Keskustelut Tekniikka Raivaussahan tyhjäkäynti

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
  • Raivaussahan tyhjäkäynti

    Merkitty: 

    Minulla on vanha Stihl FS480 -raivaussaha ja sen säädöt on laitettu kohdalleen viime keväänä Stihl huollossa. Sahasin viime vuonna loppusyksyllä lämpötilan ollessa alle +5 astetta ja saha sammui monta kertaa tyhjäkäynnillä. Säädin LA-ruuvista tyhjäkäyntinopeutta, mutta se ei auttanut. LA-ruuvista loppui säätövara. Aiemmin syksyllä saha toimi hyvin, kun keli oli lämpimämpi. Mistä tuollainen ongelma voisi johtua?

  • oksapuu

    Muistitko vaihtaa talvimallin ilmanputsarin (muoviverkko+sulkuläppä)?

    metsänkasvattaja

    oiskohan  jossain  ilmavuoto  aika  yleisiä  vikoja sahoissa

    Jätkä

    Kai olette käsittänet, että suutinta avaamalla seosta rikastetaan – ja kun sitä rikastetaan ”liikaa”, käynti muuttuu raskaammaksi ja koneen lämmettyä se sammuu. Sensijaan kun suutinta kiertää ns. myötäpäivään, seos laihenee ja yllätys – käyntinopeus (tyhjäkäynnillä) nousee. Säädetään tyhjäkäynti mahdollisimman hyväksi, eli käyntiääni tasapainoiseksi, tyhjäkäynnin säätöruuvilla – ( en viitsi käydä katsomassa, mikä merkintä omassa Tilhissäni on sen ruurin kohdalla) – sopivalle kovuudelle, eli niin, että terä ei pyöri, eikä kone sammuile (käyntilämpöisenä)

    Toisin kuin jotkut luulevat, tyhjäkäyntisuutin vaikuttaa vain ja ainoastaan tyhjäkäyntiin, sekä kiihdytysvaiheen pensasatsin saantiin.

     

    Pavekka

    Niin no oikeasti se ei ole tyhjäkäyntisuutin vaan matalakierros suutin. Se vaikuttaa koko kierrosrekisterissä mutta pääosin säätää kiihtyvyyttä ja tyhjäkäyntiä.

    Jos la loppuu niin se viittaa että l:ä on liikaa auki. Joskus la läppäakselin vipu ollut vääntynyt niin ettei ota säätöruuviin kontaktia.

    Se voi olla että tuossa mallissa on vain yksi seosruuvi. Se toimii päinvastaisella kiertologiikalla. Laittelin just 450:stä. Jossa oli tuo zaman yksi ruuvinen versio.

    Ellei säädöt auta siellä on joku muu vika.

    Jätkä

    Nimitys voi olla vaikka siitin, toiminta vaan on OIKEASTI ollut kalvokaasuttimissa iät ja ajat joutokäyntiseoksen suutinneula.

    Pavekka

    🙂

    Metsänmies

    Pavekka on oikeassa. Vanhimmissa 450- mallin  Stihleissä kaasuttimessa oli vain yksi suutin. Jossain vaiheessa se muuttui kahden suuttimen versioksi. Muistelen, että 480 on ollut aina kahdella suuttimella. LA ei ole suutin, vaan ruuvi, joka säätää kaasuläpän asentoa, kaasun ollessa vapaalla. Jos tyhjäkäynti ei pyöri LA:n ollessa pohjassa, ovat suuttimet säädetty pahasti vikaan, tai kaasuttimessa on oltava jokin muu vika. Itse laitoin viikonloppuna kaverin raivaussahan, kun ei pyörinyt tyhjäkäynti, eikä ottanut kunnolla kierroksia. Saha oli ollut viime kesästä käynnistämätta. Kun aukaisin kaasuttimen ja työnsi paineilmaa kaasuttimessa oleviin reikiin, tuli yhdestä reiästä jäätä. Kuivattelin kaasuttimen ja vaihdoin kalvot. Saha alkoi toimia normaalisti.

    Jätkä

    Kannattaisi ottaa selvää – (ohjekirja), mihin vaikuttaa säätöruuvit, jotka on kaasuttimen yhteydessä. Jos on perinteinen kaasutin, jossa on kolme ruuvia, niin sitä ei pidä mennä ruuvailemaan ihan summassa.

    Parempi on, jos joku asiaan vihkiytynyt säätää ja ehkä hieman neuvoo, mitä mistäkin tapahtuu. Kaasuttimet, joissa on esim yksi ruuvi, taikka ei säädettäviä ruuveja lainkaan, on tehty juurikin himoruuvaajille ja ”kädettömille”. Heidän takiaan on myös uudenaikaisemmat sähköisesti säätyvät kaasuttimet vallanneet sahamarkkinoilla kaikki hieman arvokkaammat sahat.

    Metsänmiehellä vastaan tullut : kaasuttimessa vettä, on jotenkin harvinainen tapaus. Tankissa oleva imupää täytyy olla tavanomaista surkeampi, koska hyvä suodatin pysäyttää veden, kun bensan joukossa on kohtuuhyvää 2-t öljyä (Pitää olla kaksitahtiöljyä) – Jos on väärää öljyä, pääsee vesi läpi oikeasta suodattimesta.

    Myös Dieselkäyttöisissä laittessa käytetty 2T-öljy pysäyttää veden suodattimeen, moottoriöljy päästää veden ruiskutuspumppuun asti ja seuraukset maksavat tuntuvasti.

    metsänkasvattaja

    ei  auta  suutinten  säätäminen  jos  vika  on  muualla . en usko  että  nuo  lämpötilaerot  aiheuttaa  tuon  vian

    oksapuu

    Jos se paperinen ilmanputsari on päässyt kostumaan niin ongelmia tulee kun keli kylmenee…

    Noin vanha saha todennäköisesti ruikkii jo 2t öljyä takaisin päin ilmanputsariin, saattaa olla melko törkyisessä kunnossa se putsari…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)