsureista on ylitarjontaa.

    Petkeles Petkeles

    ”225 v-Kliga tuplahampaaksi hyvin teroitettuna 560 stihliin”

    7/5, käytännössä tuolla yhdistelmällä kaatuu rankapuutkin kuin heinä.

    Jätkä

    Mikä 7/5 ? Selitä Suomeksi, ainakaan minä en tajua tuollaista koodia.

    Visakallo Visakallo

    Kysymyksiin vastaaminen ei ole näiden kevythybridinimimerkkien vahvimpia puolia.

    arto arto

    nääs mhy.n huonojen taksojen takia eli todellisuudessa metsureista on ylitarjontaa.    Ei varmaan pärjää jos 560 tilhillä sahaa.  45cc saha paljon kätevämpi ja nopeampi liikeisään. Ei istumalla pärjää urakkatöissä . Itsellä 545 ja nopeat jalat hyvin pärjää.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 309)