Keskustelut Metsänhoito Raivurin terä polttaa kantoja

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 47)
  • Raivurin terä polttaa kantoja

    Mikä vika (Huski 555/225mm) kun terä polttaa kantoihin  mustia  vanoja ?Teroituksenkulmat ok ja teräväksi viilatut.Olisko vika harituksessa vai onko liian voimakas saha pitkissä raipoissa(sulkevat terää) ?

  • Jätkä

    Haritusta sen verran, että sahausrako tulee kaksi milliä leveämmäksi kuin terän pelti on (1,6 – 1,8 mm) Ei pitäisi kantojen eikä tyvien mustua, ellet ole ottanut todesta arton tarinoita.

    Katso vähän, kummalta puoleta sahaat niitä kallellaan olevia raippoja.

    Korpituvan Taneli

    Toinen tapa tarkistaa haritus. aja pieneen kantoon terä ensin puoleenväliin ja katkaise sitten kanto alempaa. Siinä puoleenväliin ajetun uran pohjalla pitää näkyä selvä kohouma. Tai sitten katsot kolmea piikkiä terälevyn suunnassa, eri puolille kallistettujen piikkien välistä pitää näkyä läpi.

    Joskus tuntuu että haritus on terävyyttäkin tärkeämpi. Ja vaikka on ohuttakin raippaa, niin haritus on silti tärkeä.

    Ei kyllä ole sahan liiasta voimasta kyse. Kyllä voima raivurissa on aina eduksi, mutta voimakkaat sahat myös painavat enemmän.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Tuo Tanelin Jippo kertoo myös samasta asiasta, eli kun terää on haritettu milli kummallekin puolelle, jää keskelle ”ehjää”puuta saman verran, kuin levy on ohuempi kuin haritus.

    Kunnossa oleva terä tuntuu sahatessa, kuin se ”koukkaisi ohuet varvut muutaman sentin päästä. kun terä ei ole lainkaan kunnossa, nuo sentin paksuiset koivunvesat niiavat terän edessä, eli väistävät terää.

    Silloin on yli kolme senttiä paksujen puiden katkaiseminen aika surkeaa touhua.

    trimmeri

    minitilhin kanssa on kyllä viimeistään oppinut, että miten terä pitää olla. Tankillinen kestää mikro moottorilla jumalattoman kauan, joten aina viilaus tankin jälkeen. Sen terän pitää ”koukata” tuollainen 6-7cm risu vielä. Koitin piruuttas täällä olevan terä-esittelyn tyylisesti, 8cm ei pikkuterällä mene kokonaan kerralla, mutta n.7cm menee (ihan saa heilutella kannon matalaksi). Ihan 5,5mm viilalla ja ohjurilla olen terotellu ja haritus on sillai että näkyy piikkien läpi. Hieman kallistuskulmaa viilatessa myös. Isävainaa terotteli vapaallakädellä tosi vievän terän, ite en osaa, lähellekään.

    tamperelainen

    Tuota viilanohjuria kannattaa aina kaikkien käyttää,tulee hyvä tulos.Viilan koko on elänyt,80-luvulla oli 4,8 ja nyt jotkut suosii jopa 6,3mm.Tuohon isoon viilaan vaan ei taida ohjuria saada sovitettua

    tamperelainen

    Nuo pitkät jousimaiset juurivesat vääntää haritusta.Monasti ne on vaan pakko sahata väärältä puolelta

    Jätkä

    Miten ihmeessä on ”joskus pakko sahata väärältä puolelta”? Terässähän on kolme ”sivua”, kyllähän sieltä löytyy aina se kohta, jolla saa taipuneen karahkan sahattua päältäpäin.

    Jos puut puristelevat harituksen herkästi littoiseksi, niin jossain täytyy olla vikaa.

    Suosittelen kovapalaterää.

    tamperelainen

    Tuo väärätä puolelta sahaus ,kun useita juurivesoja ja yksi säästetään.Pakko sirkelöidä joskus lengolta ulkoreunalta,ettei vaurioittaisi jäävää puuta.

    Jätkä

    Etkö osaa ottaa ”Takaapäin”  = on varmin, mutta paras keino säästää vaikkapa kylvötupaasta se paras taimi.

    Minkä takia luulet sektorisuojan olevan tärkeä R-sahassa?

    Kokeile joskus sipaista lenko metrin kantoon. Kun lyhennät kannon – ei purista.

    trimmeri

    ja mää ku luulin olevani harjoittelija, 1 tason. Taidankin olla jo 2 tasolla ( 1-5 asteikolla)

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 47)