Keskustelut Metsänhoito Raivurin terä

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 307)
  • Jalmari Kolu

    Onko noista teristä kellään kokemusta? 24 hampainen 225mm ja ei ole ainakaan halvin

    https://mantco.fi/kauppa/raivaussahan-tera-225mmsovitusholkki/

     

    Kainuun terällä tänään 1,5ha ennakkoraivausta. On ainakin takki tyhjä..

    Makarov

    Kerran kokeilin kovapalaterää, siitä on kyllä jo vuosia aikaa. En ollut tyytyväinen leikkuutehoon verrattuna normaaliin hyvin terotettuun peltiterään. Onhan ne voineet kehittyäkkin mutta silloin sahasin vain muutaman tankin ja vaihdoin. Toki sahaan aika paljon niin huomaa pienetkin erot.

    Jalmari Kolu

    No omalla vähäisellä kahden kovapalaterän kokemuksella olisin samaa mieltä. Leikkuuteho yli 5cm puilla on hitaampi. Mutta terän käytös ehkä rauhallisempaa eikä tiheähampainen ole niin tarkka terän takapotkusektorista.

    Apli

    Olen vuosia käyttänyt kovapalateriä enkä muita enää käytä, viilat meni metallinkierrätykseen, ovat nykyään sen verran halpoja ja sahaavat yhtä hyvin kun muutkin..

    Jätkä

    Kovapalaterä on keskimääräisesti painavampi kuin peltiterä, Se tekee myös hivenen leveämmän sahausraon ja lisäksi palat höyläävät sahausrakoa terän säteen suuntaisesti pidemmältä, joten raskaampi se on pyörittää ainakin sahausraossa.

    Peltiterä on – kun löytää hyvän ja ohuen terän – kevyemmin leikkaava, kunhan sen pitää terävänä. Se tosin edellyttää, kun sahataan sahalla, jolla tankillinen kestää melkolailla kaksi tuntia, että terää hipaistaan viilalla tai hiomakoneella joka tankkauksen yhteydessä.

    Väitän, että ne hurjat, joilla tankillinen kestää alle tunnin, käy saha aivan liian rikkaalla, taikka kaasuläppä ei aukea täysin, taikka sahata jurnutetaan vajailla kierroksilla, taikka terä on jatkuvasti oikein tylsä.

    Muistuttaisin kaikkia siitä, että terän ei pidä missään olosuhteissa pyöriä edes sammaleessa, puhumattakaan hiekassa tai kivissä.

    Nostokoukku

    Jätkä on oikeassa. Kovapalaterä puoltaa paikkaansa sahatessa pölyävien hiekkateiden varsia. Kivien halkaisuun ei siitäkään ole. OIKEIN viilatun ja terävänä pidetyn peltiterän voittanutta ei ole. Terävänä pitäminen edellyttää riittävän usein tehtyä viilalla hipaisua, ei vasta sitten kun hampaat on hakkuutettu kivissä lyttyyn. Sama pätee moottorisahan ketjuun. Voihan niitä hurjiakin sahureita olla, mutta jos keskivertosahurilta raivaussaha tankki tyhjenee kovin paljon alta tunnin, niin epäilisin, että tankkia ei ole tankattu täyteen.

    Makarov

    2h15min kesti viime viikolla varhaisperkkauksella 555 huskyn tankki. Ei mitään älytöntä vitelikköä mutta ihan sai kumminkin raivata. Kun terä on kunnossa niin sinun ei normi varhaisperkkuulla tarvi jatkuvasti huuattaa sahaa niin tankki kestää suht. Pitkään. Bensakallona selässä niin aika ison alan kertarysäyksellä tekee kun parikin tankkia sahaa. Mukavahan se on sitte kahville tulla kun on nelisentuntia yhtä soittoa päästänyt. No vesipullo pitää tietysti olla mukana kanssa.

    Jalmari Kolu

    Valikoima on raivurin terien suhteen todella hyvä. Ennemmin valinnan vaikeus.

    Se mitä mietin on pitkässä juoksussa tuo kovapalaterän ns. haritus. Eli säilyykö se ajan kanssa vaikka palat olisivatkin vielä leikkaavassa kunnossa.225:n terän kehänopeus on kuitenkin aika hurja. Peltiterän olen harittanut joka ilta ja halvan kovapalateränkin jonkun kerran. Nyt sahataan pientä alle senttistä räipppää joka ei terältä paljoa vaadi. Mutta syksymmällä tilanne muuttunee isomman puuston suuntaan.

    Jätkä

    Meillä on ollut kurssilaisina omatoimisia metsänomistajia, joilla on ollut ihan ammattisahoiksi luokiteltavia Ruotsalais-sahoja, joilla meidän omat pitkänjuoksun metsäammattilaisiksi koulutetut ovat vinguttaneet sen pari tuntia – ja ovat kaasuttaneet kuin ammattitaitoiset sahurit konsanaa.

    Noissa metsänomistajissa on ollut uskomattoman usein sellaisiakin sahaajia, jotka (Omalla sahallaan) ovan tankillisella saaneet  ääntä syntymään jopa vain kolme varttia.

    Minusta työnteossakin pitäisi säilyttää järki (jos sellaista on) – ja ymmärtää, että urakkavauhdilla sahaten tankillisen kahteen tuntiin on jo fysiikan puolesta tauko paikallaan. Siis tauko kahden tunnin välein, jos ”Pitää” yhtä soittoa sahata kaksi tankillista, on tahti liian lepsu, tulos jää tuntia kohti liian pieneksi.

    Neljä tankillista/ päivä on kiitettävä tahti, jos niillä tulee sahattua kahdeksan tuntia.  Kun vaikkapa puoli vuotta sahaa joka arkipäivä sellaista tahtia, niin alkaa pikkuhiljaa ymmärtää työntekijän arkea.

     

    Jalmari Kolu

    Itselläni 555 huski ja kolme tankkia päivässä on aika kova setti. Varsinkin tähän aikaan vuodesta. Kolme tankkia reilussa neljässä tunnissa kertonee siitä että ammattilaiseen on jo takamatkaa niin taidon kun kunnonkin puolesta. Mutta sahataan niin kauan kun fysiikka kestää. Ja sanotaan niin että jos nykyinen tietotaito ja sahauskokemus olisi 20-vuotiaan kropassa niin voisi jo ammattilaiseksi palatakin.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 307)