Keskustelut Tekniikka Raivausveitsi vai raivausvitsi

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 93)
  • Raivausveitsi vai raivausvitsi

    Tänään käyttelin x-merkkistä raivausveistä, siis sellaista viikatemiehen työkalun näköistä mutkaa.

    Miten tuon kalun pitäisi toimia? Tätä teroitettua hakkua saa vetää ihan oikeasti hartiavoimin ja sittenkin toiminta on raskasta. Katkaisee kyllä vesan, mutta joskus ei katkaise vaan laitteen jatkeena on vesa juurineen. No haluttu lopputuloshan se on tuokin, mutta sääliksi käy jos ammattilaiselle tuollainen epätyökalu annettaisiin kouraan.

    Heiniä tuolla hakulla voi jotenkin niittää, mutta heikosti niitäkin.

    Missä menee vikaan? Teroitusta? Tekniikkaa?

  • Gla Gla

    Veitsen hyödyt korostuu vaikeissa kohteissa, jossa kasvatuskelpoisia taimia pitää etsiä ja pelastaa. Itselläni tällaisia ovat olleet mm. luontaisen materiaalin hyödyntäminen ja syystä tai toisesta pahasti heinittyneen/vattujen yms. ryönän valtaamat kohteet. Vuosi sitten perkasin mäntyvaltaiselta (n. 2-3 m) kuviolta lehtipuuvesakkoa. Männyt jäivät paikoin tiheään ja niiden välistä sain veitsellä ilman vahinkoa lehtipuut kivasti pois. Varsinainen taimikon harvennus on edessä vähän myöhemmin, kun hirvivaara on ohi. Se on selkeä raivaussahakohde.

    Täsmätyökalu siis, jossa raivaussahalla on riski tehdä vahinkoa. Onnistuneessa uudistamisessa ei raivausveitselle ole läheskään sellaista tarvetta kuin em. kohteissa.

    Viikate olisi heinäyksessä nopeampi, mutta usein samalla tulee vastaan viikatteelle turhan paksua vesakkoa.

    jees h-valta

    Visa tuolla edellisellä että jokunen vanha jäärä sentään sinnittelee. Oliskohan niin että ne jokuset jäärät yrittää pitää yllä metsäaiheista keskustelua mutta uusista tuntuu pääasiassa tulevan pelkän pupun syöttäjiä. Siksi kyllä vanhat jäärät saattavat väsyä koko keskustelupalstan seurantaan. Eihän tuolle tietysti lehtikään paljon voi mutta harmillista kuitenkin. Toivottavasti syksy taas piristää keskustelua oikeista asioista ja nämä huvitteluhöpöttäjät keksisivät jotain muuta tekemistä siellä kerrostalon vuokrayksiössään. Olen nyt taas lvi-alan myymälätyössä ja siitä olikin mukavaa vaihtelua taas arkeen. Verottajalle on joskus aina mukava pieni pätkä tienata että loiset saavat lämmitellä siellä kivikopperoissaan. Raiva on pieniin vesojen poistoon erinomainen kalu. Menee vähän järeämpikin leppä kun tekniikan hallitsee. Itse paljon rantapusikkoa mökillä siivoillut. Äänettömyys myös yksi valtti. Pakkaa nimittäin olemaan niin että niitä betonierämaaviherpiiperoita sinne rannoillekkin aina silloin tällöin eksyy. Ja ininä on pahempaa kuin tämän kesän hyttysillä. Joita on mielestäni vähän.

    Apli

    Mä tykkään käyttää raivaa kun olen tälläinen vanha kohta toivottavasti eläkkeellä pääsevä jäärä… Pieniä kohteita kun kulkee minne ei viitsi raahata raivaussahaa niin raivalla hoitaa samoin esim niitä Jessen rantapusikoitakin..

    kmo kmo

    Lämmin kesäpäivä ja pientä risukkoa kohteessa niin kyllä sitä mieluummin raivaveitsellä tekee kuin raivaussahalla.

    Sahapappa Sahapappa

    Kohteena minulla alle hehtaarin kokoinen mäntytaimikko, jossa taimet jäämässä koivujen alle. Poistettavana puulajina siis koivu. Arvioni mukaan raivaussahalla tulisi mäntytaimille enemmän vahinkoa kuin valoa. Jospa elokuun alkupuolella saisin aikaiseksi.

    Kiitän kommenteista.

    Jätkä

    Joskus todella kauvan sitten oli vesatyökalujen vertailua , kun VR:llä siivottiin rata-alueen kasvillisuutta pois.

    Silloin ei ollut R-saha vaihtoehtoa lainkaan, kun työvälineet olivat VR:n  puolesta.

    Oli eri mittaista ja mallista vesuria koukkuterällä ja ilman. Kevyt – puolentoistakäden vesuri reilulla koukulla oli aika näppärä, kun sillä voi lyödä hieman niittämällä, kunhan se oli terävä.

    Eräs sepäntaitoja omaava teki vesaviikatteen, jolla työskenneltiin vetämällä ja se olisi saanut kannatusta, jos työnantaja olisi sellaisia ostanut.

    Mutta kyseessä oli pajukko, joka oli umpitiheä ja max kaksi senttiä paksua.

    Jos olisi ollut käytössä nykyaikaiset raivaussahat, olisi työtulos päivää kohti ainakin kymmenkertaistunut.

    Myöhemmin – metsäoppilaitoksella eräs taimituotantoon innostunut opettaja hankki ”Raiveli”-merkkisiä raivausveitsiä. Kertahankinta oli reilut 20 kpl.  En tiedä, mikä niiden kohtaloksi muodostui, mutta en niitä nähnyt minkään ryhmät käyttävän missään harjoituksessa.

    Kyllä raivausveitselläkin voi vioittaa jätettäviä taimia, jos oikein innostuu koheltamaan, se on vaan aina katsottava, mihin raivurinteränkin työntää, taikka ohjaa.  Taitava käyttäjä poistaa esim kahdesta kylki kyljessä olevasta taimesta halutun pois vioittamatta jäävää, kunhan edes hieman keskittyy. Siinä on usein juurikin sektorisuoja erinomainen apu.

    Jean S

    Sanotaan näin, että jos ei ole kovin paksua ja varsinkin jos pitää perata männyn kylvötuppaita esimerkiksi varhaisperkauksessa, niin käsityökalut voivat olla ihan jees.

    Sitten jos joskus tulee joku kesätapaaminen jonkun luona, jolla on raivausveitsi tai muita eksoottisia välineitä, niin olisi kiva kokeilla.

    jees h-valta

    Raiva on suht edullinen tilata joten suosittelen kaikille metsää omistaville tai tonttejaan, rantojaan siivoaville. Joka kesä se melkein aina käteen tarttuu liiterin nurkasta. Enemmänkin saisi tarttua, kieltämättä. Varhaisperkauksia olisi ja paljon.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    <p>JeanS:  ”Sitten jos joskus tulee joku kesätapaaminen jonkun luona, jolla on raivausveitsi tai muita eksoottisia välineitä, niin olisi kiva kokeilla.”</p><p>Antonin luona kesätapaamisessa Raiva oli esillä ja sai kokeillakkin.</p><p>Siitä Vaan ostamaan, mutta se pitää olla sitten se oikea Raiva, eikä mikään halpiskopio.</p><p>Terveisin: Korpituvan Taneli</p>

    Gla Gla

    Juu, vähennysten jälkeen ei paljon hintaa jää. Ihan hyvin voi ostaa ja kokeilla.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 93)