Keskustelut Tekniikka Raivaussahan terät/ teroitus

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 96)
  • Raivaussahan terät/ teroitus

    Merkitty: 

    Hei vaan metsien miehet/naiset!

    Mielenkiinnosta kyselen millaisia teriä käytätte raivureissanne? Pelti, vaiko kovapalateriä?. Jos Arto viitsisi vastata sen teroitus ohjeen? Vaikutti mielenkiintoiselta kun jostakin sen luin aiemmin, mutta en oikein saanut sitä älliini,miten se tapahtui! Oletteko vertailleet esim strand ja kovapalaterien leikkaavuutta! Kertokaa ihmeessä kokemuksistanne ja teroitusvinkkejä! Käytättekö 200mm vai 225 mm teriä?

     

  • Metsuri motokuski

    Ei kai sitä ohjetta voi antaa kuinka usein terä on teroitettava. Kyllä jokainen sen huomaa kun terä ei enää sujahda puuhun kuten sen haluaa.  Silloin on viilauksen paikka. Teroitan terän jopa kesken tankillisen jos puuhun meno ei ole mieleinen. Mutta sen voi todeta että vuosien saatossa teroituskerrat ovat vähentyneet aika paljon päivän aikan. Jos terää joutuu teroittamaan useaan eikä piikissä näy selvää tylsymisen merkkiä niin kannattaa tarkistaa haritus ja laitaa terä siltä osin kuntoon heti aluksi.

    Jätkä

    Kannattaa laittaa rillit haistimen päälle, jos ei muuten erota tylsää terävästä. Voi olla myös, että kannattaa pohdiskella omaa teroitustaitoaan, jos ei näe terän olevan tylsä, ei sitä myöskään saa teräväksi.

    Kun terän särmä, joka irroittaa lastun, erottuu kiiltävänä, se on merkki teroitustarpeesta. kun terä on terävä, ei teränsuu kiillä.

    Kun terän teroittaa hieman ennen kuin se tuntuu tylsältä, on puuhun sujahtamisen heikkenemiseen syynä luultavasti maakosketus. Siksi minä ja moni muu teroittaa terän samalla kun täyttää tankin.

    arto

    Vain yksi Pelle esittää sahaavansa viikon ajan terävällä terällä ilman teroitusta. Tosin hän kerran myönsi, että terä ei ole enää huipputerävä kahden tankillisen jälkeen…..En muista tuollaista kertoneeni….Viimme viikko meni kerran terottaen, Syy kaatuminen ja terä upposi suohon. Tuntui heti ei purevalta…Katselin netistä monen (kovapala scaltet) testejä kovapala leikkasi scalet ulsi ei leikannut….Syy liian vähän haritusta. Oikea haritus peltiterä ei ulise leikatessa. Nopeus nousee huimasti…..Särmä ei irrota lastua. Sen irroittaa leikkaava hammas. Metsuri Motokuski oikeassa kokemus tekee mestarin harrastajat hinkkaa viilalla jatkuvasti….Tietämättä mikä vikana.

    Jätkä

    Et näköjään ymmärrä sitäkään, mikä on särmä. Hammas ilman särmää ei leikkaa yhtään mitään.

    arto

    Meillä päin pyyhkäistään se särmä pois…..Jos sillä leikkaa saa kyllä viilata jatkuvasti…Eli on oikea teroitus hakusessa….Onneksi ostit teroituskoneen sillä saa jo jonkinlaisen terän…

    Jätkä

    Teilläpäin ei sitten terät leikkaa – ei leikkaa ei.

    Kyllä nuo käsitykset on suomenmaassakin aikalailla pikkeavat. mitähän ovat ajatelleet nuo sahurit, kun ovat perustaneet lehden, jonka nimi on SÄRMÄ?

    Mitä kuvitellaan, kun puhutaan ”Särmähousuista”?

    Millainen on mies, jossa on ”Särmää”?

    arto se ei ainakaan ole.

    Jätkä

    Ote Wikistä:

    ”Lastuavan terän kulmille ja pinnoille on annettu nimitykset. Pinta, jota pitkin lastu liukuu työstön aikana, on terän rintapinta. Terän pinta, joka on työkappaleen pintaa vastaan, josta juuri on irrotettu lastu, on päästöpinta. Terän särmä, joka leikkaa kappaleesta lastua, on nimeltään teräsärmä. Terän kärki on nimeltään nirkko.”

    Syrjälä Jari

    Kovaa hommaa tuo teroitus kun menee inttämiseksi:) mutta ei henkilökohtaisuuksiin tai jos kirjotellaan toisia halveksien niin oikeat nimet kirjoituksiin…

     

    Visakallo

    Oletko jo Jari harkinnut siirtymistä kovapalateriin?

    sikari

    Jätkä: ” Nolla astetta toimii ihan hyvin, ehkä epäilijöiden kannattaa kysäistä sirkkelin terien teroituskulmista: Halkaisuterät ja kovapalaterät teroitetaan nolla kulmaan”. Se toimii mutta, kun sahailet niitä peltejä ja alumiini profiileja niin sinun pitää mennä jo miinus kulmaan.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 96)