Keskustelut Tekniikka Raivausveitsi vai raivausvitsi

  • Tämä aihe sisältää 93 vastausta, 34 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Visakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 93)
  • Raivausveitsi vai raivausvitsi

    Tänään käyttelin x-merkkistä raivausveistä, siis sellaista viikatemiehen työkalun näköistä mutkaa.

    Miten tuon kalun pitäisi toimia? Tätä teroitettua hakkua saa vetää ihan oikeasti hartiavoimin ja sittenkin toiminta on raskasta. Katkaisee kyllä vesan, mutta joskus ei katkaise vaan laitteen jatkeena on vesa juurineen. No haluttu lopputuloshan se on tuokin, mutta sääliksi käy jos ammattilaiselle tuollainen epätyökalu annettaisiin kouraan.

    Heiniä tuolla hakulla voi jotenkin niittää, mutta heikosti niitäkin.

    Missä menee vikaan? Teroitusta? Tekniikkaa?

  • ensolainen evakko

    Leluja ovat.
    Joutavat leipäkoneiden ja vipukirveiden kanssa samalle hyllylle!

    jees h-valta

    Pienimuotoiseen raivaukseen hyvä mutta käyttö pitää oppia. Niinhän se on moottorivehkeilläkin.

    6 m3

    Ei vissin sitten ollut oikea alkuperäinen Raiva-veitsi jos noin on käynyt. Tai tekniikka on ollut väärä.
    Kyllä oikealla alkuperäisellä vaikka aurausviitat leikkaa, mutta karsiminen ei onnistu.

    Kuitupuunkasvattaja

    Testasin juuri kotimaista kuhmolaista raivausveistä ja se on mielestäni vesuria näppärämpi työkalu jos jotain kevyttä tulee kannettua mukana, mutta ei olla varsinaisessa samalla kuviolla tapahtuvassa taimikonhoitotyössä.

    Raivausveitsi katkoo erittäin helposti ainakin 40-50 mm paksun koivun ja haavan. Lisäksi varhaisperkauksessa sillä on helppo pelastella taimia, koska veitsellä pääsee helposti poistettavan vesan ja säästettävän taimen välistä tarkkaan työhön. Raivausveitsestä on todennäköisesti iso apu myös kylvömännikössä. Tästä on kuitenkin vielä vähän kokemuksia.

    Raivausveitsellä saa otettua paikoin hyvin paljon tarkemmin, kuin raivaussahalla tulisi otettua. Raivaussahalla tuppaa jäämään kuitenkin paikoin epätasaisessa maastossa enemmän kantoa ja siinä mielessä enemmän vesovia silmuja.

    Soistuneella kankaalla varhaisperkauksessa en ollut raivausveitsellä supertyytyväinen pajujen kanssa, koska ne näyttävät kasvavan sen verran pitkään maata myöten ja varsi nousee vasta 30-40 cm päästä. Toisaalta tämmöisessäkin kohteessa raivaussaha kaataa vain sen helposti näkyvän osan ja lamoavaa runkoa jää pitkä pätkä silloin maahan kaatamatta.

    Aion kyllä kujettaa raivausveistä tulevaisuudessakin mukana. Varsinaiseen kuviokohtaiseen taimikonhoitoon otan silti vielä raivaussahan.

    Aion kyllä seurata joillakin verrokkikuvioille eroa raivaussahalla ja raivausveitsellä tehtävissä varhaisperkauksissa. Etenkin vesomisen määrää on mielenkiintoista seurata.

    Hiluxmetsuri

    Niin, tää oli X-merkkinen ja ihan teräväkin. Ajattelin, että tuolla olisi voinut kaivaa kuusentaimia heinikosta. Melko onnetonta puuhaa.

    Jätän tuon laitteen siihen tilanteeseen kun maailmasta loppuu 2-tahtibensa eikä mitään muuta ole saatavana. Ei vaan kädet kestä tuota pidemmän päälle… 🙁

    Mitä olette käyttäneet pienten taimien, siis oikeasti ihan pienten, esiin kaivamiseen ?

    6 m3

    Raiva-veistä.

    Hiluxmetsuri

    Tulee vaan mieleen, että saisikohan akkuporakoneesta jonkunlaisen miniraivaussahan? Sitä voi säätää helposti, ei paina paljon, voimaa on ja tarkkuuttakin huomattavasti enemmän kuin 1,8 metrisen seipään päässä pyörivällä tuhoajalaikalla. Täytyy aloittaa tuotekehittely…:)

    Leevi Sytky

    Kyllä raivausveitsi on ihan ykköstyökalu taimien heinikosta kaivamiseen.

    Gla

    Vastaus Hiluxin kysymykseen riippuu siitä, onko veitsi todellakin merkiltään X eli jokin kiinalainen vai jompi kumpi kotimainen merkkituote. Jälkimmäisessä tapauksessa vastaus on veitsi ja omat kokemukset linkin takana. Hehtaareja ei takana vieläkään ole paljon, maali sentään jo alkaa varresta kulua. Mutta entistäkin vakuuttuneempi tuon yksinkertaisen laitteen käyttökelpoisuudesta olen.

    Kiinalaisen sijaan suosittelen lämpimästi laadukkaampaa tuotetta. Kun hinta on 30 euron luokkaa verollisena, ei säästöä synny hankintahinnasta edes teoriassa kiinalaisessa vehkeessä.

    Metsalehti/Keskustelut/
    Aihe/Viestiketju/?topicId=315

    Anton Chigurh

    Parikymmentä hehtaaria tulee vuosittain tässä taloudessa reikäperattua taimikoita Raivalla. Paras peli siinä hommassa.

    Lisäksi aivan erinomainen männynkylvötaimikon lehtipuunpoistossa.

    Myös kylvökoivikossa, jos on hirviltä vahingossa jäänyt joku kylvötupas syömättä. Avattaessa kasvutilaa siemenviljelysiemenestä nousseelle vahvasti etukasvuiselle taimelle. Millään muulla pelillä se ei onnistu siinä viidakossa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 93)