Keskustelut Tekniikka Raivausveitsi vai raivausvitsi

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 93)
  • Raivausveitsi vai raivausvitsi

    Tänään käyttelin x-merkkistä raivausveistä, siis sellaista viikatemiehen työkalun näköistä mutkaa.

    Miten tuon kalun pitäisi toimia? Tätä teroitettua hakkua saa vetää ihan oikeasti hartiavoimin ja sittenkin toiminta on raskasta. Katkaisee kyllä vesan, mutta joskus ei katkaise vaan laitteen jatkeena on vesa juurineen. No haluttu lopputuloshan se on tuokin, mutta sääliksi käy jos ammattilaiselle tuollainen epätyökalu annettaisiin kouraan.

    Heiniä tuolla hakulla voi jotenkin niittää, mutta heikosti niitäkin.

    Missä menee vikaan? Teroitusta? Tekniikkaa?

  • Jalmari Kolu

    Ohikulkiessa katselin erään aktiivimaanomistajan touhuja. Kuulemma jalka kipeä, niin ei raivaussahalla kärsi tehdä joten tekee raivalla. Melko vetinen Mtkg ja sieltä hieskoivun, pihlajan ja lepän vesaa pois.  Ei tuo raivausahaa vastaa, mutta mielenkiintoinen perustelu työn lopputulokselle: ”Raivalla katkaistuun kantoon tulee enemmän haiduttavaa pintaa, joten vesottuu vähemmän”. Saas nähdä.

    Gla Gla

    En osaa ottaa tuohon kantaa. Mutta kun Visakallo totesi aivan oikein, ettei ojan reunojen raivauksessa litralla hehtaareita synny, raivausveistä olen noissa joskus käyttänyt. Kun raivausjätettä en ojaan jätä, veitsen kanssa tavaran saa helposti heitettyä penkalle.

    En kylläkään tiedä, onko saha silti nopeampi.

    Kuusia en ala veitsellä raivata.

    pihkatappi pihkatappi

    Kun on heinää ja vattua, poistuma pientä sekä tai hankalakulkuinen maasto, raivaussahan kanssa heilumiseen energiaa kuluu paljon ja päivän pystyssä pysyminen on jo saavutus. Harvaan istutettu kuusen taimikko voisi olla mielekäs reikäperata raivaus veitsellä. Reikäperattu kuusen taimi joidenkin tutkimusten mukaan kiihdyttää enempi pituuskasvuaan täysperattuun verrattuna. Lisäksi koivutihentymät kasvavat hiukan hitaammin, kun niitä ei raivata, jolloin taimikonhoito vaiheessa koivut ja kuuset ovat samoissa mitoissa ja koivuissa on vara valita.

    Gla Gla

    Kuusi- tai oikeastaan mikä tahansa taimikko on mielekäs perattavaksi veitsellä silloin, kun kasvatettavia taimia pitää etsiä. Veistä voi käyttää vesakon ja heinikon kääntelyyn ja kun taimi löytyy, ei ole vaaraa tuon taimen niittämisestä tai vaurioittamisesta. Onhan metsän hoitajalla naurussa pitelemistä, kun vahingossa leikkaa säästettäväksi tarkoitetun taimen.

    Varhaisperkuussa etenkin koivun ja männyn luontaiset taimet säästän särkymisvaran takia. Sekin onnistuu raivausveitsellä paremmin kuin raivaussahalla.

    mehtäukko

    En omista Raivaa. Metsäretkillä on vesuri aina mukana ja sillä toksin reitin varrella olevia ”hätätilanteita”. Joskus olen huomannut jääneeni pyörimään enemmänkin…Ehkä Raiva olisi siinä kätevämpi, mutta kahden sahan taktiikka puuston mukaan on toimiva.Tilhi 260 pieneen ja Huski 555 isompaan.Ja jälkeä syntyy väistelemättä.

    Gla Gla

    Onhan tuo raiva huono homma kantaa mukana. Jos tarkoitus on kiertää palsta ihan vain tarkastusmielessä, helposti jää jumiin. Otan pois tuon tuosta, ja tuon vielä. Ja tuon… Vesurilla ei tätä riskiä ole.

    Visakallo Visakallo

    Muistuu mieleen, kuinka meitä lapsena vielä 60-luvulla varoiteltiin sellaisista metsässä kulkijoista, joilla ei ollut mitään työkalua tai edes marja- tai sienikoria kädessä. Silloin jouten metsässä kulkijoita pidettiin jotenkin omituisina ja jopa vaarallisina.

    Apli

    Mä olen jonkin verran käyttänyt Raivaa poistettavien puiden ympäriltä otettavien risujen poistoon, siinä aika kätevä, jos niitä risuja vähän esim harvennukseen tulevassa männikössä niin raivalla saa hyvin ja nopeastikkin.

    Rane

    ”Reikäperattu kuusen taimi joidenkin tutkimusten mukaan kiihdyttää enempi pituuskasvuaan täysperattuun verrattuna.”

    Laitatko linkkiä ko.tutkimukseen?

    Taiki

    On vaan tuo Raivan käsikahva suoraan kuuskut-luvun suunnittelu pöydältä. Ohut pyöreä pilli jota joutuu puristamaan ettei pyöri kädessä. Itsellä meni tuunaukseen ensikokeilun jälkeen.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 93)