Minulla on 2 Stihliä;järeämpi isompiin metsiin ja sitten kevyempi saha varhaisperkauksiin. Onpahan 2 sahaa, jos toinen pettää ja kesätyöläisille on ollut hyvä olla 2 sahaa, kun pojat tekee mielellään työparina töitä. Ei raivaussaha liian kallis investointi ole, jos taimikkoa piisaa.
Jos taimokonhoitotarvetta on piisalle asti, on siihen edullisin työkalu juurikin R-saha.
Saha tienaa hintansa nopeasti takaisin, kunhan se on ns. ammattikäyttöön tarkoitettu malli. Valjaatkin kannattaa ostaa uudet, jos ei vakio – tai vanhat ole oikein toimivat – enää.
Onpas se raivaussaha nyt niin tärkeäksi muodostunut. Ei sekään vallan ikiaikainen laite ole ollut ja sitäkin ennen on pärjätty. Moottorisaha oli jo iso apu myös taimikoiden harvennuksiin ja on vieläkin. On sitä aikoja ollut jolloin vesurikin teki sen tehtävän vallan hyvin. Mutta nythän ei kaikki sitä edes osaa enää käyttää. Käsitän ammatikseen tekeville hyvinkin ammattikalutkin mutta harrastepohjalta riittää kevyempikin kalusto. Tuhannen euron raivaussaha on muutaman tunnin vuotuisiin työstöihin todella turha satsaus.
Ei metsätalouden harjoittamisesta voi oikein puhua, jos tamikonhoitototöitä ja ennakkoraivauksia on niin vähän, että muutaman tunnin vesurinheilutuksella pärjää.
Kalleimmankin R-sahan hinta tulee aivan varmasti kuoletettua jo viiden hehtaarin taimikonhoidon KEMEROILLA.
Jos sellaista alaa Keski-Suomessa alkaa leipoa vesurin kanssa, menee siihen koko kesä. R-Sahalla aloittelevakin sahankäsittelijä tekee sen parissa viikossa, kun tarttuu toimeen. kun lähdetään olettamuksesta, että saha on tuollainen ammattikäyttöön tehty laadukas peli ja käyttäjä on edes pikkuisen hajulla terän teroituksen vaatimuksista.
Vesurihommissakin teroitustaito on avainasemassa, samoin laite, jolla teroitus tehdään. Sen kunnolla tekeminen on enemmän taitolaji kuin sahan teroitus.
Vesurilla tai moottorisahalla en edes yritä perkuuta, raivausveitsi on hyvä tiettyihin tilanteisiin. Tonnin sahasta joutuu maksamaan vajaat 600 €, joten jokin muu kuin ammattisaha on mielestäni huonosti perusteltu vaihtoehto. Hintaero mökkimallin raivuriin jää kovin pieneksi ja kun ammattisaha on pienimuotoisemmassa metsätaloudessa ikuinen, ei koko asiaa hankinnan jälkeen tarvitse enää ajatella.
Jos metsätilallinen ostaa vaikka 800e sahan . ALVI…..tiekenkin pois. saha vähennyksiin….Jäiskö jäljelle muutama satanen. Vielä jos raivaat 2ha verrattuna muilla teetettyyn, Olet voitolla…
R-saha on joka tapauksessa metsätaloutta harrastavan metsänomistajan ykköstyökalu. Kun sen on hommannut ja sitä aktiivisesti käyttää, voi seuraaviakin hankintoja mietiskellä.
Jos verrataan palstan työryssän – Tollon saavutuksiin MS 200:n kanssa (=2 mottia päivässä) – niin ammattikäyttöön tehdyllä raivurilla tekee sen edestä työtä puolessa tunnissa, jos saa sahan käyntiin ja valjaisiin.
Tietenkin olisi syytä teroituttaa terä artolla, niin sillä teroituksella sahailisi Tollo koko kesän.
Raivaussaha on metsänomistajan perus-työkalu. Raivaussahan hinnan ”tienaa” yleensä jo ensimmäisellä työmaalla, jos nyt ei ihan 0,5ha ……..ä raivaile 🙂 …
Jos se metsätalouden kannattavuus kaatuu siihen 1000€ alvilliseen raivaussahaan niin on todennäköisesti väärällä alalla…
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.